烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位:
請問糯米糍怎樣做呀!亞女好喜歡吃,是沒有涵哪種,我見亞姐將一大個熱騰騰糯米拿出來,然後剪開一小個再加上些花生&糖之類。多謝幫忙!

伯爵府

http://www.wretch.cc/blog/acintl/19243488

水晶宮

糯米茲

材料:
油 - 2湯匙
熱水 - 230克
燉麵 - 2湯匙
糯米粉 - 230克
花生粒 - 適量
椰茸 - 適量

烹調方法:

糯米粉、燉麵混合篩於大碗內,中間開穴,把油和一半熱水倒進穴內,再慢慢的搓在一起。

餘下的熱水分數次加進粉團,其間不斷的搓揉,直至成一麵團。將麵團分開數小份,用手輕輕地壓扁,再搓合成球形狀。

於碟上掃上一層薄油,把搓好的糯米茲排在上面,放在熱水內隔水蒸約12分鐘。

蒸好後趁熱將糯米茲滾上花生粒和椰茸。

趁熱食。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 MichelleYan 於 09-1-30 12:17 AM 發表
各位:
請問糯米糍怎樣做呀!亞女好喜歡吃,是沒有涵哪種,我見亞姐將一大個熱騰騰糯米拿出來,然後剪開一小個再加上些花生&糖之類。多謝幫忙!

我細個都好鍾意食架!睇住佢一pat野放上d花生碎芝麻糖入面再剪成細粒,極正呀!

盡我一己之力,發放正能量!

侯爵府

好媽媽勳章

我讀書時試過整, very easy, 糯米粉+水mix 好, 放入微波爐叮一陣 (around 1min... 唔太記得), 然後將佢放落預先整好既料 (花生bok衰+糖+椰c), 剪剪剪

真係好容易嫁! o個時我地無磅既, d材料份量係自己執生, 不過未試過失手, 最多係硬d / 軟d 既分別o者

or... 等我過2日試下, 然後先再上黎報告

大宅

試試下我呢個芒果糯米糍
http://hk.myblog.yahoo.com/ychlkm02/article?mid=71

原帖由 叉燒媽咪 於 09-1-31 01:28 發表
我讀書時試過整, very easy, 糯米粉+水mix 好, 放入微波爐叮一陣 (around 1min... 唔太記得), 然後將佢放落預先整好既料 (花生bok衰+糖+椰c), 剪剪剪

真係好容易嫁! o個時我地無磅既, d材料份量係自己執生, 不過未 ...

我有一個仔仔, 5/11/02出生

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

原帖由 召藥師 於 09-1-31 00:05 發表

我細個都好鍾意食架!睇住佢一pat野放上d花生碎芝麻糖入面再剪成細粒,極正呀!

咁那處有無鹽味,專for整甜品無味花生賣,二記好似無得賣?

侯爵府

好媽媽勳章

o個時我會用"南乳味"花生, 味道都match嫁~ 同埋bok碎左, 都唔係好覺 ^^

原帖由 跳跳虎 於 09-2-4 15:03 發表

珍珠宮

畀面勳章

雜貨舖買細粒生的花生, 白鑊炒香壓碎就用得

原帖由 跳跳虎 於 09-2-4 15:03 發表

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 dincat 於 09-2-5 09:42 AM 發表
雜貨舖買細粒生的花生, 白鑊炒香壓碎就用得

冇錯,買斤花生自己炒香去衣再入袋用棍'顏'碎就得。
盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

昨天無意中係youtube睇到有教授芒果糯米糍做法,去片
Step1:
Step2:
Step3:

世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

首頁

尾頁

跳至