懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

大家好,我預產期2/10!!!

大宅

原帖由 tko123 於 09-2-2 16:07 發表
咁你地報俾公司知未(唔洗做的除外)
我同事就叫我三個月先,個胎定d先
但我覺得應該盡快報

tko123 ,

我一知bingo, 羅埋E生紙, 果時剛剛4 wks , 就比公司知啦!!! 因為我公司唔係好 stable, 除時炒人!! 我老細都好好人, 叫我唔舒服唔好返工, 話我有皇牌喎!!:loveliness: 所以我琴自己向條街到PK 呀 !!今日都無返工, 今日睇E生, E生比左4日假我!! 我媽咪話頭3個月最緊要, 叫我向屋企休息下!! 剩係瞓同食嘢好啦!! 其他咩都唔好做!!!:;pppp: 好誇張!!!

大宅

原帖由 SweetAA 於 09-2-2 22:04 發表
妳地好呀!我都係上星期先check到bingo,今日剛好5weeks,上星期用肚照醫生話細到睇唔到(連胎囊都未見到呀!)所以BOOK左7weeks先再照
我都好似p_kotone咁,隔晚瞓覺就好似M痛咁痛到「紮」醒,睇醫生佢又冇正面答我點解,淨係話 ...

SweetAA,

我都book 左 c+ 及廣華產檢, 廣華要排到 7/4 呀!!

大宅

原帖由 SweetAA 於 09-2-3 10:28 發表
我媽咪都話頭3個月係好唔穩架!所以食野同樣樣都要好小心!但唔知可以睇中醫呀!始終遇到好既中醫好難!
to:waowaowao
廣華排咁耐既?我係威爾斯9/3已經有得睇啦!不過個日排新症見到勁多人,同埋香港人同大陸人係各1半law!去到私家 ...

SweetAA,

我已經一羅左E生紙, 第二日年廿九(星期六)向廣華一早就登記, 都要4月頭呀!!! 我confirmed bingo 時都係剛剛4 wks, E生都話咩都睇唔到, book 左 7 wks 時先再照!!因為星期日 PK, 我昨天睇左浸會, E生話照到個胎long 有0.7cm, size 同週期好match, 都係話其他咩都 unknow, 最小7 wks 先有野睇!! 我上星期五嘔左一次, 胃口馬馬地 , 成日眼瞓 !!! 我都係好心急又擔心吖!!!

大宅

原帖由 Lenatsang 於 09-2-3 15:19 發表
你地安排咗點樣湊BB味呀? 我會請工人, 但唔知應該幾時開始請? 同埋座月時諗住搵媽咪幫手!

咁你地會點安排!

Lenatsang,

我都林住請工人吖!!!不過請之前要揾屋搬: )!!! c6話間新屋仲要近6299, 等佢地可以睇住個工人湊BB wooo, 但而家都未有idea !!! 林住揾個印印定bun bun 吖??!!! 如果6299 幫下眼,我就揾個印印!! 同埋座月時都係搵媽咪幫手羅!!暫時係咁 plan 住先!!! 仲有未林向邊到生呀!! 你地會點安排呀??

大宅

原帖由 tko123 於 09-2-3 17:16 發表
我因為無老人家看住個工人
勁唔放心俾個工人就咁湊住個初生bb
如無意外我會搵個香港人湊
至於係邊到生
我諗住係法國生囉

tko123,

我都諗住係浸會 or 法國生, 你睇邊位E生呀??:lol

大宅

原帖由 tko123 於 09-2-3 20:39 發表
waowaowao 我book左江孟儀
其實我都末睇過佢都係有人介紹
你呢

tko123,

我考慮緊余啓文E生,不過我要等到3月中先至第一次睇佢!! 呢段時間都會再search 下資料先!!:lol

大宅

原帖由 SweetAA 於 09-2-3 21:56 發表
waowaowao ,
我有次經過余啓文既醫務所(同一間醫務所有幾個醫生),見好多人,個間醫務所都好多出名產科醫生,我朋友聽聞要預早成個月BOOK佢!

