3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

cheapmonster 發表於 17-7-10 09:53
而家3歲返緊n班,就快放暑假,老師有幫手,但都日日瀨,而家仲好似怕左返學,係咪應該要停?請指教
...

如果係日片 其實都係係屋企穿底褲仔(夏天) 每隔40至60分中就帶佢去廁所 慢慢地加長時間 有時飲完奶或湯就會早少少叫佢去 去嘅時間要教佢講如果急要同媽媽講想去wee wee

即使佢真係賴左我都冇話過佢 只係教佢下次要同媽咪講唔係就會濕唔舒服 之後佢好快就pick up到 我仔好似賴濕過3-4次就冇再賴

我開頭都冇諗過佢戒唔戒到 純粹諗住試下 如果戒到返學會好啲

至於夜晚其實我本來冇諗住咁快同佢戒 純粹係我留意到佢可以訓完一晚朝早起身條片都冇濕過 我都紀錄左一個月佢都冇濕 咁我就直接冇同佢著片訓了 所以算係佢自己戒

So far現在3歲 早晚未試過濕 但個個小朋友都唔同 可能只係未係時候 慢慢來吧

大宅

回覆樓主:

我仔又係,已經3歲,坐馬桶死都唔坐,買左potty,又係唔肯坐,好啦!佢係未唔識尿急,又唔係,有次花灑沖涼佢突然話:痾尿,就自己轉身痾落尿兜仔,但之後又死都唔講去廁所,用糖用咩都唔肯,由佢瀨,佢唔舒服會戒,佢成條片爆晒屎都仲唔肯俾我換,一d唔舒服佢都冇,我都唔知佢點,好勞氣,應該係懶,懶到爆片醃住都唔理

大宅

回覆 cheapmonster 的帖子

細路還未有感覺,急都冇用,要等佢有感覺至戒到架。
到時你都可以見到,孩子雙腳會不停地踏地,臉上開始有焦急樣,緊張甚至想哭,佢對尿急有感覺了,如果你可以配合,自會成功。
唔好逼迫孩子,否則會有反效果架。

首頁

尾頁

跳至