自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

旻旻豬 發表於 17-7-18 15:09
15000-17000是已計了政府資助後嗎?洗血中心是各醫院都有嗎?如洗血受感染机會是否比洗肚會低D?
不好意思 ...

原來你媽媽已經89了!如果而家食得瞓得就唔好考慮洗腎了,因為洗肚之前要做手術安裝導管於腹腔,而洗血亦要做一個手血管手術將來洗血用。89歲如果身體尚可的,就無謂要佢老人家做咁多手術,我爸爸做血管手時係79歲。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

PCMW 發表於 17-7-18 15:34
聽講用芫荽煲水日日飲,聽講可以洗乾淨個腎

大多深綠色植物都含高鉀,而鉀係好傷腎的,如果真係有腎衰竭,唔好胡亂服用偏方。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

禁止訪問

公爵府

貓咪達人 發表於 17-7-18 08:28
佢都82歲,有高血壓同糖尿,又中過風,不過佢好堅強,岩岩驗血話腎功能得返3成,要再照個腎先知要唔要洗腎: ...

別墅

回覆樓主:

82歲腎功能有三成唔差啊!何解要洗腎呢?我奶奶85歲有心臟病裝有起博器十一年,今年年頭換左個新機,有糖尿病要早晚打夷島素同食葯,有高血壓/膽固醇!奶奶腎功23%,曾經兩次暈倒,好彩家人晨到即刻扶住佢,奶奶需要定期檢查的,醫生都冇任何見意。

樓主見到醫生,有唔明白地方不防開口問,起碼可以配合治療及飲食啊!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章

祝福

別墅

Jessie688 發表於 17-7-18 09:38
我唔係專家,但我有個長輩有腎病,佢聽人介紹睇中醫,結果個腎功能急轉差,佢仔女話係中藥影響。 ...

冇錯,中葯含重金屬,對腎唔好。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

祝福
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

公爵府

bluegor 發表於 17-7-18 16:50
82歲腎功能有三成唔差啊!何解要洗腎呢?我奶奶85歲有心臟病裝有起博器十一年,今年年頭換左個新機,有糖尿 ...
見到你咁講,有返小小曙光感覺,我老爸身體開始機能唔好,行路都唔可以太耐,好怕佢腎出埋事後,就好快離開,我知生老病死係正常程序,但當有事發生時,個人好亂好驚,唔想面對唔好既事,唔想佢受苦,想佢健康過得一日得一日

別墅

貓咪達人 發表於 17-7-18 17:02
見到你咁講,有返小小曙光感覺,我老爸身體開始機能唔好,行路都唔可以太耐,好怕佢腎出埋事後,就好快離開 ...

積極面對,你擔心嗰個樣掛左响塊面度,爸爸見到你個樣咁,會擔心埋你喎。
我比較縱奶奶,只要佢肯食,都會盡可能比佢食,但量唔多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

祝福

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

貓咪達人 發表於 17-7-18 17:02
見到你咁講,有返小小曙光感覺,我老爸身體開始機能唔好,行路都唔可以太耐,好怕佢腎出埋事後,就好快離開 ...

樓主,你唔使咁心灰,我爸爸由第一日醫生叫佢洗腎到佢腎功能得返幾個巴仙開始洗腎,足足拉鋸左三至四年!政府醫生亦都講明,資源有限唔係個個病人會Offer洗腎呢個option ,話如果我老豆再扭扭零零,可以安排佢去紓緩治療,我老豆問乜嘢叫做紓緩治療?醫生就答佢即是善終服務!我老豆當時㷫過火屎,嬲個醫生叫佢等死,我咪話我老豆囉,人哋安排你洗腎係俾個選擇俾你,你而家意識清醒,無人可以幫你做決定,我老爸係一個好硬頸嘅人,最初話寧願死都唔會洗腎,但到末期腎衰竭帶來嘅痛症同副作用係佢承受唔到,最終都要簽字洗腎。其實你爸爸都仍未到末期,醫生Offer洗腎都係想舒緩佢嘅病情,最終你哋決定洗定唔洗,都係你爸爸話事。所以都要得到老人家嘅意願,做仔女只可以做多d research 同醫生多了解溝通, 幫佢哋分析利害。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

bluegor 發表於 17-7-18 17:10
積極面對,你擔心嗰個樣掛左响塊面度,爸爸見到你個樣咁,會擔心埋你喎。
我比較縱奶奶,只要佢肯食,都會 ...

我哋全家人都好positive 總之一家人齊心一定可以解決到問題。我老豆依家直頭放縱添啦,上星期先去食buffet, 因為醫生話洗血已經洗左啲毒素,所以可以食多啲。我哋都由得佢,希望佢有生之年,食得瞓得就好啦。

伯爵府

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

經歷一樣, 雖然不捨, 但每個人都必經的事要接受, 想開一點, 有這個年紀已經是幸運的事

男爵府

麟媽媽 發表於 17-7-18 15:35
原來你媽媽已經89了!如果而家食得瞓得就唔好考慮洗腎了,因為洗肚之前要做手術安裝導管於腹腔,而洗血亦 ...

明白,謝謝你回覆。其實醫生說過這個年紀咩都唔做,,喜歡吃的給她吃,只是我担心如去到末期又不洗腎她會否很痛苦,另一方面我也估計如媽媽去到那个地步應該不會拖好耐!

珊瑚宮

回覆樓主

安定d 順其自然

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

旻旻豬 發表於 17-7-18 17:46
明白,謝謝你回覆。其實醫生說過這個年紀咩都唔做,,喜歡吃的給她吃,只是我担心如去到末期又不洗腎她會 ...

醫生都有分析過,佢話有啲人毒素高上咗腦,暈咗咁就熄燈,冇乜痛苦幾生修到,我老爺就係咁,洗咗肚就快10年,早上刷牙嘅時候暈咗,咁就做咗神仙。

首頁

尾頁

跳至