論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

工人12月底回菲渡假,剛話比我知佢m未到,可能有bb,佢問我香港有無得落,我話梗係無,我諗住明天買枝捧比佢驗,如果有左,我可以點做?
是否雙方協議解約就ok,有咩要留意
如佢懶死係度,又點好?
唉!新年流流整單咁野,煩!

侯爵府

好媽媽勳章

2個c下傾左先, 叫佢自己resign唔做, 唔係你點比前4后6佢, 係怕佢玩野者, 同你agent傾下先
原帖由 肥嘟媽 於 09-1-27 00:21 發表
工人12月底回菲渡假,剛話比我知佢m未到,可能有bb,佢問我香港有無得落,我話梗係無,我諗住明天買枝捧比佢驗,如果有左,我可以點做?
是否雙方協議解約就ok,有咩要留意
如佢懶死係度,又點好?
唉!新年流流整單咁野,煩! ...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

唉,佢證實有左呀,佢仍然問我,香港有無得落
我話以我所知係唔得
明天佢放假,唔知會唔會問下d姊妹有無計呢
我最怕佢要留係香港生,咁就煩啦

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

唔該晒ShinTeresa,不過佢第二份約係我地自己同佢續,無再經Agent,唔知agent會唔會仲啋我地

男爵府

佢仲有幾耐先完約呀??

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

啱啱第二份約先開始三個月

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

婦產科,嘩,睇一次都貴喎,其實呢d錢係唔係都要僱主比?如果佢選擇做手術,咁手術費幾錢?又係僱主負責架?唔制呀,佢自己攪壇野出黎,要我地比真係唔抵呀
講時講,家計會有無得做?唔知又貴唔貴
新年流流,好煩呀

別墅

唔好冒險幫佢搵方法落仔.如果中途出事點算,又或者第日屈你迫佢落仔.同佢私下傾,叫佢resign.或叫佢返國搞掂先返嚟.祝好運.

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

放心,我一定唔會迫佢,一切由佢自己負責,我要做就是明天帶佢去家計會驗多次
只是佢問我n次香港有無得做,所以諗住問定多些資料
如果佢真係要,我真係想補足比佢然後同佢解約,始終香港無人無物,回鄉始終較合適
如果唔要,都諗梗比佢返菲律賓自己攪掂,我唔想牽涉太多係呢件事,始終係個小生命

複式洋房

原帖由 肥嘟媽 於 09-1-28 18:26 發表
放心,我一定唔會迫佢,一切由佢自己負責,我要做就是明天帶佢去家計會驗多次
只是佢問我n次香港有無得做,所以諗住問定多些資料
如果佢真係要,我真係想補足比佢然後同佢解約,始終香港無人無物,回鄉始終較合適
如果唔要,都諗梗 ...

"family planning" can help if the bb is before 10week

複式洋房

I agree that "ask her resign is better"
if she has any problem, you need to take the risk.
even she 落仔 , she need to take rest, and can't do anything, better back to philip

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個工人話要個BB,但計劃七八個月後先返菲律賓,救命呀,我同老公想快D送走佢,點先可以同佢易D講掂數
不過轉頭又問我有無藥食左係可以唔要個BB,真係想"練"死佢
唔理,總之明天去家計會,等醫生同佢好好溝通,可能我D英文太水,佢聽唔明

大宅

原帖由 肥嘟媽 於 09-1-29 00:33 發表
我個工人話要個BB,但計劃七八個月後先返菲律賓,救命呀,我同老公想快D送走佢,點先可以同佢易D講掂數
唔理,總之明天去家計會,等醫生同佢好好溝通,可能我D英文太水,佢聽 ...

果時我就生bb的一個用前,又係比我發現菲藉工人有左,好彩的是菲藉工人好想要個bb,agant就同佢講你宜家有左,根本無能力同精神同太太湊bb,好容易會小產嫁,就係錦菲藉工人肯自已走!
果次真係即刻光速幫佢買第二日機要送佢返菲國!仲要有錦早得錦早!

大宅

原帖由 肥嘟媽 於 09-1-29 00:33 發表
唔理,總之明天去家計會,等醫生同佢好好溝通,可能我D英文太水,佢聽 ...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

家計會驗完,而家6週
佢依舊都係五時花六時變
要留個bb,因為佢鍾意bb
唔要個bb,因為佢想繼續賺錢
我個人來說,我想佢留住個bb同返菲律賓,始終小生命,無理由咁輕易就唔要
佢其實都諗住走,但又話我地屋企易做簡單,所以想留係度耐d先返菲,不過佢陀bb時有乜事我地仲頭痕
各位姊妹,有乜好方法說佢要個bb及返菲律賓呢,我個頭就快爆啦

翡翠宮

if you are willing to pay 10 weeks salary, simple fry her with one month notice, she sld be glad enough to have a huge amonut to give birth at phil

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

即是補10星期產假錢比佢?但勸佢現在RESIGN?
另想問,如果呢段時間比佢返菲律賓安胎,這幾個月是no paid leave,產假則有pay,然後生後再回港,又得唔得

大宅

原帖由 肥嘟媽 於 09-1-29 15:38 發表
即是補10星期產假錢比佢?但勸佢現在RESIGN?
另想問,如果呢段時間比佢返菲律賓安胎,這幾個月是no paid leave,產假則有pay,然後生後再回港,又得唔得

其實你要想下自己家中運作對你影響. 既然你肯俾10week paid, 我就覺得依家你叫佢resign好d喇. 你留張約做咩? 對自己又好無好處? 你都話佢5時花6時變, 一時又話要落, 一時又話要. 斷了張約先係最好的, 既然錢點都要俾佢. 佢生完先算囉!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

咁又係,10星期人工比佢,之前no paid同斷張約都無太大分別,不過諗住佢有張約做保障,較易送走佢,因為佢都concern份工
今晚同老公傾下先

首頁

尾頁

跳至