潮流時尚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

原帖由 frenchies 於 09-2-5 11:50 AM 發表
其實大家唔駛對真假呢樣野咁認真…真真假假,其實冇得分!例如係上海買到既"假野",有D可能係做名牌既廠流出黎既次貨…大家又唔好以為話係MADE IN FRANCE就真係MADE IN FRANCE,其實都多都係大陸加工…我係做呢行既,所以知道小小呢D黑暗野!有D名店係歐洲買辨,之後搵大陸D廠造都係咁啦。咁呢D算真定係假!﹖分別係你用1萬蚊買,係名店買既,你咪覺得係真囉!如果係上海街邊買,咪係假囉!其實可能兩者都係同一LOG貨…

咁依d唔叫假野啦,係次貨啫! 個人覺得同上面位媽咪去淘寶網買剪牌野冇乜分別! 之但係若妳話我知 - 上海街邊買到既所謂假野,全部都係出自同一地方,咁我唔會信囉!

你都唔好以為依度個個咁天真 - 印住邊度做就一定覺得係邊度做! 你講既只係common sense~

既然你話自己做依行(唔知你指係邊行...) + 知道內幕野,不如爆比姐妹知有咩野品牌係咁黑暗,益吓大家都好吖!

男爵府

原帖由 54heima 於 09-2-5 10:48 AM 發表
衫褲手袋鞋一定唔會買A貨...有品味的人平平地衫都可以著到有貴氣...
首飾會用朱義盛...我戴朱義盛從來冇人問過系未假...呵呵...

人地唔問...都唔代表人地睇唔出係朱義盛!

我見到人用假袋,我都唔會出聲問人:妳個袋流架??

等待驗證會員

del

男爵府

原帖由 frenchies 於 09-2-5 01:02 PM 發表

我都冇話係全部!唔好誤會我既意思!我只係講其實真真假假好難介定!

我冇誤會你意思喎!

我個post 都話"之但係若妳話我知 - 上海街邊買到既所謂假野,全部都係出自同一地方,咁我唔會信囉!"

所以我係話"若果"你同我講話係全部~ 我話你咁講 + 你若果咁講 - 係兩回事來既!

男爵府

原帖由 frenchies 於 09-2-5 01:02 PM 發表

我都冇話係全部!唔好誤會我既意思!我只係講其實真真假假好難介定!

你上面唔係話"真假好難介定"果喎!

你話"真真假假,其實冇得分" 喎!!!!!

大宅

爸B勳章

原帖由 Minniechung 於 09-1-29 19:51 發表
無錢既人, 用真野D人都會當假, 有錢人, 用假野, D人都會當係真. 除非係好易睇得出既假野, 否則用左都會當真.

呢句說話好有道理啊!我都有FD係咁,身上有5樣係真,有5樣係假。

而家D人就係太現實,生得相衰、冇氣質嘅人,就算用真嘢,人哋都當係假。

男爵府

我覺得用真貨 / 用假野,其實都冇乜所謂! 因為只係每個人選擇唔同~~~~

我係果種就算明知"角位易爛",只要我鍾意 + afford 得起,我都要用真貨既人來! 因為依個係我既選擇; 而有人好有米都要用假野,依個係佢地既選擇~ 各不相干!

不過我就覺得用真貨假野都好,最好係態度光明正大囉!

用假野既唔好自欺欺人 - 以為冇人睇得出而沾沾自喜; 更加唔好自以為好精明 - 用筍價買到與真貨同等質素既貨品; 最緊要既係 - 唔好覺得人地用真金白銀買真貨好戇居!!!!!

伯爵府

原帖由 yuki0718 於 09-2-5 22:09 發表

呢句說話好有道理啊!我都有FD係咁,身上有5樣係真,有5樣係假。

而家D人就係太現實,生得相衰、冇氣質嘅人,就算用真嘢,人哋都當係假。 ...

yes, i also think 而家D人就係太現實,生得相衰、冇氣質嘅人,就算用真嘢,人哋都當係假. i always wear like Mongkok ppl when i go to buy grocery in festival walk, before grocery purchases, i love shopping around in boutiques in FW. people just give me pigeon eye most of the times, even i carried an expensive bag. i believe they just think they're fake. one time, i was in Zara queuing up for payment, the lady behind me asked her bf/hubby is my bag fake or real. i don't think i m 相衰or冇氣質, maybe just that i look young (although i m not).

i think image is more important than carrying brand name goods. if i go to nice places, i will wear elegantly although my outift may not be expensive.

maybe i really shd chg my image and not to wear so cheaply for grocery shopping.

男爵府

其實假野既出現/源頭來自市場需要, 市場需要什麼?
就係想慳翻筆錢之餘又做倒相同效果(Even一個月入十萬蚊既人都唔可能每個月買三個三萬蚊既名牌袋,買得黎都唔夠錢買多十件八件數千元的名牌衫呀,鞋呀替換咁,計計埋埋每個月開支十萬都唔夠洗,所以月入十萬既人都要買翻幾件假野”登翻暈”個開支就係咁解

男爵府

原帖由 ibmabc 於 09-2-5 03:21 PM 發表
就係想慳翻筆錢之餘又做倒相同效果(Even一個月入十萬蚊既人都唔可能每個月買三個三萬蚊既名牌袋,買得黎都唔夠錢買多十件八件數千元的名牌衫呀,鞋呀替換咁,計計埋埋每個月 ...

