跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 hehe_bb 於 09-4-29 00:20 發表
大家好~我都黎報到先~~我都係個全識mama~一做就做左18個月啦~從來未試過有份工長過一年~

我都有諗過生多個,不過而家好忙,又要同仔仔介片,又要教佢自己食粥仔~~都係諗住等佢11月返學後先再打算 ...

hello 你好~ 嘩, 開始戒片片了? 好叻呀~ 加油加油

大宅

祝大家母親節快樂

祝大家母親節快樂

唔知今日大家有無咩慶祝活動呢?
阿囝個daddy就買左我鍾意食既甜品同我慶祝, 希望下年阿仔識得自己錫我一啖就好了(今日佢都有錫, 不過係我叫佢錫 lor, hehe~)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

at least he kissing you. i ask my son to kiss me but he turn his little face around

大宅

之前佢都無反應ga, 我地都係岩岩教識左佢幾日乍, 跟本書教咁做, 塊面貼埋佢個咀叫'錫錫'然後開心笑, 又錫返佢。試左幾日, 依放塊面過佢叫錫錫就識lor, 不過, 都係open 個咀, 有時俾埋條 tongue:;pppp: (嗚, 口水...) , 其實佢係"食食"多過錫錫, 不過都收貨啦

唔怕啦, 遲d佢會識自己走黎 你 ga la :)

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我個囡都係氹爸爸氹得好利害,個老豆完全唔捨得打or鬧佢,而家我一鬧佢,if爸爸不在喊一陣收聲,爸爸在時就喊得特別大聲同特別耐,都唔知好嬲定好笑。
原帖由 vickywoo121 於 09-4-16 18:14 發表

我個女就係好識氹人,所以先比我老公‘仲‘到壞晒,知道自己唔岩,就走去個老豆到,爸爸爸爸,kisskiss,個老豆咩火都冇,仲成日話由佢,細個係咁,佢咩都唔識,個女打亞哥都唔理,仲話打唔死,佢咁細,整到個仔勁唔鍾意個妹, ...
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

大宅

HI, 我都係全職媽媽,
由阿仔4個月開始揍到現在19個月大
好開心, 可以睇住佢一日一日成長, 好滿足
不過佢開始大我就越辛苦了~
阿仔現在好痴身, 我去廁所佢又跟, 我去廚房佢又跟,
跌親係都要我鍚番至得,
玩又要我陪佢玩, 我D精力俾佢吸乾了
又要做家務, 真係無乜體力剩~

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

訓練下佢痴下爸爸嘛!或者帶佢去出街有其他小朋友既地方玩,咁佢有機會唔記得痴你架啦!我個囡而家帶埋玩具入廚房玩呀,唉!咁都好過佢連飯唔俾我整既!
原帖由 小桃桃 於 09-5-24 23:53 發表
HI, 我都係全職媽媽,
由阿仔4個月開始揍到現在19個月大
好開心, 可以睇住佢一日一日成長, 好滿足
不過佢開始大我就越辛苦了~
阿仔現在好痴身, 我去廁所佢又跟, 我去廚房佢又跟,
跌親係都要我鍚番至得,
玩又要我陪佢 ...

大宅

爸爸都痴既, 只不過當我一個人對住佢時, 一定跟到我實, 方死我走左咁
如果跌親, 爸爸呵佢都唔得, 係都要我呵, 條氣先順番XDD
外人抱佢, 佢就會即喊, 然後要我抱抱
細細個都唔係咁, 越大越痴身

你囡帶玩具入廚房玩, 我仔帶玩具入廁所玩呀XDD

原帖由 溋溋 於 09-5-26 17:27 發表
訓練下佢痴下爸爸嘛!或者帶佢去出街有其他小朋友既地方玩,咁佢有機會唔記得痴你架啦!我個囡而家帶埋玩具入廚房玩呀,唉!咁都好過佢連飯唔俾我整既! ...

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

你不如試下同佢講,等我一陣,我去取xxx(例:紙巾,開奶奶)叫佢在房等,初時佢會喊架,慢慢發現你會返入房,佢未必會喊啦!同著力教佢獨立,我個囡有斷時間都好痴我呀!我訓練左好耐呀!
原帖由 小桃桃 於 09-5-27 00:12 發表
爸爸都痴既, 只不過當我一個人對住佢時, 一定跟到我實, 方死我走左咁
如果跌親, 爸爸呵佢都唔得, 係都要我呵, 條氣先順番XDD
外人抱佢, 佢就會即喊, 然後要我抱抱
細細個都唔係咁, 越大越痴身

你囡帶玩具入廚房玩, ...

