自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨天同我老豆食飯, 最近佢無工開, 都心情唔好, 一路約佢已經比好多說話我聽, 其實我都忍佢, 佢同我阿媽分開左, 其實當年我地都同意佢同我阿媽分開下, 點知我阿媽好絕o甘搞到佢真係無地方住, 而家仲搞緊離婚...其實我都好憎我阿媽架, 佢控制晒所有人, 佢好似一個太上王o甘, 不過上一代既恩怨, 可唔可以pass比我地...最慘, 我老豆講既野, 我都認同, 好似我阿媽層樓其實係我地一家既, 當初佢未同老豆分開, 因租樓太貴, 佢地成日為錢嘈, 我就有一天提議同政府借錢買樓, 每個月即時可慳4/5千租樓, 而且係自己物業, 點知搬去無耐, 我阿媽趕我老豆走, 當時我地都有d唔信我老豆, 想佢搬出去一排, 唔好再日日在家嘈, 點知, 我覺得係我阿媽既陰謀, 之後我阿媽就control左個家, 層樓一直係我供, 我住不夠一年便結婚, 當年我去完蜜月返黎, 佢已經拆左我間房, 返到黎間房無左...之後生bb, 佢要我請工人, 我家無位, 要迫住放佢處, 就由頭到尾成日說我無比錢佢湊我個女...其實, 係我請左個工人佢唔比個工人湊, 佢要個工人做晒所有家務, 包括日日洗一機佢自己既衫, 日日要燙佢d衫,條條jeans要有骨既! okay,每次嘈親大小事, 都係一句, 說我從未養過佢, 我供樓只係家用, 而我都有份食! 其實佢知唔知我唔想返佢家食, 2公婆請左個工人都無份用, 自己頭家空空如ya..之後我好辛苦換到層樓, 有多個房, 佢又出盡辦法又說我無良心要湊走個女, 唔比我帶工人同個女返自己家, 好了, 到我阿妹有左, 我叫佢比我賣左而家層樓, 因為要比維修, 同埋, 我地想佢同我妹住同一座, 無o甘辛苦, 好了, 搞好耐佢先肯, 因為佢想要晒賣左樓剩左d錢, 一早講左係我地3個既共同基金..佢就想自己要晒, 雖然而家d錢仲keep起我處, 我只係等大家有時間去開個聯名, 佢就周圍同人講我地唔養佢, 拎晒d錢, 但佢而家間屋用左十幾萬豪裝, 而我老豆仲係一條友住上水山卡拉村屋, 幾個月我地先見一次...我其實好想脫離佢...但我做唔出, 幾十年黎容忍佢成為一個怪獸, 我覺得自己好失敗, 我知佢有少少精神病, 但我覺得佢利用呢樣野佢幫佢好自私o甘做人....我阿妹生左, 我想同阿妹請多個工人, 一人湊一個, 佢就3番4次做大龍鳳又說搬出去, 又說要脫離我地...唔比我請, 好啦, 而家知湊唔掂, 就說一直係我唔請工人, 其實之前請左個架, 係佢迫我地cancel,無左2千幾, 而家又要請過要用3千幾, 佢一豪子都無出過, 仲時時說要貼我湊女!!!!!
sorry,我真係好嬲...想過年前清左d anger!

水晶宮

發咗出來...爆咗出來...心情好好多罷 ~~

唔知可以講咩...

愚孝....我所不能理解也 ~~

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

可能未必個個同意我既理論!

我既理論係
"呢個世界只有值得尊重同唔值得尊重既人, 如果佢係唔值得尊重既人就算佢係我媽媽.爸爸都無情講!"

佢唔當我係人/親女, 做乜我要當你係親人!

佢當你提款機!點解你真係要做提款機??

侯爵府

太現實既媽媽... 好苦...

唔知講咩好...

振作, 加油~

伯爵府

好媽媽勳章

"呢個世界只有值得尊重同唔值得尊重既人, 如果佢係唔值得尊重既人就算佢係我媽媽.爸爸都無情講!"

呢句我鐘意 ,我可以據為己用嗎?

明白樓主又嬲又傷心,不過你是有情人,未必狠到心啦!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

別墅

唉..我知我係愚孝, 耐何對象其實係一個聰明絕頂既人, 我用盡方法想去改變佢都無用
當我提款機, 無問題, 我可以付出, 不過唔想反之比佢覺得我好不孝, 我最傷心在此, 我成日覺得一家人食飯已經好開心, 但佢永遠每樣野都用物質去衝量...我知我老豆以前對佢真係唔好...但我想象唔到一個女人可以o甘絕, 當年老豆破左產, 無地方住, 曾在大陸住人地既屋, 每天來回6個鐘返工(在hK) 我不忍佢如此生活了年幾, 問我阿媽借少少錢幫老豆找間村屋(千幾蚊)等佢在HK有頭家...之後佢更趕盡, 我不便在此講, 令我心很痛! 我老豆說了一句, 佢申請單人公屋已4年,上樓遙遙無期, 佢自己有個皇宮, 仍不留人處...我真係好痛苦, 對住佢...可惜我的一頭家都建立在佢家上, 好在, 過年後終於可以申請個工人帶埋個女同老公一家住, 雖然間屋細得可憐, 一想到可以一家人住, 就好開心!

珍珠宮

好媽媽勳章

其實不如同你媽子d嘢分清楚d啦

將工人同個女帶返自己屋企, 每月比一筆家用佢(已包括供樓費), 咁少d有磨擦

別墅

同樣, 我亦恨我老豆當年炒期指可以由家有百幾萬saving至倒欠人地二百幾萬, 一出來做野無享受過d咩...旅行都只試過一次去台灣, 同蜜月去日本..我而家知, 我o甘大個人,30幾啦, 有自己頭家, 要是佢說我不孝無情, 都無辦法, 盡了責任便算!

子爵府

只要自己做好責任.....其他既野.........算啦!
如果一個人係值得人尊重既,,,,,,,,
唔會3返4次迫到你埋墻角啦mouth:mouth:" />
佢周圍同人講D咩都好,,,,對你黎講重要咩???
你自己知道事實就得~~

大宅

我覺得做屋企人真係要講緣份, 有 d 人永遠放埋一齊都係唔岩 key, 無野好講無得解釋

公爵府

樓主, 我估你亞媽要經歷一次跌得好金既事先會體會到知足/親情既可貴, 佢鍾意周圍同人講你無養過佢都無法, 其他人應該有眼睇佢係點既, 你都唔使好自責, 問心無愧就得.

伯爵府

好媽媽勳章

我個人經驗是你媽媽咁對親人是因為精神病,及佢個人好無安全感。或者轉個方向想,你媽咁對你地可能佢心都唔好過,或者佢也控制不了自己。
新年啦!放輕鬆不要想太多先,跟愛你的人好好渡過吧!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

子爵府

原帖由 titankaine 於 09-1-24 11:43 發表
可能未必個個同意我既理論!

我既理論係

佢唔當我係人/親女, 做乜我要當你係親人!

佢當你提款機!點解你真係要做提款機 ...

我完全同意你所講的!
如果我有個咁的媽, 我會同佢講永不再見!

首頁

尾頁

跳至