自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

想drop一科,由七科變六科

見大學收人好多計到第七科

我只係想知吓,亞女要drop都阻止唔到

水晶宮

回覆樓主

捱咗兩年,升F6先話想放棄,覺得有D可惜
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

bmuimami 發表於 17-7-20 15:30
想drop一科,由七科變六科

見大學收人好多計到第七科

大部分4+2或best 5比較多。

看吓心儀學科點rating 先決定。

水晶宮

bik1229 發表於 17-7-20 15:34
大部分4+2或best 5比較多。

看吓心儀學科點rating 先決定。

4+2,即係佢一科都不能「死」囉,好似好危咁呀。想drop嗰科都合格㗎不過在校排名低,佢話出二十分力得五分回報,好洩氣!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

如讀理科,有修phy, 建議唔好drop, 死讀爛讀都捱埋去,因為選科時會多啲選擇,升學講座都是這樣說,唔好輕易放棄phy

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

9 大既要求有 4C+2X 或者 Best 5, drop 左一科會撞正係 4C+2X 既會好危.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

畀面勳章

聽返來好似大部份都讀7科

翡翠宮

畀面勳章

心儀學系是甚麼?如果只諗住讀Arts Faculty,4+2應該ok
但好多學系要求best 6, 一科衰左就好危
日日是好日

水晶宮

回覆樓主

準備drop的,考的話預計只有3,但就要用好多時間,佢話十分無㽼

水晶宮

mother904 發表於 17-7-20 15:43
心儀學系是甚麼?如果只諗住讀Arts Faculty,4+2應該ok
但好多學系要求best 6, 一科衰左就好危
...

作為媽媽,想佢考7科,但想drop的科見佢喊住讀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

如佢覺得讀得好吃力,亦唔會考得好的話,建議drop專心讀好兩科好過

象牙宮

其實佢想 drop 邊科?
心儀科入讀要求係點先?
好多人都考 6 科,既然讀得辛苦,
drop 完就努力考好其他科一樣有好多出路.

翡翠宮

畀面勳章

bmuimami 發表於 17-7-20 15:47
作為媽媽,想佢考7科,但想drop的科見佢喊住讀
如果佢大學既心儀學系是可以6+2咪得囉
讀得太辛苦無謂勉強

蛋皇哥0127    發表於 17-7-20 16:29
日日是好日

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

applejuice2004 發表於 17-7-20 15:39
如讀理科,有修phy, 建議唔好drop, 死讀爛讀都捱埋去,因為選科時會多啲選擇,升學講座都是這樣說,唔好輕 ...

phy真係出路好啲, 我都要我女今年升中四一定要揀呢科, 其餘2科可以比佢自己揀。

水晶宮

唔drop 啦... 捱落去. 我女都8科, phy 頂唔順都要頂

水晶宮

回覆樓主

如果M1當一科,亞女係由八變七

水晶宮

Kittymummy 發表於 17-7-20 15:51
唔drop 啦... 捱落去. 我女都8科, phy 頂唔順都要頂

是否計埋M1/2才total 8?

水晶宮

bmuimami 發表於 17-7-20 15:56
是否計埋M1/2才total 8?

冇錯......開始不少大學係當一科咁計的.

侯爵府

想drop 邊科?
科科唔同好難咁講.
如果係physics, 就死都要捱埋落去.
如果係中國文學, 一早drop左佢咪浪費時間啦.

男爵府

toyocat 發表於 17-7-20 15:51
phy真係出路好啲, 我都要我女今年升中四一定要揀呢科, 其餘2科可以比佢自己揀。
...

想請教,點解phy出路較好? 謝謝。

首頁

尾頁

跳至