婆媳關係

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

你屋企應該都唔窮, 雖然你男朋友家境應該再比你好(唔係佢媽唔會睇你唔起),
我覺得你唔洗咁忍氣吞聲囉..

岩岩出黎社會做野~識多D人好過啦,比D機會自己,
阿伯有係邊個?NOBODY囉, 我就唔會花時間應酬佢

複式洋房

MISS_MEOW 發表於 17-7-10 10:12
你屋企應該都唔窮, 雖然你男朋友家境應該再比你好(唔係佢媽唔會睇你唔起),
我覺得你唔洗咁忍氣吞聲囉..

我屋企唔係話冇錢開飯,屋企人供我去外國讀書已經好辛苦,所以我year 2 year 3都係靠自己半工讀咁交學費,一蚊都冇用過屋企。。。
係呀男朋友屋企幾有錢,典型上中產家庭咁

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 17-7-10 09:23
你先21歲,未必呢個男友就係你將來既老公。

而呢位伯母,如果你唔同伯母個仔結婚,伯母對你黎講係陌生人 ...

我都有3年冇見過佢阿媽,就係唔想攞苦黎辛。。。唔見都講咁多,再見我諗我都會當場走

男爵府

回覆 jasonchi123 的帖子

我覺得可以唔洗理, 真係結婚再算~

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-10 10:21
我都有3年冇見過佢阿媽,就係唔想攞苦黎辛。。。唔見都講咁多,再見我諗我都會當場走
...

1. 如果我係伯有, 又真係會嬲個仔, 在外國讀書一年都要幾十万, 仲要用附屬卡買禮物比女朋友, 要買係應該用自己零用錢買!
2. 在伯友眼中你們從18歲拍拖, 佢只會覺得你地係PUPPY LOVE, 無乜特別!
3. 你男朋友仲要讀多一年書, 即係仲洗緊屋企錢, 書都未讀完仲可以爭取d 乜?
4. 伯友話你著得好妖係佢無禮貌, 但佢唔係直接同你講, 所以無反駁位
5. 你連第一份工都未返已經諗住幾年後結婚, 真係連職場都未接觸過? 不如先找份好工儲多d working experience & money 再諗其它野啦!

複式洋房

littleyan 發表於 17-7-10 11:00
1. 如果我係伯有, 又真係會嬲個仔, 在外國讀書一年都要幾十万, 仲要用附屬卡買禮物比女朋友, 要買係應該 ...

Hello
我再重覆多次啦~ 附屬卡入面有佢由細到大既savings ,所以佢都係用自己錢買比我既。只係佢阿媽唔GUR佢送禮物比我姐。若果佢係用阿媽d錢,我一定唔會收
第二就係,佢都係plan緊讀master 而我地兩個都有返過好多次internships

不過我都係呻下唔開心姐

複式洋房

回覆樓主

update一下最新消息: 佢阿媽話過下想約我出黎 (又審犯咁審) ,之前(聖誕假期返香港)我都同佢message講過要返intern同陪屋企人,未必有咁多時間。到而家grad左,已經冇藉口推佢,自己又唔想戴個假面具見佢。。。

大宅

回覆樓主:

我認為,如果想同呢個男人行落去,就要自己學會堅強,佢話你pic 乜乜乜,其實唔洗嬲,理得佢講乜,比我一句答: 係呀,伯母最靚最後生,世界小姐都要行埋一邊。,然後補一句(唔好誤會,我唔係攻擊佢)。
佢話你一句就嬲,你就輸晒了。就算佢當眾話,都要笑笑口,係呀!係呀!個樣好妖咁會點架? 洗左1000又會點架? 扮無知反問番佢,唔好自己谷住。
如是我,佢阿媽咁玩野,我會用盡力陪佢玩,幾過癮呀。我唔會怕男朋友難做,佢唔幫手幫口,件事唔會解決,咁就自己攪掂。
最重點一點!結婚一定唔好同佢阿媽住,男朋友堅持就唔好結。如果唔係,就遲會屈死你自己,唔會開心。
又或者樓主見多d唔同既男仔,會發現一個獨立成熟既男人仲吸引,你男朋友呢種男人,乜都阿媽阿媽,唔係一個好既結婚對象。

複式洋房

jasonchi123 發表於 17-7-9 13:55
Hello 第一次開post 為左唔好太公開 我是但改個account名 廢事有人知啦
(未得本人批准,不能轉發這帖,謝 ...