SweetAA,

我有個朋友公司裡的同事 arm arm 揾余E生接生完!!!:lol 這個同事對佢讚不絕口!! 咁 arm 我睇開既E生只向港島區兩間E院掛單!!我住九龍,萬一阿B要出世就論盡啦!!! 我米book Dr Yu 睇下產檢,睇下係米真係咁勁羅!!! 其實都擔心,1516唔知揾邊個E生好!! 各位媽咪會點安排呀??

大宅

原帖由 tko123 於 09-2-4 10:40 發表

我本來都係book余醫生
但我問姑娘余醫生係咪有係法國掛單
佢話
到你生個時余醫生係法國都應該無位喎
不過你去仁安啦
咁我先轉book江孟儀

tko123,

嘩!! 咁 full 吖 !!!! 其實我prefer 法國, 仁安都得, 近我媽咪屋企 !! 就生之前和後要到媽咪到暫住羅!!!但屋太細唔方便!! 都係見左 Dr Yu 先決定!!:lol

大宅

原帖由 yee79 於 09-2-4 10:40 發表
我都黎報到呀, 我係第二任媽咪, 預產期係10月2號, 但我仲未有醫生紙, 所以都去唔到廣華排期, 因上次醫生話未有心跳, 所以唔寫住

因我上胎係法國開刀, 今胎都會呀

大家努力呀, 最緊要瞓多d, relax d ... ...

yee79,

Hello, 咁 arm 既, 我預產期都係10月2號呀!:loveliness: 不過第一胎, 暫時諗住都係法國生!!!:D

大宅

原帖由 Lenatsang 於 09-2-4 11:59 發表
其實如果價錢印同BUN BUN 一樣, 點解會請印印既? 我唔識想問下你意見?

同埋我暫時決定會去瑪麗生, 因為D朋友話唔去C+醫院,可以慳返幾萬買補品食補身最緊要, 因為佢地話坐月後的調理好緊要, 如果調理得唔好, 以後老 ...

Lenatsang,

我中學同學做傭人公司agent, 佢以既需要分折左印印 & Bun Bun 的分別 :

Bun Bun smart D, 英文講得好過印印, 做野快手D, 卅十 over 有經驗, 打理得有條理, smart bun bun maybe 估或D!! 所以要小心D!! 通常佢地都知道自己有咩福利, 可能朋友多過你!!
由於我6299話會 follow 住個工人做野, 但佢地一把年紀, 太 smart 可能跟唔住佢!! 所以揾個印印, 會遲頓D, 英文 not good, 可以簡識講小小講東話即印印!! 不過請人都要睇下甲唔甲!!暫時plan住先!!

大宅

原帖由 yee79 於 09-2-4 12:38 發表
但我仲未排廣華, 因醫生都未寫紙比我....
法國都幾好, 不過住3人房好d...唔係貴好多, 同埋全部都係香港人一齊...

yee79, Lenatsang

香港人一齊 very good woo. 我星期一向浸會睇個婦產科E生, 有幾個大肚婆一齊等, 一開口就知唔係香港人,竟然全部都係講國語 !! yee79 : 快D排廣華啦!! 我都要成7/4 先第一次產檢!!! 法國住3人房開刀唔知要幾$呢??

大宅

原帖由 yee79 於 09-2-4 14:47 發表
我都想快d 排, 但醫生話要聽到心跳先寫紙, 我book 另一個醫生下禮拜五聽心跳,
因我醫生有事唔係香港, 總之睇普通科驗尿就算啦, 果d 會即時寫紙去排….宜家為有14號去排囉…你係咪入左助產士幫你做產檢呀 ?
嘩, 4月7 ...

yee79,

星期一向浸會睇婦產科照下!!當時係果 DR 幫我檢查既, 唔多覺眼果到有助產士向到!! 國內人就多D!!:loveliness:
廣排第一次產檢排到7/4, 果時成14 wks 幾啦!! :loveliness: 所以之前自己向c+到睇住先!!

