自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小兒三歲半 二歲時開始 如一感冒就會咳同氣管收窄 要聞舒張氣管藥 但平時轉天氣or 無病時係唔會收窄 其實我從未聽過佢有hehe 聲 ,只係咳得密時,睇醫生時話佢氣管收窄 ,跟住醫生建議食青蛙藥 sofar 食左一年 氣管都叫控制到 起碼唔會成日收窄 咳到好密
但我個人就好神經衰弱咁 好驚丫仔病 唔敢去旅行 成日驚去到外地有咩事點算
又會諗而家有青蛙仔食住都還可以 但第時無青蛙仔食點算呢?因怕不能長期食 但醫生又話可以喎

請問有經驗的jm 你地當時點應付仔女氣管收窄的呢? 其實係咪我太緊張 不是想像中咁嚴重呢? 收窄就聞氣就可以呢?因我覺得有呢個病好像好灰好嚴重咁

公爵府

回覆 MYSONPY 的帖子

可以去中醫做三伏天貼(好似啱啱七月二十日開始),連做一兩年。另外,可以吃洋蔥綠茶素, 另一定要介雪糕及凍飲品,唔好凍親條頸,可望三年後唔再需要食 Singular, 噴 Ventolin 同 Flixotide.

子爵府

jellomama 發表於 17-7-22 23:04
回覆 MYSONPY 的帖子

可以去中醫做三伏天貼(好似啱啱七月二十日開始),連做一兩年。另外,可以吃洋蔥綠 ...

我有bk左浸會做 上星期做左一次 但今日又病左 發燒37.6 又咳 聽日應該唔做得

珍珠宮

MYSONPY 發表於 17-7-22 22:55
小兒三歲半 二歲時開始 如一感冒就會咳同氣管收窄 要聞舒張氣管藥 但平時轉天氣or 無病時係唔會收窄 其實我 ...
多心肺運動(如跑、球類), 對增強呼吸系統同改善體質最見效。

大宅

回覆樓主:

同我個女好似,佢3歲讀K1比屯院診斷為哮喘,我即刻連工都辭埋,佢跑跳一段時間就會狂咳一大輪,K2慢慢就好似好啲,到現在K3就來6歲,屯院都close file,小朋友大啲會好啲,我女都有食過青蛙仔,我當時都好怕依賴左佢,到現在tw無食好耐啦,同埋我3歲開始貼天灸,貼到依家就來6歲,我相信都有效用嘅!

大宅

回覆樓主:

仲有,一定要學游水!

子爵府

brindlewin 發表於 17-7-22 23:11
多心肺運動(如跑、球類), 對增強呼吸系統同改善體質最見效。

唔一定游水? 跑跳可以嗎?

子爵府

小兒三歲半 二歲時開始 如一感冒就會咳同氣管收窄 要聞舒張氣管藥 但平時轉天氣or 無病時係唔會收窄 其實我 ...

1、介生冷野,凍野,甜野特別朱古力
2、做適量運動
3、食療入手,平時多湯水,果皮,鱷魚肉,虎乳靈芝,白合煲湯(網上好多湯水食譜),或者去睇中醫叫佢執湯包都得。

我細仔應該比你小朋友嚴重,無病無痛,齋玩得興奮都會好似狗仔咁“hea hea”聲,過20分鐘都回唔到氣,每日早晚都要用類固醇,我都係用以上方法。

青蛙仔我地都食左兩年先慢慢停

如果真係去旅行,我覺得只可去台灣,澳門比較近既地方,醫療都香港都近似又唔錯,touchwood唔舒服去睇醫生大家又溝通到,要返香港都比較快。

祝你小朋友健健康康,你亦都唔好咁灰,我明精神壓力好大,但係照顧者精神情緒唔好都會影響到小朋友的,加油呀~

子爵府

Chong.t.w. 發表於 17-7-22 23:16
同我個女好似,佢3歲讀K1比屯院診斷為哮喘,我即刻連工都辭埋,佢跑跳一段時間就會狂咳一大輪,K2慢慢就好 ...

咩係tw? 你女當時食青蛙藥食左幾耐?

珍珠宮

過來人,我細個有哮喘,試過一日去兩次急症,住院後長期覆診食藥!當時爸爸成日帶我去做運動,不太劇烈,亦不用太長時間,夏天去泳池游早水,我覆診到六年班後不用再去,而中學後到生埋仔都冇返發!我果時間中都食凍野

但我有同學同我一樣,但處理方法係戒囗,不運動,佢宜家仲間中哮喘發

子爵府

hnh_mami 發表於 17-7-22 23:20
1、介生冷野,凍野,甜野特別朱古力
2、做適量運動
3、食療入手,平時多湯水,果皮,鱷魚肉,虎乳靈芝,白 ...

