論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

工人年初一話比我知m無到,到今天決定要個bb(謝天謝地!佢無選擇唔要個bb,都算有點血性),現急需一封自願離職的信函讓她簽,以便儘快送她回菲

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 肥嘟媽 於 09-1-29 20:54 發表
工人年初一話比我知m無到,到今天決定要個bb(謝天謝地!佢無選擇唔要個bb,都算有點血性),現急需一封自願離職的信函讓她簽,以便儘快送她回菲

不是應該她自己寫嗎?如果您草稿給她小心她往後又說是您逼她簽。

不過恭喜您,可以説服她回鄉,你完全安樂了!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

多謝,佢肯走我同老公輕鬆了很多,但佢無idea點寫,我諗住比個參考稿佢

別墅

Letter of this kind usually contain the followings:

-purpose of the letter (writing to inform employer that maid is now resigning on her own accord)

- last working day (by giving one month notice or one month wage in lieu of notice)

Any supplement from BK moms?

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

謝謝各位,感激萬分!

大宅

呢家野我玩過啦!上埋court添. 上年某日,bun姐自己想resign,話唔知點寫信,我咪比勞工處果本小冊子佢參考.佢之後話係我迫佢寫.佢自己親筆在police面前寫,咪一樣玩野. 小心,小心. 佢有bb,分分鐘去平機會訴你因佢大肚炒佢.但如你feel到佢有心回鄉就好D.
原帖由 肥嘟媽 於 09-1-30 01:11 發表
謝謝各位,感激萬分!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 qqqqqq 於 09-1-30 01:42 發表
呢家野我玩過啦!上埋court添. 上年某日,bun姐自己想resign,話唔知點寫信,我咪比勞工處果本小冊子佢參考.佢之後話係我迫佢寫.佢自己親筆在police面前寫,咪一樣玩野. 小心,小心. ...
qqqqqq,你个單案件我依然記憶尤新!樓主,真係要小心,雖然你工人表示想回去生bb,但不知下一刻会否有其他想法。如可以的話,拍低/録下她親口説自願離職比較穩陣!

大宅

呢單野之前,我未上bk, 果陣乜都唔識.如果唔係我一定錄低佢. pollyw, 你講得好:不知下一刻会否有其他想法. 另外,你上返來之後,家傭版生色不少. 早幾日真係有少少掛住你 .我估亞西姐也是等你回來.
原帖由 pollyw 於 09-1-30 02:14 發表
qqqqqq,你个單案件我依然記憶尤新!樓主,真係要小心,雖然你工人表示想回去生bb,但不知下一刻会否有其他想法。如可以的話,拍低/録下她親口説自願離職比較穩陣! ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 qqqqqq 於 09-1-30 02:33 發表
呢單野之前,我未上bk, 果陣乜都唔識.如果唔係我一定錄低佢. pollyw, 你講得好:不知下一刻会否有其他想法. 另外,你上返來之後,家傭版生色不少. 早幾日真係有少少掛住你 .我估亞西姐也是等你回來.: ...
査實大家一定決乏了我的粗口而感到寂寞頂勒!所以我決定來年加倍努カ××xx來慰籍大家!

大宅

原帖由 pollyw 於 09-1-30 02:42 發表
査實大家一定決乏了我的粗口而感到寂寞頂勒!所以我決定來年加倍努カ××xx來慰籍大家!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 pollyw 於 09-1-30 02:42 發表

欽敬
欽敬

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 winnie_sh 於 09-1-30 02:57 發表

欽敬
欽敬
好話
好話

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 qqqqqq 於 09-1-30 02:33 發表
呢單野之前,我未上bk, 果陣乜都唔識.如果唔係我一定錄低佢. pollyw, 你講得好:不知下一刻会否有其他想法. 另外,你上返來之後,家傭版生色不少. 早幾日真係有少少掛住你 .我估亞西姐也是等你回來.: ...

q姐醒目!知我心意!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我只需提示佢要寫清楚d基本資料,如:佢個名,佢身份證號碼,我老公個名,contract no,離職日期?就ok,點寫就由佢自己發揮?

子爵府

copy from labor dept's handbook
don't let her to write點寫就由佢自己發揮 --> aware to be trapped

if i were you, i would let her to leave at once & for safe, take video recording

good luck !

珍珠宮

自願離職信 = 辭職信

禁止訪問

大宅

因她resign即走, 後來扮野話我迫佢...............佢妄想屈我賠一個月代通知金.最後,我claim返佢要佢賠返一個月代通知金比我. 法官叫亞bun有無証明/証據是有人迫佢寫resign letter......休庭,嘗試和解..........因我唔想再浪費精力同時間, 我老公叫我唔好放過佢 (因佢之前勁衰勁賤),老公話下一堂請假, 我一想起請假即係損失一日人工(唔少錢)就唔想糾纏落去(事後有點後悔,而呢個就係僱主蝕底的原因. 其實應堅持到底)...................最後,工人要賠返半個月比我. How about your case? can you tell us and share here, many bk mum can help and give you some advice.
原帖由 kwannn88 於 09-1-31 02:21 發表
Can you tell me what is the result of this case? Does the judge believe you force her to write? It is impossible! Does you need to pay the maid money at last? I am going to deal a case with my bad ma ...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

謝天謝地,工人今日寫左封辭職信比我啦,咁之後係唔係FAX封信去入境處就OK?

首頁

尾頁

跳至