在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

11月尾生左阿女,過埋新年就放完產假了.
日後每星期才見阿女2日(囡囡姑媽住元朗),有無媽咪好似我咁樣?同自己住的地方相隔很遠呢?
我好擔心會掛住阿女...亦錯過左阿女的頭2年珍貴時刻!嗚~~~

大宅

我相信大有人在, 我都係生左之後俾我媽咪湊架, 我個囝囝都半歲啦, 一個禮拜都係湊囝囝兩日....起初都好掛住, 但日子耐左, 身心就會好好多架啦, 湊番個兩日仲會好珍惜個兩日日子tim...

原帖由 kitnat 於 09-1-23 13:34 發表
日後每星期才見阿女2日(囡囡姑媽住元朗),有無媽咪好似我咁樣?同自己住的地方相隔很遠呢?
我好擔心會掛住阿女...亦錯過左阿女的頭2年珍貴時刻!嗚~~~ ...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我當時都同你一樣, 我係比婆婆湊, 又係一星期見得兩日, 平日阿媽唔比我去佢屋企, 因為我去親走嘅時候我個囡就會哭, 晚上瞓瞓下又會哭醒, 兩三日都係咁,所以阿媽唔比我上去睇個女, 每馮星期日就要湊番阿媽到, 我又唔去得,如果我去, 我同個女又哭餐飽, 電話都好少講, 我同個女都好易哭嘅人, 好彩時間都過得快, 一到番k1我就接番我個女自己湊到而家, 我個女成人話我好掛住你呀媽咪, 好sweet 架 !

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個女都係係婆婆屋企住, 係fri夜既接返自己度, sun夜晚又返去婆婆度。

初初真係好掛, 係公司做做下野都有d想喊, 返到婆婆home, 個女又唔認我, 不過過左幾多月就慣左冇事, 而家日日lunch就同我個女傾幾分鐘兀電話, 星期3放工又返去睇下佢, 我個女而家已經知道係假期返我度, 平時係婆婆度, 我走會同我講bye bye, 我一返黎佢就好開心咁攬住我叫mami。

所以係頭果幾個月唔係咁慣, 之後都ok。

大宅

==> sasami_i
禁你果時點樣呀?睇完阿女又哭,唔去睇又掛到cc下..

==> anita_yps & littlehei2008
我而家諗住1.5歲到就預備屋企間房,到時有地方比埋工人訓,就湊回來自己湊了...真的很想果日快點來到 :(

子爵府

我個囡囡都係姨媽照顧的, 距離我屋企好遠的. 我只可星期三晚入去睇佢, 星期五晚接走, 星期日晚帶佢返去. 不過慢慢就習慣了. 因為我每日都係食飯時同家姐講電話, 有時囡囡仲"胡胡"聲, 好搞笑架. 有屋企人照顧始終安心D, 咁細個請工人太唔安全了. 所以無法啦!

禁止訪問

大宅

原帖由 hihisasa 於 09-1-30 16:49 發表
我個囡囡都係姨媽照顧的, 距離我屋企好遠的. 我只可星期三晚入去睇佢, 星期五晚接走, 星期日晚帶佢返去. 不過慢慢就習慣了. 因為我每日都係食飯時同家姐講電話, 有時囡囡仲"胡胡"聲, 好搞笑架. 有屋企人照顧始終安心 ...

係呀,我而家請了印印,但bb姑媽睇住佢湊,都很放心的!

大宅

原帖由 babyellow 於 09-1-31 10:26 發表
我的仔囡都係係我媽咪度住,我兩公婆返工,婆婆公公住深圳....仲遠過你!
記得我果時要俾仔囡我媽咪,我喊左一wk...
第二wk開始就冇乜太傷心,
第三wk呢,我同老公開始享受二人世界...
每日同仔囡msn開住睇佢地...都ok架...
而 ...

嗯! 多謝你的鼓勵!
我希望我會很快習慣,今個星期五晚我會仆入去睇佢了,哈
你果時睇仔女禁遠水路,我完全明白你的感受...

大宅

原帖由 kitnat 於 09-1-23 13:34 發表
我好擔心會掛住阿女...亦錯過左阿女的頭2年珍貴時刻!嗚~~~ ...

我咪完全同你一樣羅.孖女出世滿月後又係比姑媽湊.佢住大埔,我住九龍.佢仲要住d好入好舊o既公屋.我湊佢地要搭兩程巴士.呢兩年每次帶佢地出入大埔只可搭的士.交通真係好唔方便.其實有冇其他選擇,我怕你真係會後悔.我都錯過o左好多孖b的第一次.同埋你姑奶屋企環境如何??如果唔好你會好心痛.好似我o甘,呢兩年我同老公因為姑奶湊孖b的問題鬧了不少次交.所以最好比返你自己媽咪湊,免除不愉快事件.我而家每次諗起我姑奶都憎.:;pppp: :;pppp:

大宅

順帶一提,我孖b女巳經3歲4個月.果兩年係我人生黑暗的日子.