無病痛都會突然hehe?
咪好擔心囉 唔知佢幾時會喘
咪唔敢比佢玩太激烈?

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

游水對氣管好,我個仔小時候氣管唔好,我有哮喘,驚遺傳給他,醫生在他嬰兒時已不斷叫我快D俾佢學游水,他3歲跟教練,後來很少傷風感冒。

大宅

回覆樓主:

我仔都有哮喘, 試過兩年天灸但我覺得作用唔大。。。我仔仲要對青蛙藥過敏, 食咗心跳好快瞓唔到同好燥。。。有一段長時間晚晚都食治敏速同聞完氣先瞓。
K1 開始就夏天學游水, 但去到9月就要停, 因一落水就狂咳, 每星期游完都病, 醫生都勸我暫停。
另外我仔做了食物過敏測試, 對橙, 檸檬, 雞蛋, 麵粉都過敏, 又真係以前一飲早餐杯橙汁就狂咳, 惟有戒晒致敏食物。
我冇其他特別食療, 只係食治敏速, 同戒晒令佢致敏嘅食物。到K3 突然就好轉, 少了聞氣, 也少了食藥, 好似大咗就好返啲。
成日聽人講, 大咗冇事, 希望係真。
Our anniversary[br]

珍珠宮

MYSONPY 發表於 17-7-22 23:20
唔一定游水? 跑跳可以嗎?
講嚴重, 我仔2-3歲時可以每朝4/5點透唔到氣醒的, 歲幾時又因為間歇打大氣, 醫生懷疑佢有睡眠窒息

我仔有游水, 不過佢唔係好努力果種, 只係明白我話識游好重要, 有咩事跌落水可以求生, 所以先肯學的.......

但真正身體好起嚟, 係4 歲時佢去學劍擊, 教練要佢練氣, 咁就要去跑下步, 主要跟爸爸去山上公園走一圈咁, 後來上小學又跟學校老師(佢頭班車返學校, 有老師帶佢地跑圈早操)。開始有好明顯進步....
到4年班已甩晒常規藥, 依家係偶然鼻過敏咁。

加油。

子爵府

小bon 發表於 17-7-22 23:34
我仔都有哮喘, 試過兩年天灸但我覺得作用唔大。。。我仔仲要對青蛙藥過敏, 食咗心跳好快瞓唔到同好燥。。。 ...

點解氣喘要食速敏治?咁細食得咩?
點解每晚要聞氣?係類固醇定舒張氣管藥?

子爵府

brindlewin 發表於 17-7-22 23:53
講嚴重, 我仔2-3歲時可以每朝4/5點透唔到氣醒的, 歲幾時又因為間歇打大氣, 醫生懷疑佢有睡眠窒息
...

咁當年你一直用咩藥幫佢控制?如喘時又應該點做呢?
睇到你回覆 我都覺得好大壓力 因為唔知佢幾時會透唔到氣 辛苦你了

子爵府

MYSONPY 發表於 17-7-22 23:25
無病痛都會突然hehe?
咪好擔心囉 唔知佢幾時會喘
咪唔敢比佢玩太激烈?

無錯,突然係咁,例如小朋友沖澡有水玩開心,一路拍水一路笑,慢慢見佢呼吸開始急啲有用啲力,未去到hehe聲咁嚴重,情況好似狗仔出街熱伸條脷出黎抖氣咁。

我仔嗰時只得5,6個月大,唔敢玩得太開心又唔敢俾佢喊得耐,驚回唔到氣。

大宅

MYSONPY 發表於 17-7-23 00:00
點解氣喘要食速敏治?咁細食得咩?
點解每晚要聞氣?係類固醇定舒張氣管藥?
...

我仔仲有鼻敏感, 細啲嗰時每朝5,6 點就打噴嚏, 所以醫生開 Zyrtec, 有香蕉味藥水, 我仔連續食了超過一年。
聞氣是氣管舒張的, 冇類固醇。之前醫生警告我, 冇改善就要用類固醇, 嚇親我。咁先的起心肝戒口。
5歲幾開始學埋跆拳道, 開頭個個星期坐足2個鐘睇住佢, 驚佢氣喘, 但之後發現佢慢跑15分鐘都冇事, 我先冇坐全程

子爵府

小bon 發表於 17-7-23 00:08

我仔仲有鼻敏感, 細啲嗰時每朝5,6 點就打噴嚏, 所以醫生開 Zy ...

請問睇私家定政府

子爵府

hnh_mami 發表於 17-7-23 00:07
無錯,突然係咁,例如小朋友沖澡有水玩開心,一路拍水一路笑,慢慢見佢呼吸開始急啲有用啲力,未去到hehe ...

噢 真係好嚴重 後尾幾大好啲?

首頁

尾頁

跳至