咁你要諗清楚你男朋友嫁唔嫁得過啦,我老公以前都係咁,我一忍就忍咗十幾年,到而家我同男家完全反哂面,人都開心咗

複式洋房

呀妹, 雖然未必岩聽, 但男人三十歳前個腦都仲係小朋友, 各方面都未成熟. 但女人, 三十歲已經踏入另一階段, 不論內外都係. 拍拖以結婚為前提係好事, 證明你地都認真, 唔係玩玩下. 但認真同鐘意唔足以令一段婚姻幸福同長久. 身邊不知幾多Jm 用自己既青春去等身邊既男仔成熟有擔當, 但又有幾多個真係等到, 你爸媽講得岩, 世界咁大, 將來你嫁個個都未必係佢, 趁仲後生, 放多d 時間去見識, 識多d 人見多d 野, 唔好太著急, 你既人生有十萬個可能, 希望十年後你會係幸福靚太

複式洋房

wongsukiwong 發表於 17-7-10 11:49
咁你要諗清楚你男朋友嫁唔嫁得過啦,我老公以前都係咁,我一忍就忍咗十幾年,到而家我同男家完全反哂面, ...

忍左十幾年,你都好忍得啊你而家開心就好啦!

複式洋房

ycbbluvbb 發表於 17-7-10 12:30
呀妹, 雖然未必岩聽, 但男人三十歳前個腦都仲係小朋友, 各方面都未成熟. 但女人, 三十歲已經踏入另一階段, ...

多謝你,自問我都唔係一個好有耐性既人,可能再沒改變,我會選擇放生佢。。。

翡翠宮

畀面勳章

jasonchi123 發表於 17-7-10 01:16
jm 我至怕佢會周圍唱我冇家教冇禮貌。。
由佢唱囉,唱你又唔會少忽肉,你又唔識佢,你夠可以唱佢老懵懂啦
總之你而家先得21歲,拍下拖又唔等如做人世,唔需要花時間係一個不相干的人身上,就算真係結左婚,99都只不過係一個識得的陌路人,你理得佢點諗

你反而要留意的,係你男友是否可託終身,會唔會保護妻兒。我成日同c6講,唔能夠保護妻兒的男人是癈物,你而家開始要時不時向男友灌輸呢個概念

日日是好日

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 13:55
Hello 第一次開post 為左唔好太公開 我是但改個account名 廢事有人知啦
(未得本人批准,不能轉發這帖,謝 ...

睇你你未來99都好難處,未結婚就咁喇,到時結左婚有排氣受

複式洋房

mother904 發表於 17-7-10 12:58
由佢唱囉,唱你又唔會少忽肉,你又唔識佢,你夠可以唱佢老懵懂啦
總之你而家先得21歲,拍下拖又唔等如做人 ...

灌輸緊嫁啦,佢自己都知。之前有人搞我話我,佢都會企出黎保護我,係佢唔敢得罪佢阿媽

複式洋房

chengkayan 發表於 17-7-10 13:56
睇你你未來99都好難處,未結婚就咁喇,到時結左婚有排氣受

佢阿媽覺得自己讀得書多(個個年代唔係個個都讀到大學,我父母中學畢業就出黎做野),咪覺得自己高人一等,永遠佢睇人最準咁樣囉。。。睇戲睇得多,終於比我係現實中遇到呢d自以為是既人

男爵府

阿妹,諗清楚呀
如果你男友一向怕阿媽,咁你跟住佢註定冇運行
因為佢已經先入為主唔鍾意你,覺得你督眼督鼻
加上你男友唔敢出聲,變相即係佢惡哂
咁樣嫁入去,好辛苦架
除非你可以完全左耳入右耳出,進入化境
仲可以大大聲拮反佢轉頭啦
如果唔係有排你煩,到有小朋友仲大鑊

阿妹,世界好大
唔好太在意係某一個人身上
為左佢,委屈自己? no way
唔係叫你即時分手
總之唔好咁快認定邊一個, 識多D人先
當你開始慢慢擴闊左你既目光
自然你會做到決定, 選擇要堅持,定要放手
祝事事順利呀

珍珠宮

回覆樓主:

同獨生子拍拖就係咁,如果樓主真心鍾意男友往後日子可以為左佢而硬食佢阿媽嘅"所作所為",否則建議樓主還是分手好了

翡翠宮

畀面勳章

jasonchi123 發表於 17-7-10 14:32
灌輸緊嫁啦,佢自己都知。之前有人搞我話我,佢都會企出黎保護我,係佢唔敢得罪佢阿媽
...
你明唔明,保護你就唔會任呀媽欺負你,呢種男人不適合做老公
日日是好日

珍珠宮

xavierma215 發表於 17-7-9 14:00
算吧啦
佢最想佢個仔唔好搵女朋友
就算唔係你係第二個佢都會係咁

agree

首頁
45678...10

尾頁