別墅

我算係半全職媽媽~
我同老公阿仔暫時同奶奶老爺姑仔一齊住
因為等緊輪公屋~ 所以迫住先~

除左我之外每個人都要出去做野
佢地放工既時候會同bb玩~
有時放假無出街都會係屋企同bb玩~
家事就自己管自己
阿仔既野都由我自己做
屋企飯唔駛我煮, 衫有時幫手洗同涼
掃地拖地無硬性要做
有時自己睇唔過眼都會去掃同拖下個地
佢地唔返來食唔返來煮就會自己搞掂
咁樣既日子平時的話都ok
不過自己病既時候除左老公會幫手
佢睇住bb我可以早d休息外
6299姑仔多數都照自己日常生活

所以我覺得我係半個全職媽媽
因為bb係由我一個人照顧
老公既野都係我打點
只係平時有人幫手望下bb咁~

大宅

原帖由 溋溋 於 09-5-28 01:18 發表
你不如試下同佢講,等我一陣,我去取xxx(例:紙巾,開奶奶)叫佢在房等,初時佢會喊架,慢慢發現你會返入房,佢未必會喊啦!同著力教佢獨立,我個囡有斷時間都好痴我呀!我訓練左好耐呀! ...

係呀, 呢招幾駛得~

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

唉不過近來佢變得好差呀!成日都發脾氣,見到某d陌生人即刻扯住我條,褲,唉!點考幼稚園?而家幫佢報左幼稚園面試培訓班,睇下點啦!

大宅

小朋友呢個年紀都係粘身d既, 佢粘你都係知你錫佢對佢好者~
到大左你又話佢唔粘你~ hehe~
希望佢返幼稚園順順利利啦~

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我諗返幼稚園就冇問題,係我驚唔知考成點,因為我個囡返過咁多playgroup 都冇問題,一次都未喊過,而且好識埋堆,一陣間就可以群埋其他bb玩,係見到某d大人怕醜呀!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔知大家住係邊區呢....有時間可以約出黎比d bb一齊玩下...
我沙田至上水都ok...
其實其他都ok...唔好過海就得la
或者可以中心d....mk都得
唔知有冇興趣呢

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我住土瓜灣。
原帖由 cherry_hang 於 09-6-13 14:11 發表
唔知大家住係邊區呢....有時間可以約出黎比d bb一齊玩下...
我沙田至上水都ok...
其實其他都ok...唔好過海就得la
或者可以中心d....mk都得
唔知有冇興趣呢 ...

別墅

回覆 70# ami0momo 的文章

有人幫手睇下已經好好多呀!我無人幫,真係去邊都要睇實bb!佢都好鍾意拎玩具坐係廚房門口同我玩,不過我都怕佢有危險,eg 熱水/熱油!
可以約下大家見見面,我住近樂富!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

咁都幾近喎!我其實諗緊好冇裝cam,等我在廚房都見到佢。但佢大多數既時候都係去廚房纏繞我,佢又唔鍾意睇電視,得好少時間會望個電視機。
原帖由 man2 於 09-6-14 01:39 發表
有人幫手睇下已經好好多呀!我無人幫,真係去邊都要睇實bb!佢都好鍾意拎玩具坐係廚房門口同我玩,不過我都怕佢有危險,eg 熱水/熱油!
可以約下大家見見面,我住近樂富! ...

大宅

我住元朗喎, 不過若港鐵到既地方都可以出黎既~但依家h1n1 大家會唔會都唔出黎呢?

話說仔仔參加左泳班, 依家可以只用手袖在水中浮水, 唔駛人扶住 ga! 不過...佢會飲泳池水, 唔係次次會吐返出黎 @@ 我見佢玩得開心, 都係決定由得佢~

另, 我終於請左個姨姨幫手, 所以唔算全職自己湊哂 lu~ 仲做緊份可以部份時間 work at home 既 part-time~

另: 父親節你地會唔會同老公慶祝? 我地就一家上星期去左 disney dinner, 都好開心, 有煙花睇 ^_^

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我都有諗買手袖俾佢,但怕佢會跌落水喎!你仔仔可以保持個頭突出個水面嗎?
原帖由 anan3388 於 09-6-20 13:25 發表
我住元朗喎, 不過若港鐵到既地方都可以出黎既~但依家h1n1 大家會唔會都唔出黎呢?

話說仔仔參加左泳班, 依家可以只用手袖在水中浮水, 唔駛人扶住 ga! 不過...佢會飲泳池水, 唔係次次會吐返出黎 @@ 我見佢玩得開心, ...

首頁

尾頁

跳至