跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 # 的文章

anan3388,
好多謝你既關心! 我遲少少都會去睇醫生! 我生完bb已經做左差不多3-4個月物理治療,個時阿媽重係樹,阿b又未認人,都可以行開吓。但係媽咪上年4月尾行左,所以現在好困身,去厠所都有難度,早排病左都要老公請假先得!

大家都要保重!!

別墅

原帖由 vienchan 於 09-2-2 12:19 發表
我都係自己揍,仲係一生完就辭左職,所以... 已經差唔多16個月啦﹗我唔放心俾其他人揍,更加唔放心請工人,所以咩都要自己做﹗不過老公都會幫手,晚晚都係佢幫仔仔沖涼架﹗怕我扭親腰嘛﹗生完仔仔已經成日腰痛

仔仔好百厭,又 ...

vienchan,
我同你差不多,生左已經無做野,我又係千萬個唔放心,所以咩都係自己做,不過我個係女,可能好少少,仔精力充沛d,你應該比我更疲倦!!

我諗住等阿女差不多2歲先出去做野,到時只好請工人啦! 雖然唔放心,但驚太耐無做野,無人請, 到時希望公公可以幫手睇吓,等我放心d!

別墅

原帖由 anan3388 於 09-2-2 14:47 發表

hi! 您好 ar! ^^

我都有埋身餵人奶 ar, 不過我就只係半奶媽, 大部份都係食奶粉 lor~

咁依家您仔仔斷左奶未呢?

我仲諗緊幾時, 我本來諗住一歲同佢斷, 但係又唔捨得 wor~ 好在佢又唔係好依賴, 所以我諗住歲半同 ...

me 3! 我都有埋身餵人奶,都係半奶媽,阿女鍾意飲人奶,但係宜家奶量直線下趺,所以撐到幾耐就幾耐!你地有無方法可以令自己多些奶?? 我初初都係諗住一歲同佢斷,我同佢都係唔捨得,見佢喊得好可憐,又吊癮,心痛死! 所以順其自然!

複式洋房

我又係全職媽媽,個仔已經15個月大,時間真係過得快, 已經做左"工人"15個月, 哈哈...

唔知係唔係自己湊, 個仔都真係唔肯跟其他人,所有事都要找我, 攪到一d都唔得閒, 每日的時間就只有自己個仔, 個人開始冇自我了..

別墅

原帖由 tangb 於 09-2-4 01:28 發表
我又係全職媽媽,個仔已經15個月大,時間真係過得快, 已經做左"工人"15個月, 哈哈...

唔知係唔係自己湊, 個仔都真係唔肯跟其他人,所有事都要找我, 攪到一d都唔得閒, 每日的時間就只有自己個仔, 個人開始冇自我了.. ...

我都同意你既講法,宜家既world只有自己既b,真係覺得開始迷失左自己,有時間都係要多d同朋友傾下,如果唔係都怕自己唔識同大人謂野!

大宅

原帖由 man2 於 09-2-4 01:19 發表

me 3! 我都有埋身餵人奶,都係半奶媽,阿女鍾意飲人奶,但係宜家奶量直線下趺,所以撐到幾耐就幾耐!你地有無方法可以令自己多些奶?? 我初初都係諗住一歲同佢斷,我同佢都係唔捨得,見佢喊得好可憐,又吊癮,心痛死! 所以順 ...

其實多奶方法都係飲魚湯 ar, 飲多d水 ar 咁, 但係bb大左啜少左都自然會少奶左 wor~ 不如考慮同佢食多 d 其他野(e.g. 我阿媽話煲一大煲粥食成日, 佢當年咁同我地斷奶 wor), 等佢慢慢依賴少 d 人奶啦, 其實自然減少斷奶時自己都無咁痛同辛苦...

我自己覺得食人奶佢無咁飽, 佢又大個左, 食到飯, 所以餵到都餵奶粉比較多 lor~

大宅

原帖由 溋溋 於 09-2-4 00:03 發表
我都係全職媽媽呀!我個囡都係好痴我,去廁所同廚房都要跟住。訓覺佢就肯訓bb床但要我陪住。我都係等佢起身先整廚房野架咋,佢初時都係唔肯,猛喊!但我都唔理佢,慢慢佢就自己在廳玩同間唔中入黎睇下我囉。去廁所時因屋內冇其 ...

