跳至

首頁

尾頁

別墅

依定等m黎, m後第十一日去香港抽血, 各方面ok ge 話, 應該會係m第十四至十六日之間放胎, 不過都係未知之數, 最緊要內膜夠厚lo, 否則, 咩都唔使做, 順利ge話, 我會係三月尾去香港......

你快d叫黃醫生安排你去做ivf la! 唔好好似我咁, 一味等, 浪費好多時間.....

別墅

點解要過香港抽血呀..?澳門唔可以咩??

係呢, 你因為咩原因做ivf 架

祝你成功...

別墅

因為我係澳門用藥唔work, 所以黃醫生叫我直接去香港比吳醫生跟, (d藥係使到內膜變厚d ga!)

做ivf 係因為我係高齡, 加上之前係香港做過 iui, 第四次成功左, 但係只係keep得10週半就小產, 咁黃醫生叫我不如直接做ivf, 唔好哂時間......

大宅

Airam,
唔好意思呀,咁遲才覆你,因為我好耐無上嚟了.剛才差d連密碼都唔記得~~~哈~~~證明真係好耐無上了.

我做左三次iui了,三次都失敗~~~yeah!等轉去hk做ivf了.黃醫生話都唔知我因咩事唔得,係不明原因, 相信係子宮的位置生得唔好or子宮頸太緊,總之就唔知咩原因啦.

唔知轉去hk要等幾耐呢,唉呀!

其實我一早就想做ivf的了,可是我唔係高齡,黃醫生深信可以攪得掂,所以都攪左近三年了.現在終於要ivf了. 不過,都未知山頂轉唔轉我去hk做ivf的,要等見多次黃醫生...期待中.

原來去hk, 一般都只是2次(抽卵,放胎)? 咁...屆時都唔知點攞期好. 不過, anyway, 有得做好過無得做.

Airam, 我同你有d似,我都係內膜唔厚, 做iui時我都要打兩粉一水,才能令到卵大膜厚.黃醫生都話好少見我呢個年紀要打咁重針.

keep in touch呀!我會多d上嚟搵你的了.

大宅

Airam,

講樣迷信野你聽.我去間間廟,間間都話我 "有阻滯/會小產" 真係,氣死我!

唉~~~究竟我前世做左咩,今世要咁折磨我呢.唉~~~眼見d新聞,話d父母生左bb後唔理個bb, 令到bb發生意外/死亡, 我真係好氣, 會忍唔住係咁鬧~~~個天都唔知點安排的, 果d人唔想要bb, 就唔好俾佢地啦.何必要令生命白白咁浪費呢! 我想要bb想到癲, 咁都唔俾我.

唉~~~

別墅

Lumpy:

原來你都同我差唔多, 希望我地都會最後成功啦....

我今日上左山頂見黃醫生, 因為今日m到, 佢幫我約左瑪麗, 27號(day 11)我要去香港抽血啦, 可能連去幾日, 日日抽血打針, 我估得ge話, 可能係30-31-1號之間放胎......
不過就會好辛苦lo, 日日晨咁早要到醫院等抽血.....黃醫生都鄧我辛苦, 可能要自費住幾晚酒店tim a!

不過我唔會放棄ga! 我相信天主會眷顧我地, 佢會為我地安排一切.......我地大家都要努力!!!!!!!!! ^.^

大宅

Airam,

日日要去香港抽血, 咁點攞假呀!!!

若果ok,就住酒店啦, 若果唔係太辛苦, 病左就仲麻煩呀. 不過, 自己住酒店, 咪會幾悶囉.

其實, 瑪麗係邊區呀?

我都同意, 有得試好過無得試. hk的針得,就總好過macau的針唔得. 所以,你要努力呀!!!

咁你老公都要在30前過hk交虫虫囉? 咁...之後順便在香港的酒店度...自然試下囉.增加命中的機會.

我明天都要上去搵黃醫生呀, 聽ivf的講解.

別墅

Lumpy:

我預左要請幾日假ga la! 我都好唔想, 因為我係教書ga, 好似拖累左學生的學習進度咁......>_<

瑪麗係上環薄扶林道, 即係一出碼頭坐的士, 40幾蛟就到ga la.....唔係好遠......

其實我已經做左抽卵程序, 有六粒胚胎(good quality)雪緊, 依家只係等放胎, 我ge問題係因內膜唔夠厚, 所有放唔到, 監猛放都驚著唔到床, 所以咪等到依家lo......

大宅

Airam,

哦, 咁離碼頭都幾近喎.就算每日過hk打針,都未必要住酒店.

黃醫生話hk的針ok,可以令內膜厚,那麼就放心去試下囉. 我諗,係唔係放完胎後的休息最緊要.

