自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

喊左2個月又好D, 可惜又XMAS 又CNY 放完假番學又再喊, HAHAH

男爵府

個個小朋友唔同, 但好易比影響, 我仔喊起碼幾個月, K1間中都有喊下, 總之返到學校, 放手走人, 交比老師

珍珠宮

Shadowbk 發表於 17-7-18 01:47
小朋友8月中上n班,會有一個星期我陪堂,一諗起正式開學時佢要自己一個,唔知會唔會好驚/喊得好犀利,有無j ...

我仔係12月嘅細仔所以之前揾唔到N,係滿兩歲拍門入,學校收咗,一個星期內搞好基本準備就返學,冇太多時間去擔心。
我做過嘅係那等開學嘅一星期,早上都會帶佢去學校對面小公園玩,見住好多同齡細路入學校,老師接學生,俾佢見到細路係入面玩....放學時,姐姐+99又帶佢去對面公園看細路放學
佢開頭返半天的,第一日佢一頭咗入去,我係附近店子坐,預備隨時接,不過順利等到放學,一星期後直情轉全日。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友必經階段
不用擔心

大宅

Shadowbk 發表於 17-7-18 01:47
小朋友8月中上n班,會有一個星期我陪堂,一諗起正式開學時佢要自己一個,唔知會唔會好驚/喊得好犀利,有無j ...

無辦法o架。唯有狠心D。我仔喊左個幾兩個月,喊到係俾老師抱起入去個隻。初頭係有D心痛,夜晚咪同佢解釋點解要返學,返學會有咩好處,有咩玩,第二日又來過,慢慢我都慣,佢地喊喊下知道喊都無用就會唔喊

侯爵府

親子王國15週年勳章

我仔返N班第一日就要分開, 佢係班內喊到有老師抱住等放學....唔肯除書包(要安全感), 一個鐘後接佢時仲抽泣緊

之後喊左3-4星期, 到門口就喊............ 放完長假又喊返個零2個星期............ 4歲返畫班都喊...........到今朝..........完左 K1 返學校上暑期班............ 未入班房又喊

喊喊下就大架啦多數佢喊住分離, 分開左見到老師, 小朋友又玩埋一堆了。

嗰時老師會容許我比佢拎架車仔返學, 車仔陪佢返學。到搭校車放張佢同爸爸的相 (書包掛前面, 剛好成程車都望到), 慢慢就 okay

首頁

尾頁

跳至