禁止訪問

大宅

原帖由 BBTWIN 於 09-2-3 12:09 發表

我咪完全同你一樣羅.孖女出世滿月後又係比姑媽湊.佢住大埔,我住九龍.佢仲要住d好入好舊o既公屋.我湊佢地要搭兩程巴士.呢兩年每次帶佢地出入大埔只可搭的士.交通真係好唔方便.其實有冇其他選擇,我怕你真係會後悔.我都錯過o左 ...

咁講真我又無禁嚴重,起碼姑奶家中環境同空氣都好,住入面都不錯,所以我地從開始有bb時已想姑奶幫手湊,不過有時係要忍下佢囉

大宅

原帖由 BBTWIN 於 09-2-3 12:11 發表
順帶一提,我孖b女巳經3歲4個月.果兩年係我人生黑暗的日子.

我都明既......錯過了就錯過了,不過算啦而家你已經接返孖b女回家!而家一家開開心心啦!

別墅

好媽媽勳章

我同你差唔多,一星期湊回家兩日,係長假期可以湊耐dd,次次湊到要返工都好唔捨得,仲會喊添架,但好快無事~
不過我99湊阿b就好近我返工,所以差唔多每日都會返去探下佢,但又唔可以留得太夜,因為住得遠~第二朝要返工
慢慢會適應,開頭真係好掛住好掛住

大宅

好開心有類似情況既媽咪係度一齊分享固中的難過,我同婆婆住得好遠, 要坐個幾鐘車先至到, 每次回程途中我個心都好唔捨得, 有時坐坐下巴士都好想喊.... 好期待星期五快d到就好啦...^^ 但到左weekend又好忙好忙, d時間又過得好快好快咁... 個人好似好矛盾咁~

大宅

原帖由 babyellow 於 09-2-3 13:33 發表
我又冇咁慘喎,因為我唔係太識照顧BB,我媽咪係熟手女工,仲有我有一個勁有耐性的爸爸幫我睇住兩個小朋友,我係好放心咁俾左佢地照顧,而家仔囡回了我身邊,我雖然很開心,但忙過不停,放工去接佢地一路到晚上十點佢地訓左我都攰到 ...

唉!我都想比我媽咪湊,不過考慮到佢年紀大同埋唔想佢o甘辛苦,我亞爸又有潔癖,所以極無奈之下比佢湊.諗返起果兩年都好唔開心呀.而家都唔想見我姑奶.:;pppp:

大宅

原帖由 kitnat 於 09-2-3 15:08 發表
咁講真我又無禁嚴重,起碼姑奶家中環境同空氣都好,住入面都不錯,所以我地從開始有bb時已想姑奶幫手湊,不過有時係要忍下佢囉…

o甘你bb咪算幸運羅.我姑奶住o既公屋好舊.屋又細,佢雜物又多.佢地屋企人入屋永遠唔會先除鞋,係鐘意著住岩岩去街返黎o既鞋四維踩.佢仔女房間好似狗竇o甘.永遠見佢地張床好似岩岩訓醒.又一日到黑開住個電視,好似聽唔到電視聲唔過得世o甘.張Sofa又超近個電視機.果時我咪成日好擔心佢會比電視孖b女睇羅.仲有到佢地要爬,我又好擔心佢地會爬o甘污糟o既地下.果時要不停提住姑奶抹地同唔好比電視孖b女睇.仲有佢有個不事生產o既仔..............唉,好多好多野.好彩孖b唔須要長住o甘o既地方.果時同我老公拍拖去佢度,見過佢幫人湊細路.見個b o係地下爬執飯粒食,佢見到都當等閒事.可想而知佢有幾唔注重小朋友衛生.果時我巳經話過就算有小朋友都一定唔會比佢湊.點知我生對孖b,請工人驚攪唔惦.真係極無奈之下先比佢湊.而家想起都極唔開心. 不過黑暗日子終於都過o左去.

大宅

其實你有冇諗過請其他ee or 附近育嬰園湊呀! 要同BB分開住,真係會錯過咗好多嘢! 個人來講一定接受唔到,我依家係將BB放係育嬰園,放工接返佢,雖然時間都幾趕,返到企又要做家務都幾辛苦。 但總叫要自己睇住個仔大,果種滿足感真係勝過一切

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

原帖由 BBTWIN 於 09-2-4 12:29 發表

o甘你bb咪算幸運羅.我姑奶住o既公屋好舊.屋又細,佢雜物又多.佢地屋企人入屋永遠唔會先除鞋,係鐘意著住岩岩去街返黎o既鞋四維踩.佢仔女房間好似狗竇o甘.永遠見佢地張床好似岩岩訓醒.又一日到黑開住個電視,好似聽唔到電視聲唔 ...

算啦! 係你未嫁時你已知你姑奶既家居情況
你不如諗如果請工人湊唔掂時重唔放心啦, 除非你請兩個工人
當年你姑奶都好辛苦架, 一個人湊對孖b, 唔好成日重埋怨你姑奶以前的不是呢!

P.S. 不喜勿插

首頁

尾頁

跳至