你已經好好了,完成左咁多步驟,現在已經到放胎了,我才剛剛開始呀,要由驗血開始,都唔知要等幾耐才過hk.

別墅

Lumpy:

你可以試下隔日燉湯, 材料係:
花膠 (手掌咁長的就一隻), 瘦肉(10-15蚊), 紅棗 (10-12粒), 淮山 (5-6片), 杞子(30-50粒左右la, 我就拿一執,費事數), 圓肉(10-12粒), 燉三碗水左右啦.....燉4個鐘就得ga la.....

我因為時間就唔到, 所以買左個電子燉盅, 有預定時間制, 校到半夜2:30開始燉, 朝早6:30燉完, 跟住用保暖壺帶番學校, 方便好多.......

lee個湯係香港一個中醫教我ga, 佢話如果加埋針灸ge話, (如果你係宮寒ge話), 效果會好好多.....我就未試針灸, 但係就隔日飲湯, 希望會有幫助啦.........

不過, lee個湯對女人都好好ga! 你得閒都飲下啦.......

大宅

Airam,
謝謝!
我都有煲花膠湯,但我好怕食花膠,所以總是唔願食.不過,聽你講完...可能真係要煲下了.

要燉四個鐘咁耐?多數燉二個鐘就ok的了.

花膠好似對男人都好,加上老公鍾意食,所以次次煲,我都會同他一齊食.

別墅

Lumpy:

我可能因為用電子燉盅, 所以要耐d gua!? 如果用明火煲, 應該會快d.....

花膠對子宮好有幫助, 希望會厚d la!!!!!

你見左黃醫生未呀????? 幾時可以做ivf?

大宅

Airam,

我都用電子盅的, 可能我d花膠細隻卦...

我知花膠有益呀,但是,真係好難食呀!! :tongue:

見左黃醫生了,現在要check返d野呀,eg驗血,子宮抺片等. 唉, 唔知等到幾時才有得做呀!!

你差不多過hk了喎?

別墅

Lumpy:

我今日過左QM la! 今朝8:00到醫院, 照陰超同驗血, 吳醫生話我個內膜6點幾, 都叫可以放, 不過要睇埋驗血報告, 聽朝9:30再去比佢睇, 佢話遲多一兩日內膜應該會厚多少少, 見到有卵 (18mm大), 差不多要排卵, 排卵果日就會放胎, 我估計可能係星期一,二左右啦......依家日日遊船河lo.......>_<

大宅

Airam,

唔好意思呀, 咁遲覆你, 我部腦呢幾日上唔到網呀.

8:00到醫院!!! 咁你即係搭6點幾船呀?
天呀~~~攪完一輪, 咁你幾點返來澳門呀?

內膜有6點幾都幾好啦,我試過打左針才有呢個數. 卵有18mm都幾好呀, 差不多排卵的時候,卵會突然長大的.

今日31, 應該放左了喎,是嗎?

別墅

Lumpy:

我搭6:30船, 到醫院就8:00, 跟住比吳醫生照陰超, 抽血.....連續3日......結果我係4月1日放胎, 內膜已經有7.1啦, 手術過程只係10分鐘左右, 唔使麻醉, 只係要有急尿的感覺, 因要照肚皮, 一路放一路睇住個mon lo.....做完之後, 上左去病房訓, 足足訓左3個鐘, 仲食埋個lunch, 之後搭船番澳門, 日常活動都照常, 無咩特別注意, 只係放慢d腳步行路lo......

依家等17號番山頂驗, 唔得就等下一次ga la!!!!
不過lee幾日個肚有d谷, 同埋有好似m痛ge感覺, 我之前m16-19日會有排卵痛, 都攪唔清楚係咩野痛.......

希望我地都會一齊成功啦, 好似黎姿咁就好lu!!!!!! ^.^
加油......

大宅

Airam,

黎姿真係好命呀,孖仔添.

你今次都好順利呀! 你就好啦, 已經放胎了.俾心機呀!

唉,我都唔知要等幾多個月呀.

複式洋房

回覆 1# Lumpy 的文章

Hi, I am wondering is it cheaper to do iui/ivf in Macau. Does the Macau government has any benefit to the citizen? I am a Macau citizen, but i married to Hong Kong. It is so expensive to do it in Hong Kong. have no idea what i can do. Doctor said it is hard for me to get pregnant.

大宅

ShallyLamLamHK,

不好意思呀,我好耐無上來了.

我知呀, 在香港做會好貴呀.但是在澳門做...我唔知幾錢呀.

事關試過一個月只是陰照+打針, 都用左千幾蚊. 後來因為轉左入政府, 公務員有免費醫療,所以都唔知幾錢.

不過,在澳門,只有一間政府醫院, 加上只有山頂才有得做IUI, 所以好多人睇.

首頁

尾頁

跳至