自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

Steveston 發表於 17-7-20 16:19
父母私樓已供滿,佢哋有米過我。
星期一 至 五 早晚兩餐多數喺屋企煮。
...

點解會覺得父母有錢過自己就要啃老呢?!

坦白講,我父母絕對有錢過我幾兄弟姊妹,仲有物業收租,但係我哋每人每個月都仍然會比差不多五位數字家用,就算係我姪仔今年啱啱大學畢業出來做嘢,佢都越洋比錢嫲嫲買嘢食。

翡翠宮

回覆樓主:

一大一細,住食用,點都不能少過6千卦

男爵府

Vinccy 發表於 17-7-20 16:22
如果是我給人工一半,逢年過節再加一點

點俾1半呀,都係1大1細啫,自己重有個4歲女要供書教學,養個細路重貴過養老人家。 而且樓主講明長老有錢過佢啦。

大宅

睇個人能力,或者不妨直接同父母商量啦,吾好估估下

男爵府

回覆樓主

樓上用 "啃老" 呢個型容詞實在太 mean

我只係自住樓剛賣咗,比小朋友讀多一年書先移民。
就係唔想比人感覺黐住黐飲食,先會問應該再比幾多錢比父母作家用。

Keep calm & carry on

珊瑚宮

畀面勳章

Steveston 發表於 17-7-20 16:48

咁你平時比開幾多?

坦白講同父母同咁計較,要上討論區問比幾多家用。。。。。無言!

子爵府

小可愛11 發表於 17-7-20 16:38

坦白講,我父母絕對有錢過我幾兄弟姊妹,仲有物業收租,但係我 ...

其實俾五位數字

如果一個月十幾廿萬先俾五位 depends 五頭定五尾啦

一個月搵得萬幾兩萬 都俾五位

俾錢嘅銀碼多少 ? 總收入 嘅 percentage?

一個女(成家)搵廿萬 俾1 兩萬父母
一個仔(成家)搵2萬 又俾1萬的話

可能只能怪個仔冇用

子爵府

邊有得計

家用 你自己同父母傾

把上網 有D話幾萬 都得

有D父母唔要錢又得 有D父母俾少D崩 都喊打喊殺

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我覺得$5000可以。但當然個個家庭唔同

珊瑚宮

畀面勳章

micling 發表於 17-7-20 16:51
其實俾五位數字

如果一個月十幾廿萬先俾五位 depends 五頭定五尾啦

咁當然用家庭月入來做比例亦係其中一個參考資料,但我都只係舉例比樓主知道,比家用長老並唔係話用長老有無錢來釐定。係出心同能力,佢自己又話唔想感覺黏飲黏食,正如其它 JM suggest 咁,當自己喺出邊租房住,另加一個額來水電煤同伙食費,當然平時平開長老個額唔好減,咁咪公平,但佢仲要上討論區問就覺得。。。。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

既然已賣樓等多1年就移民即唔窮得去邊, 唔想俾人話啃老, 最少1萬吧.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

很好的題目

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小可愛11 發表於 17-7-20 16:38

坦白講,我父母絕對有錢過我幾兄弟姊妹,仲有物業收租,但係我 ...

唔駛講到咁嚴重掛。
父母有,自己搵得少,可以商量。
父母冇,搵幾多都好,即使係冇錢番工食飯,做多份兼職,都要死個生活費出黎。
只是這個分別而已,人地又冇話唔比。

侯爵府

畀面勳章

咁即是你自己都有D錢有經濟能力,咁比一萬亦好合理,而且之後你移民應該都好少見到父母,趁這一年好好孝順吧。

子爵府

開心吸收勳章

回覆 Steveston 的帖子

其實你願意俾幾多? 講出黎, 我地同你分析下是否合理找卡數都有分FULL PAY, PARTIAL PAY同MIN PAY, 睇自己能力

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

基本上當租樓咁計,屋租,水電煤上網

要長老湊小朋友就計湊仔錢

要長老買餸日用品就計埋,你全包自己去買咪唔計
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

侯爵府

回覆樓主

1)父母歡迎你回去住程度
2)父母睇錢如何
3)你個能力
4)消費模式

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Steveston 發表於 17-7-20 16:05

請問一成人 + 一個4歲 將會搬去父母家同住,每個月應該比幾 ...

俾幾錢家用係自己對父母的心意,這麼大個人不用上網問吧!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

Steveston 發表於 17-7-20 16:05

請問一成人 + 一個4歲 將會搬去父母家同住,每個月應該比幾 ...

若生活因難只可比最少銀碼,要父母不用倒貼,只計食用,大人當只吃晚餐,五六千吧

子爵府

睇能力啦,如果你搵得1萬叫你比5千都吃力。就算佢地吾洗供樓,有錢過你都要比。30% of 收入,ok ?

首頁

尾頁

跳至