哈, 我都係去 toilet 無關哂門 ^^

大宅

原帖由 man2 於 09-2-4 01:37 發表

我都同意你既講法,宜家既world只有自己既b,真係覺得開始迷失左自己,有時間都係要多d同朋友傾下,如果唔係都怕自己唔識同大人謂野!

係呀, 所以我都唯有 keep 住打下電話俾d朋友傾下偈, 同埋搵下d興趣咁(織下野), 仲有上網同你地傾下偈 lor~^_^~
遲 d 可能搵 d 書讀下都唔定(函授o個d), 但仲諗緊~

仲頭痛緊同唔同佢上 N 班~@@不過多數都係返 playgroup 到佢 3yr 先返學lu~

別墅

我都來報到先,我轉了做全職媽咪已經四個多月了,而且我要照顧2個,大的那個小一,細的那個15個月,而且沒有工人要自己一腳踼,真係好辛苦,但係真係好enjoy,因為可以看著小b的成長

見很多媽媽都打算比小b返N1,我都心大心細,本來想小B返N1之後再出來工作,但因為小B成日病,所以打算等他K1才入學,到底小朋友是不是讀N1會好一些呢

大宅

hi hi! 您好 ar!

聽人講讀 N1 係易病既, 但有 mami 覺得小朋友乖左又同埋多 d 機會同一相處 lor~ 都係睇個別小朋友既情況...

其實我都仲諗緊, 或者 2 歲半先同佢插班 lor.. @@

大宅

各位自己揍一腳踢之mami--情人節快樂

情人節快樂

別墅

THANKS!

民房

我都是自己揍架

bb出世時太輕了...得2.08kg, 我又唔放心, 所以放完產假回去第一日就辭工了,
現在寶寶剛剛16個月, 識行了...
剛出世果頭半年呀...晚晚都無得睡呀....現在好多囉...

大宅

原帖由 波記媽媽 於 09-2-15 16:51 發表
bb出世時太輕了...得2.08kg, 我又唔放心, 所以放完產假回去第一日就辭工了,
現在寶寶剛剛16個月, 識行了...
剛出世果頭半年呀...晚晚都無得睡呀....現在好多囉... ...

您好呀 ^^
您bb出世都好輕下喎, 咁o個時您咪好擔心? 依家個體重升返未呢?

我個囝出世都係 2.65, 最細碼~ 依家都係中細碼 la~初頭我都有 d 擔心, 好在阿媽同99都安慰我話健康就得 la, 唔駛一定重既

不過我發覺細碼都有幾個優點, 就係抱得無咁辛苦, 同埋佢自己行同爬都容易少少喎

大宅

hi, 一排無上黎, 大家好嗎?

話時話我阿仔今日第一次擒窗花, 我既"惡夢"終於開始 其實佢之前都會拿住張小椅爬高去攞野, 但係唔係咁高跌下都無妨。依家擒到咁高真係唔得了...

睇黎間屋想唔大執都唔得, 否則真係睇少眼都唔得也~ (雖然有網床, 但係最多十零廿分鐘左右就要叫出黎~)

呢幾日唯有多d同佢去下街街啦~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我又黎報到先,我都係全職兼一腳踏湊仔,有學校收我仔讀N班,11月就返學,我林起到時返學佢一定喊到七彩,我就心痛....

大宅

當年(好耐之前 lu~) 自己返幼稚園都係咁喊~不過喊喊下又無事wor~ 真係睇住人生必經階段響仔仔身上重覆, 好奇妙~

有人話, 子女成長係學識慢慢離開父母, 每一步既成長我地都係要去放手等佢行~ 唔捨得 ga!所以同我同自己講要好好珍惜佢bb期 lor~ 呢個時期同mami最 close~

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 Jeco 於 09-3-3 11:42 發表
hi!....我禽日辭左職啦! 到4月份就會加入同你哋一樣做全職媽媽... :p

歡迎歡迎~ 得閒一齊吹下水呀~

首頁

尾頁

跳至