我唔認為依個係"需要"囉! 月入十萬一個月,唔可以每個月買3個三萬蚊既名牌袋 + 其他衫褲鞋襪...咁唔會死人架嘛! 所以依個唔叫"需要",係叫"物慾"~~~~

而且我唔認為假野 + 真貨有相同效果囉!

男爵府

總結我諗買假野既有以下幾種人:

1)好有錢,自恃買得起無數既真野,自信心爆晒燈,亦唔怕人知自己用假野,因為有大把錢坐陣
2)中產階級(post51已解釋)
3)普通收入既窮人,想買名牌又唔夠錢,買左又要節衣縮食,但又想擁有
4)帥奶,根本完全唔介意真假,因為佢都唔知邊隻打邊隻係名牌?無呢個concept
5 )無知的人(我諗屬小數)

男爵府

原帖由 ibmabc 於 09-2-5 03:32 PM 發表
總結我諗買假野既有以下幾種人:

1)好有錢,自恃買得起無數既真野,自信心爆晒燈,亦唔怕人知自己用假野,因為有大把錢坐陣
2)中產階級(post51已解釋)
3)普通收入既窮人,想買名牌又唔夠錢,買左又要節衣縮食,但又想擁有
4)帥奶,根本完全唔介 ...

以妳所講,即係所有人都有可能買假野啦! (普通收入...都叫做窮人...唉~~~ )

妳d theory 全部都好"有趣"...但真係不敢苟同!

男爵府

,
原帖由 Vca 於 09-2-6 00:17 發表

以妳所講,即係所有人都有可能買假野啦! (普通收入...都叫做窮人...唉~~~ )

妳d theory 全部都好"有趣"...但真係不敢苟同!

或者我應該詳細一點,普通窮人=6-7千蚊收入既人

你唔認同唔緊要,不過我諗都講中大部份買假野既人

男爵府

原帖由 ibmabc 於 09-2-5 04:23 PM 發表
,

或者我應該詳細一點,普通窮人=6-7千蚊收入既人種

你唔認同唔緊要,不過我諗都講中大部份買假野既人

我唔認同妳當然唔緊要啦~ 正如我唔苟同妳大部份既睇法一樣 - 都係唔重要!

不過有一點我會認同 - 買假野既真係咩人都可能會有! (咁妳大包圍,實中緊啦!)

水晶宮

睇你點理解名牌羅...ZARA,MNG都算名牌...只不過抄更名的名牌的款著嘛...幾百蚊交易月入幾千都消費的起...絕對出得大場面...未必去買A貨...市面都好多近似的款...少個LOGO而已...天下文單一大抄...追潮流唔系一定要荷包腫脹...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

原帖由 Vca 於 09-2-6 00:30 發表

我唔認同妳當然唔緊要啦~ 正如我唔苟同妳大部份既睇法一樣 - 都係唔重要!

不過有一點我會認同 - 買假野既真係咩人都可能會有! (咁妳大包圍,實中緊啦!) ...

其實我都只係根據呢度咁多人既發表, 來一個總結而矣

洋房

我有個朋友唔係收入好多,不過佢唔會用假野(翻版),因為佢認為冇錢唔好買,想買就儲錢,佢唔支持用翻版.其實用假野完全係個人意識問題,唔關有冇錢事,亦唔關係邊類人事.

大宅

原帖由 ibmabc 於 09-2-5 23:21 發表
就係想慳翻筆錢之餘又做倒相同效果(Even一個月入十萬蚊既人都唔可能每個月買三個三萬蚊既名牌袋,買得黎都唔夠錢買多十件八件數千元的名牌衫呀,鞋呀替換咁,計計埋埋每個月 ...

大戶人家真係可以一個月買3個3萬蚊袋加無數的名牌新衫, 所以月入十萬不是大戶人家.

c-wong, 不要為改變形象傷神, 你見甘比大肚衫都係銅鑼灣小店貨色, 佢一樣襯到鱷魚皮birkin啦, 男士踢拖著乞兒裝揸supercar才夠酷, 女士旺角c9 look拿hermes才夠格.

男爵府

原帖由 qqbabe 於 09-2-6 00:58 發表

大戶人家真係可以一個月買3個3萬蚊袋加無數的名牌新衫, 所以月入十萬不是大戶人家.

c-wong, 不要為改變形象傷神, 你見甘比大肚衫都係銅鑼灣小店貨色, 佢一樣襯到鱷魚皮birkin啦, 男士踢拖著乞兒裝揸supercar才夠 ...

係呀, 屬於第2)種人-中產階級

男爵府

c-wong, 不要為改變形象傷神, 你見甘比大肚衫都係銅鑼灣小店貨色, 佢一樣襯到鱷魚皮birkin啦, 男士踢拖著乞兒裝揸supercar才夠酷, 女士旺角c9 look拿hermes才夠格

呢段既諷刺又搞笑

首頁
12345...6

尾頁

跳至