自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友8月中上n班,會有一個星期我陪堂,一諗起正式開學時佢要自己一個,唔知會唔會好驚/喊得好犀利,有無jm可以分享下你地仔女既情緒表現啊?適應左幾耐?做媽媽有咩應該要做呢?(我有諗過爸爸送番學,佢會唔會無甘唔捨得)

大宅

Shadowbk 發表於 17-7-18 01:47
小朋友8月中上n班,會有一個星期我陪堂,一諗起正式開學時佢要自己一個,唔知會唔會好驚/喊得好犀利,有無j ...

其實可能長既會喊一兩個月都唔出奇,因為會有啲分離焦慮,至於每日唔會喊太耐,同媽媽分開入咗課室,老師會有辦法令佢收聲,如果佢已經開始明事理既,你同佢數下每日番學要做啲咩,做完媽媽會黎接你,或者叫佢每日話你知茶點食咩,等佢好似番學有個mission 咁!
最重要同佢分開後,唔好俾佢裝到你偷偷睇佢,就好快可以收聲,跟住老師喇

公爵府

回覆樓主

會唔會喊得好犀利好睇每個小朋友嘅性格... 不過小朋友第一次兩歲幾人仔自己去返學,緊張/驚就一定有... 最緊要早啲同小朋友講定嚟緊會返學,會點嘅情況...
同埋過左適應週之後,最緊要係夠灑脫,到時返學萬一小朋友喊得好緊要嘅話,明確啲同小朋友講:「你而家要返學啦~ 一陣放學媽媽會嚟接你~」 唔好拖泥帶水,咁樣只會將個分離階段延長,好影響大家嘅情緒...
其實小朋友好多時頭一兩星期,係會適應,好多喺家長面對喊曬,但佢知道要返學,媽媽無攬住唔放,佢入到課室就好快收聲~
我仔讀n班之前,我同佢上過playgroup, 有模擬過分離,都喺果道嘅導師教我咁做~
可能因為咁,我仔返n無喊啊~~~ (平時佢係易喊嘅

伯爵府

我仔最近都返學(就3歲)
都係返學分開嗰吓喊
我地抱一吓就同佢bye bye, 多數老公送, 我送過一次, 交佢比老師之後我即走人唔理佢

每次返學都有張journal , 都係話佢好開心(仲有老師影過佢笑住玩既相比我), 所以除左第一日我擔心之外, 之後都好享受佢返左學靜靜既時間

複式洋房

回覆樓主:

我女只系眼濕濕喊左幾日”老師話佢系入度去先喊。
反而系返到屋企扭左一個星期左右,分離恐懼症甘。
日日返學同佢講其他野引佢,令佢冇甘驚返學。同埋我比忍心,一送到課室我就即走

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

睇小朋友既情況。
阿仔有d同學,喊到小學2年班。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆樓主:

我會預早一個月間唔時講比個小朋友聽佢會返學,返學係做乜,媽媽嚮佢返學同放學時又會點。
再會預早一星期,如果可以,就每日帶佢去學校附近行一行。唔可以就,一星期一次。
我女本身係難適應新環境既人,但我女返n時就喊左一星期到。。。比我想像中少。

珍珠宮

回覆樓主:

我女無得陪,喊一個月

記住唔好門口難捨難離,俾老師,轉身走

侯爵府

回覆樓主:

覆錯

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主

樓主係ftm?我自己要返工,一向都只有放工後先可以對住佢,小朋友嚟緊返全日N,學校只容許陪一日,之後個幾星期就時間上調節。我又無乜擔心小朋友,可能我自己自小好獨立,所以無擔心太多,而且我覺得小朋友適應力比我哋想像要強,其實有得玩有其他小朋友,佢哋應該好快融入

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

小朋友8月中上n班,會有一個星期我陪堂,一諗起正式開學時佢要自己一個,唔知會唔會好驚/喊得好犀利,有無j ...

掉低佢就走
吾好望 吾好回頭
喊兩日無事啦

阿女當年只可陪一日
仲要自己坐一個鐘校車

水晶宮

回覆樓主:

有老師同我講有1個小朋友喊足半年,何謂短暫的分離對小朋友來說要親身體驗和領悟,喊也是好的,別擔心

男爵府

睇性格
我仔有咋家意喊下
不過老師話一轉彎行入課室就無喊了
樓主有無同小朋友上過playgroup ?
而家會練習埋分離
我仔當年有上
可能因為咁就好啲

水晶宮

回覆樓主:

隨遇而安。

家長先唔好覺得小朋友返学係好大件事, 小朋友自然唔覺得係一個危機。 只係同小朋友講去玩就得。

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆樓主

我的小孩子冇喊過,買些講返幼稚園的圖書,每日同他講學校有幾好玩講到自己都好想去玩,但老師沒有邀請媽媽去玩。請他回來後分享有咩好玩。他說時仲要話⋯⋯嘩媽媽也想去玩

伯爵府

回覆樓主

我仔喊咗半年!

但佢只會響屋企喊,行緊去喊,學校門口喊!
入到學校,30秒內就收咗聲!

點解我知,因為我用30秒行咗去學校後面,響「窗那」見到佢已經收咗聲,同老師講緊野!自嗰次之後,我次次轉身就走

子爵府

其實好睇個小朋友
我仔都冇喊過 同我講句 bye bye 頭也不回
佢嗰班成班得兩三個唔喊
有幾個喊咗幾個月
有個喊足成個N班(唔係我仔班的)

珍珠宮

環保接龍勳章

我仔喊足一個月, 老師有經驗, 好快搞得掂, 入到課室喊一陣已冇再喊, 只要狠心頭也不回就得, 媽媽拖拖拉拉, 難捨難離,反而小朋友喊得仲耐。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

俾得佢返,就要狠心啲

首頁

尾頁

跳至