大宅

原帖由 catecat 於 09-2-4 18:32 發表
我琴晚去普通西醫度驗 vv 話我可能有左咋,
我今朝早用綠D check到有
而家唔知點好

catecat,

買枝 clearblue check 下啦!! 如果有就去睇E生 confirm bingo 啦!! 恭喜恭喜 !! 萬事小心D呀!!

大宅

yee79,

oic, !! 請問個 blood report 會唔會比我 keep record 架!!?? 我第一胎!!!好多嘢都蒙查查

大宅

原帖由 catecat 於 09-2-5 16:44 發表
頭先睇完 e生終於都 confirm bingo
預產期暫定係 5 Oct 2009

catecat,

恭喜恭喜!! 羅左E生紙去E院排做產檢未呀!!多D休息吖

大宅

原帖由 yee79 於 09-2-5 16:53 發表
冇 report 比ka...上次我醫生寫封信比廣華叫佢地填番d info. eg. 血型, 有冇肝炎, aids...etc...跟住廣華填好連chop 印比番封信我, 咁我就要攞住哩封信比法國, 到時醫生會教你...所以去政府做產檢就唔使係私家醫生到 ...

yee79 ,

如果廣華無report 比番我 ,我係米叫c+寫封信比廣華,叫廣華填番D資料呀?? 太約幾時要做?? 我好論盡, 轉頭又唔記得左要做D咩 !!真係多謝你 !!

大宅

原帖由 SweetAA 於 09-2-5 20:45 發表
想問下妳地各位,有冇人由有左BB開始小腹痛(好似M痛咁)到呢家仍然持續呀!
因為我由初期(4wks)隔晚痛,到呢個星期(5wks)開始晚晚都有小腹痛,都痛得幾利害呀!每次持續都有十幾分鐘!諗緊洗唔洗早d約見醫生!
妳地有冇咁既情況呀! ...

SweetAA ,

我既情況同你一樣, :) 未check 到有既時候好似M痛咁!! check 到有既之後都有呢D感覺, 每日總有時間感覺到小腹痛痛地!! 我又唔係特別痛, 小小咁啦!!! 睇bk sister 話係個子宫擴大緊 woo, 如果你都痛得幾利害不如早D睇E生!!:) 等自己唔洗擔心, 心情開心輕鬆D, 阿B都會醒目D !!

大宅

原帖由 tko123 於 09-2-5 22:15 發表
我都有強烈的肚痛
我係初三時照過陰道超聲波
話唔係宮外孕
但個醫生又無講明嘜原因
點知後來就越嚟越痛
昨日頂唔順.請左日病假
係屋企係咁瞓係咁瞓
又好d喎
所以如果你地都係咁就要多休息
會好d的 ...

我都好容易就攰同眼瞓 !!一有D唔妥,我就瞓, 就算瞓唔著都瞓向床上休息下, 又真係好好多喎!!!

大宅

原帖由 Lenatsang 於 09-2-6 09:37 發表
如果有機會睇下你可唔可以介紹你個同學俾我識, 因為我都想請工人, 但係無經驗! THANK YOU!

Lenatsang,

唔好意思, 我個同學向間agent 公司做accountant 炸, 佢都話自己間公司D bun bun 印印 唔店 同agent fee好貴, 不過我有另一位朋友請左個印印, 但要4月份先黎到香港, 間agent 收費佢話合理喎!! 到時睇下佢個印印得唔得,同埋agent公司有咩services 先, 到時比D資料你一齊參考下吖!! 而家我都周圍問下人羅下料先!! 做個精明既消費者 !!

首頁
12345...7

尾頁

跳至