自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

anma 發表於 17-7-16 11:50
回覆 Ivan媽 的帖子

Me too! 我自己都係睇佢,以前呀仔bb時咳,轉左4個醫生都唔好,朋友叫我睇佢,佢一聽 ...

係,佢判症真係準,不過就cool啲同有時會串,但佢真係有料,我老公都話佢係串不過有料,你都要睇㗎

男爵府

講我咳的故事:

我咳左幾年,冇痰乾咳,早晚訓覺都咳,已照晒肺話冇野,用晒古方燉橙,白羅白,川貝,薑蜜,睇醫生打針.

最近感冒加嚴重咳,咳到頭赤,暈,睇左醫生幾日感冒係好左,但一樣早晚訓覺都咳嚴重,好朋友又介紹醫生比我,中環區的,醫好他兒子咳,但比較貴,
佢話診金連藥要成2千銀。

電話卜左都要4日後有位睇,我上到診所幾人等緊睇症,姑娘又接左幾個預約,
我見一位羅藥阿哥仔連診金比左$3800

醫生見我都有10分鐘,聽左我個肺,話正常冇野,醫生最後笑笑口話我似係敏感咳嗽,比5日藥我,按時堅持食藥,應該唔會再黎見佢啦,如果重係唔得冇計啦,再打去預約,冇打針,有咳水好多藥,$1600。

藥,咳水食到第3日,未見好,真是媽叉個醫生....
到第4日真係好大改善,勁少咳...第5日一早我去大藥房配晒d藥,以後食
事隔已半個月啦,我真係冇晒咳,係昨早輕輕咳左2聲

陳作耘醫生,中環

上網睇才知陳作耘是兒科權威醫生。
我果日睇症,又冇見到小朋友。

伯爵府

gogogodee 發表於 17-7-29 08:52
講我咳的故事:

我咳左幾年,冇痰乾咳,早晚訓覺都咳,已照晒肺話冇野,用晒古方燉橙,白羅白,川貝,薑 ...

陳醫生好好,極少開抗生素,斷症準確解釋得非常詳細!但病真係要比小小耐性,我做阿媽成日都好心急,陳醫生會慢慢解釋返然後叫我唔好咁心急比時間。
請問係你睇定係你小朋友睇?

子爵府

lilysun123 發表於 17-7-15 16:19
潘錦輝 旺中 氣管敏感好得

係,我之前睇越長城都唔得,咳到要入院,最後朋友介紹左潘醫生比我,原來是囡囡有喘,要臭氣,睇左4年,最後斷左尾。

男爵府

amazing 發表於 17-7-29 09:29

我睇.

首頁

尾頁

跳至