母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

早幾日冇0野0架, 工人話佢餐餐清晒支添, 要我加份量比佢, 尋晚我好似平時咁夜晚埋身餵佢, 同之前有d唔同係兩邊都比佢食, 今朝晨早就餵一邊, 跟住我返工~ 頭先工人用樽餵佢食媽媽奶, 佢扭計唔肯食.... 對上一次係佢滿3個月時, 0個個weekend我又係餵佢兩邊, 跟住0個個禮拜佢又係咁, 用樽食就扭計........

媽咪叫我戒0左比佢埋身, 要佢用樽食.... 我唔想呀... 有咩計仔呀? 我上一次就係不斷同阿B話, 叫佢乖乖地食奶, 唔係媽咪會打打, 過得幾日佢先乖乖地食奶, 估唔到佢咁快唔記得, 又要我再教過?

別墅

我仔仔最近都係咁...上個禮拜都食得好好哋, 每日食完啲媽咪奶都仲要加幾安士 formula 至夠喉, 搞到我鬼咁擔心自己唔可以满足佢; 點知過咗個 long weekend (全埋身3日後), 佢竟然變到唔使加 formula 同埋食唔晒啲媽咪奶?! 仲要係打交咁様至塞到佢食, 搞到我依家又擔心佢食唔夠. 不過, 嫲嫲琴日帮我哋揾到原因嘞. 嫲嫲發現阿仔咁扭擰唔食肯係因爲我哋帮佢换咗個 teat (因爲個舊嘅有小小變形). Even though 個 new teat 係 same brand same modle, 但係就唔係佢用開嗰個 (only difference = new vs. old). 嘩! 原嚟啲小朋友嘅口感係好 sensitive 架!

你試吓留意吓你個 B 最近有冇換過啲佢用開嘅嘢? 可能多少有啲影响架...

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 mithybobo 於 09-1-24 08:12 發表
我仔仔最近都係咁...上個禮拜都食得好好哋, 每日食完啲媽咪奶都仲要加幾安士 formula 至夠喉, 搞到我鬼咁擔心自己唔可以满足佢; 點知過咗個 long weekend (全埋身3日後), 佢竟然變到唔使加 formula 同埋食唔晒啲媽咪 ...

冇呀, 咩都冇轉過呀..... 所以我只可同阿b講, 佢唔乖乖地食奶就打打喇

別墅

原帖由 siujanjan 於 09-1-24 08:28 發表

冇呀, 咩都冇轉過呀..... 所以我只可同阿b講, 佢唔乖乖地食奶就打打喇

哈哈, 係呀! 你阿 b 真係得意啦! 佢上一次咁乖聴你話, 呢一次都應該好快乖乖地用樽食番架啦!

男爵府

我仔都唔肯, 開頭都肯的, 無啦啦又唔肯
唯有用spoon餵

大宅

我係多數埋身餵既..間唔中會俾距用下奶樽食..宜家差唔多3個月,一直我個仔兩樣都肯食既..有一日突然唔肯用奶樽食..我都唔明點解..我就自己諗返有咩事發生過..原來係因為試過一次"躅"倒..(因為我個仔食野好急,食得又大力,加上個時有啖,鼻有d塞)..之後又無事,肯用返啦..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