自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

bubujew 發表於 17-7-11 02:26
我同老公 2014年12月結婚,已經 2年半。。。之間既問題其實不斷都有。。。只係感覺越黎越強烈!
我覺得而 ...

你拍拖幾耐才結婚?
婚前如何?
咁你不如講吓他好處?

男爵府

你search下九型人格第五型,睇下你老公似唔似,如果系,再search如何和第五型人格溝通。

我老公系第五型,宜家雖然都內向,但都叫做有進步了。

我系婉轉講出距行為、態度令到我有咩唔好感受,直接指出有咩後果,然後俾建議、叫距提供建議有咩方案可以令大家都感覺舒服。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

bubujew 發表於 17-7-11 06:38
回覆 jump.jump 的帖子

HOME OFFICE。。。所以其實都唔駛出去,
唔怪之啦... 總覺得做科研既人都係咁... 一投入左就對其他無興趣.....
咁佢唔去你咪自己同朋友去.... 唔使連自己都無左社交....

公爵府

bubujew 發表於 17-7-11 06:38
回覆 jump.jump 的帖子

HOME OFFICE。。。所以其實都唔駛出去,

鄭秀文套電影大搜查之女, 佢男朋友係一個發明家終日喺屋企唔出街

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

妳咁講真係唔適合生BB喎!

公爵府

bubujew 發表於 17-7-11 06:48
回覆 rayrayus 的帖子

我覺得終有一日我會忍唔到離婚! 就算做單親媽媽我都肯!

如果你有些想法,就吾好浪費時間係呢個男人度,還為他生BB做單親媽!
你地結婚兩可以好快忘記,寧可到時認識一個你值得為佢生BB既好男人做老公!

yiu_mimi    發表於 17-7-11 14:31

男爵府

Mrs·Cheung 發表於 17-7-11 02:36
結婚前係點嘅先?

同妳一樣我老公唯一做嘅就係倒垃圾同做剷屎宮,湊女晚上,我女已經12歲
放假佢已經約晒人㗎啦,我地極小一齊出街。
係屋企陣係玩電話
我都慣左自己搵節目。正
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

男爵府

樓主請你千祺唔好因為你想要而生,要同你先生傾好左商量左有共識先好生,唔係你養育小孩的路上會好孤單同難行。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

勸你真係唔好生, 你明顯已經有離婚意欲, BB出咗世只會多一個人宅係屋企,雖然話就話唔介意做單親, 但若後你再組織家庭再生BB,咁呢個大B就好陰公

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bubujew 發表於 17-7-11 06:43
回覆 kooba 的帖子

我都覺得! 不過我真係好想生!

問題未解決前,千祈唔好生

男爵府

wcandtt 發表於 17-7-11 07:29
佢似係 Asperger, 唔喜歡接觸人,智商高(你話佢做科硏),咁你好難改變佢,你愛佢就要接受佢,頂唔順就快d ...

我都覺得佢似Asperger. BK討論區都有jm出個post講老公有Asperger.

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

結婚前都宅宅地真係無得怨
同意 你自己扮下靚 著下靚衫 約人去街
睇下佢so 吾so 你
如果佢都吾緊張
真係勸你早走早著

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意其他JM 講,你似乎低估左做單親媽媽既難度。初生每兩個鐘食一次,夜晚你冇得瞓,日頭冇老公幫手,生完仔冇精神冇休息,好難捱的。你可能話老公都唔會點幫,但有多個人在屋企你至少出街行開下抖氣都可以,自己湊係唔可能的

男爵府

你可以揀錯老公,但唔好比BB揀錯老豆,為生而生係不負責任的做法。至於你倆的關係,坦白說正常人接受不到,結婚只兩年變成被迫妥協,點行落去??

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

樓主, 兩夫妻感情要靠自己維繫, 試下放低自己心中既期望, 先了解下老公既想法, 多聽下佢講心裡想法, 初初佢一定唔多願講,。但你比 d 耐性哄佢講多 d 心事比你聽,。等佢慢知道你係佢知音,佢好自然亦會留意到你, 明白你對佢既期望,。佢會慢慢改變,。呢個都係我自己個人經歷, 我老公係一個比奶奶照顧太周到老宅男, 唔會做家務, 亦都唔識, 更加唔識哄老婆, 但好在專一, 顧家孝順, 所以我慢慢同佢講, 點做一個好老公, 日日都問下佢公司既野, 慢慢等佢講多 d, 令佢無咁大壓力,個人開心 d, 想法正面 d, 試過佢話公司有個女人好麻煩,成日推 d 蘇州屎比佢, 後來佢結婚,我幫老公預備咗一份佢一定唔 like 既禮物比佢, 為老公出番啖氣, 雖然佢口講唔好,。但心裡都開比架。 關心老公多 d, 令佢知你好重要, 好自然佢會就你多 d 架, 所以先好灰心, 能夠改變老公, 只有老婆, 發揮你既能力啦,人生漫長路, 就只有你老伴同你一起過,。比多 d 耐性佢, 加油!

珍珠宮

回覆樓主:

佢中意喺屋企又唔可以話佢錯,但擺明大家嘅價值觀唔同,對婚姻嘅期望又有差異……唔好諗住生左小朋友後佢會改變,到時你只會變左假單親。

珍珠宮

回覆樓主:

我會離婚 點一世呀
更加唔可以生bb添
俾多最後一次機會佢
口講話改有叉用呀

水晶宮

回覆樓主:

佢唔係冇出街,只不過佢唔想係唔反工的日子出

工作太攰會搞到嗰人無動力,你有冇定期煲去濕茶?好重要有精神凡事都有可能

珍珠宮

回覆樓主

我會早走早著

大宅

你肯做單親媽,但小朋友未必想要單親家庭。
既然明知不能給予正常環境、有個正常老豆,生個小朋友咪即係害咗佢。

勉強生小孩其實只滿足自己 但害了下一代

爸爸的角色 媽媽是做不到的。

首頁
12345...11

尾頁

跳至