自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我想問ueng,同埋uen呢兩個韻母可配成咩字,謝謝各位解答。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

有ueng嘅咩?
係咪uang呀?

侯爵府

我是努力自學中。

uen 好像是英文拼音?

拼音好像看不到的。

子爵府

ALICE615 發表於 17-7-25 23:26
我想問ueng,同埋uen呢兩個韻母可配成咩字,謝謝各位解答。

系冇嘅

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

兩個都冇,只有uang 同uan。

子爵府

babywater 發表於 17-7-25 23:31
系冇嘅

ue就有

伯爵府

Ueng 零聲母變weng 富翁的翁,uen零聲母變wen溫習的溫。合口呼韻母包括: u, ua, uo, uai, uei, uan, uen, uang, ueng, ong

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

gion 發表於 17-7-25 23:29
有ueng嘅咩?
係咪uang呀?

我都好奇怪,我連詞典都搵唔到,阿女暑期作業題目嚟,唔知會唔會出錯題呢?(emoji)
先謝謝你幫助。

子爵府

hker 發表於 17-7-25 23:31
我是努力自學中。

謝謝你

子爵府

babywater 發表於 17-7-25 23:31
系冇嘅

謝謝

水晶宮

hker 發表於 17-7-25 23:31
我是努力自學中。

我都努力學習中,唔見有uen喎,
我整咗個簡易版,每日得閒就背下
ma 媽 ta他 za雜 ca擦
po婆 fo佛 mo魔 bo波
zhe這 ge哥 ke科 he喝
kai開 zai再 zhai宅 hai海 chai拆
pei培 bei杯 shei誰 zei賊
yao要 bao包 cao操 zao早 lao老
fou否 Zhou周 you有 cou凑 sou搜 tou投
yuan院 xuan選
nan男 ban班 shan山 ran然 can餐
zhen真 fen分 ren人 shen什 sen森
mang忙 fang方 bang幫 yang樣 cang蒼chang 長
feng風 leng冷 meng夢 sheng生 reng扔 cheng成
dong東 kong空 yong用 zhong中
Chi吃 xi希 ri日 shi是 si死 ji記 qi起 zi子
jia家 xia下 lia倆 qia恰
piao飄 Jiao交 xiao消 miao苗 qiao敲
bie别 tie貼 xie謝 jie結 die爹 jie街
niu牛 qiu秋 jiu就 xiu休 diu丢
tian天 jian間 qian謙 lian連 bian邊
min民 qin親 nin您 jin今 xin心 lin林
qiang強 jiang江 xiang想 niang娘 liang良
jing京 ting聽 ying颖 jing睛 xing星
xiong兄 qiong窮 jiong囧
chu初 shu書 ru如 qu去 zhu珠 cu粗 zu租
hua花 shua刷 gua瓜 kua跨 zhua抓
shuo說 huo或 duo多 suo所 guo國
guai乖 huai壞 kuai快 shuai帅
zui最 sui雖 hui會 shui水 shui誰
nuan暖 zhuan專 huan歡 ruan軟 chuan川
cun村 sun孫 hun婚 zun尊 chun春
shuang雙 guang光 chuang窗
xue學 jue決 nue虐 lue略 que缺
juan捐 quan圈 xuan宣
jun軍 qun群 gun滾 xun薰
er兒
ai愛
e餓

子爵府

abinayams 發表於 17-7-25 23:32
Ueng 零聲母變weng 富翁的翁,uen零聲母變wen溫習的溫。合口呼韻母包括: u, ua, uo, uai, uei, uan, uen, ...

謝謝你解答,我可以學習,我只懂很普通的,阿女暑期作業預到呢個問題,我都唔識,多謝你幫助。明天我可以解釋返比佢明白。

大宅

ALICE615 發表於 17-7-25 23:26

原來有嘅,uen=un,上網搵到,唔知啱唔啱,有錯請諒!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

長知識

子爵府

loktin629 發表於 17-7-25 23:44
原來有嘅,uen=un,上網搵到,唔知啱唔啱,有錯請諒!

謝謝幫助

大宅

回覆樓主:

我喺咁拼音u=w

伯爵府

ALICE615 發表於 17-7-25 23:38
謝謝你解答,我可以學習,我只懂很普通的,阿女暑期作業預到呢個問題,我都唔識,多謝你幫助。明天我可以 ...

別客氣, 因u是介音,是介乎聲母及韻母之間的,所以就是u加eng,翁這個字無聲母(零聲母),所以拼寫時ueng要寫成weng,有些教材會認為u是韻母一部分,u是韻腹,eng是韻尾,要整體認讀。我都是看書的,有錯請賜教。

hker    發表於 17-7-25 23:56

侯爵府

ddkaka 發表於 17-7-25 23:38
我都努力學習中,唔見有uen喎,
我整咗個簡易版,每日得閒就背下
ma 媽 ta他 za雜 ca擦
等我抄下先!

我每天找東西譯成拼音。再對全文翻譯看看。

現在仍時時錯: Zi / Zhi / zhu/ chu

xi/si/

結尾 n / ng
等等!因我還有自學韓文的,時時溝到亂槽槽。

謝謝妳打出來的東西。

ddkaka    發表於 17-7-25 23:59

子爵府

abinayams 發表於 17-7-25 23:54
別客氣, 因u是介音,是介乎聲母及韻母之間的,所以就是u加eng,翁這個字無聲母(零聲母),所以拼寫時uen ...

又學d知識了,謝謝賜教

男爵府

畀面勳章

補充一下:uen 拼上聲母(一般n,l)便簡化為un
如Lun 2=輪

首頁

尾頁

跳至