跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我B囡近日食奶好扭計~~一食奶就喊,唔肯食,如果俾個奶咀佢就可以平靜一陣,一俾支奶佢就喊,佢之前10分鐘就可以食完180ml,但依家有時食剩50-60ml,仲要食成個鐘...咁係唔係進入厭奶期吖?點算?

大宅

你個女幾大呀? 我個仲有10日就四個月大啦, 佢呢幾日都係咁, 佢之前又係食得好快, 唔駛10分鐘就可以飲晒180ml, 近幾日都係飲得100-140ml, 佢一夠就係咁用條利頂個奶咀出黎, 我都諗緊點解?????

別墅

好羨慕您們........10分鐘飲180ml.........
我個女好似一出世到現在都係厭奶.........
一餐平均3安幾........一日5餐......每餐都成個鐘.......
呢排仲衰......成日飲1-2安就唔飲......
今日全日飲咗10安奶左右.....
擔心c人.............

複式洋房

我個女明天就100日啦~~佢一日五餐之中梗有一餐食剩50-60ml,佢又係用條脷仔頂個奶咀出來,但一俾個安撫奶咀佢就照啜喎,一換返支奶俾佢就喊,好似個奶咀有針"桔"佢咁,堅持唔食~~
原帖由 wingchau721 於 09-1-26 13:31 發表
你個女幾大呀? 我個仲有10日就四個月大啦, 佢呢幾日都係咁, 佢之前又係食得好快, 唔駛10分鐘就可以飲晒180ml, 近幾日都係飲得100-140ml, 佢一夠就係咁用條利頂個奶咀出黎, 我都諗緊點解????? ...

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

其實我聽番你哋d情況, 我都覺得自己好好彩, b女飲奶算ok, 佢好少會拖長黎飲, 佢只會好心急, 一夠鐘肚餓就會好大聲喊, 一飲就好爽快, 佢唔可以飲一半掃風再飲, 係佢未飽之前你stop佢, 佢會發脾氣喊, 佢鍾意一口氣飲到飽飽先掃風, 由出世到依家三個半月都係咁, 之前d人係咁叫我唔好一口氣俾佢飲咁多, 但佢食嘢似足爸爸咁快, 又心急, 無計........所以由得佢

之前我每4個鐘就餵佢, 佢次次都差不多飲晒6-7安, 呢排差d, 所以我等佢餓, 喊先餵, 或者隔耐d, 今日係咁, 佢就飲得好d啦!
想問, 如果佢真係開始厭奶, 可以點做呢?

複式洋房

我B囡未夠三個月之前都好好,一到三個月就差咗好多,打算今天開始試下小食多餐睇下work唔work先~~
原帖由 wingchau721 於 09-1-27 00:35 發表
其實我聽番你哋d情況, 我都覺得自己好好彩, b女飲奶算ok, 佢好少會拖長黎飲, 佢只會好心急, 一夠鐘肚餓就會好大聲喊, 一飲就好爽快, 佢唔可以飲一半掃風再飲, 係佢未飽之前你stop佢, 佢會發脾氣喊, 佢鍾意一口氣飲到 ...

複式洋房

my baby is similar. When he is hungry, he cries loudly and can't wait even for a minute. When he is drinking with bottle, he drinks fast for first 5-10 mins, then play around. While he is being breast-fed, his condition is better. However, he seems to refuse drinking with bottle when I am feeding him. He always turns his head to my breast and seems to ask for breast-feeding when I am holding him. He would not behave like that when he is being fed by the father and granny. That's quite embarassing when we are at some place that breast-feeding is impossible.

男爵府

My BB same as you, I am thinking whether the hole of the bottle is small. I try to enlarge the hole a little bit more, she drink 180ml milk within 8 mins. But I worry it is too fast, she will "chuk". Maybe you all can try to enlarge the hole.

Anyway, may I know how to count 100 days? 3 mths add 10 days or count day? My BB born on 21-10-2008, I count 100 days is 28-1-2009, but my 99 said it should be 31-1-2009.

原帖由 ivykit 於 09-1-26 22:01 發表
我個女明天就100日啦~~佢一日五餐之中梗有一餐食剩50-60ml,佢又係用條脷仔頂個奶咀出來,但一俾個安撫奶咀佢就照啜喎,一換返支奶俾佢就喊,好似個奶咀有針"桔"佢咁,堅持唔食~~
...

大宅

我初頭埋身餵人奶時, b女都係我一抱就想食奶, 其他人抱就唔會, 佢應該係聞到媽咪o既味, 但佢就唔會一定要埋身而唔肯飲奶樽.....

後來佢一想瞓就扭我俾佢啜, 我怕佢習慣咗當我係奶咀, 因為我要返工, 唔可以成日埋身, 所以我就同佢戒埋身, 只係泵出黎餵, 到依家返工, 我都無再餵人奶lu.....

複式洋房

我個囡都係呀,唔知係咪呢幾日自己湊番既原故呢﹖
佢以前每日每餐(每日5餐)飲200cc都好似唔夠,最多都係最尾嗰餐飲剩20-30cc左右,不過呢幾日沖180cc比佢都飲剩,到最尾嗰餐諗住沖200cc比佢啦,佢就仲剩得仲多,成80-100cc,仲不停咁喊添。

同埋佢好似知道我會沖多d咁,每次沖親200cc比佢,就一定剩番80-100cc,真係比佢激死﹗

複式洋房

本來諗住小食多餐,但...係唔work的,佢直情唔食,而家開返160ml俾佢就食晒,諗住臨瞓嗰餐開180ml俾佢啦,但佢又係食剩40-50ml,好似知道開多咗俾佢咁,今晚臨瞓嗰餐都係開返160ml,呀~~佢又10mins食晒喎~~真係吹佢唔脹~~~

複式洋房

Hey, Ivy

我個囡都有你個囡既情況呀,你睇吓會唔會係你個囡出牙仔丫﹗原來我個囡就因為出牙仔,所以唔肯食奶,食咗一半仲不停大喊添呀﹗

原帖由 ivykit 於 09-1-31 00:18 發表
本來諗住小食多餐,但...係唔work的,佢直情唔食,而家開返160ml俾佢就食晒,諗住臨瞓嗰餐開180ml俾佢啦,但佢又係食剩40-50ml,好似知道開多咗俾佢咁,今晚臨瞓嗰餐都係開返160ml,呀~~佢又10mins食晒喎~~真係吹佢唔脹~~~ ...

複式洋房

吓?咁快出牙仔?佢三個幾月咋喎..不過佢近期好多口水,好似人哋出牙仔咁多,咁你個囡幾大呀?

原帖由 fion_always 於 09-1-31 11:09 發表
Hey, Ivy

我個囡都有你個囡既情況呀,你睇吓會唔會係你個囡出牙仔丫﹗原來我個囡就因為出牙仔,所以唔肯食奶,食咗一半仲不停大喊添呀﹗

首頁

尾頁

跳至