網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

淘寶直送同官方集運有咩分別?

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該係直送係指一間鋪, 官方集運係多間鋪

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kkpretty 發表於 17-7-26 08:44
應該係直送係指一間鋪, 官方集運係多間鋪

但我選4樣物品,選官方直送,運費反而已經計好左共一個運費價錢?

男爵府

peaceaa1122 發表於 17-7-31 12:02
但我選4樣物品,選官方直送,運費反而已經計好左共一個運費價錢?
係, 您係咪係天貓超市買野定其他

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kkpretty 發表於 17-7-31 13:39
係, 您係咪係天貓超市買野定其他

其中有3樣係天貓,一樣唔係。

咁係未我唔洗理佢就會直送香港??

男爵府

peaceaa1122 發表於 17-7-31 17:32
其中有3樣係天貓,一樣唔係。

咁係未我唔洗理佢就會直送香港??咁樣唔係會計左2個價錢咩, 唔可以集運?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

直送都可以同時集好多間店的貨, 只需合併付款即可

簡單來說, 分別係....

直送:
同一張單可集多間店, 付款時已知運費多少, 買貨+集運費一併付款
但付款後如再想買第二間店, 不可再加單, 要另外再集運/直送

官集:
可集多間店, 分好多日集都得, 集齊後稱重才計你運費多少

大宅

phoenixM 發表於 17-8-1 15:04

請問我在物流選擇只有官方集運,沒有淘寶直送,大家知唔知點解呀?唔該哂

珍珠宮

畀面勳章

nnmama 發表於 17-8-13 18:35
請問我在物流選擇只有官方集運,沒有淘寶直送,大家知唔知點解呀?唔該哂
...

因為唔係間間店都支持淘寶直送

珍珠宮

畀面勳章

phoenixM 發表於 17-8-1 15:04

同埋合併直送果幾間店,最好買夠免國內運費,因為平時分開落單就可逐間店叫佢改運費(有時佢default個運費唔啱嘅),但合併咁落單,就唔知可唔可以改其中一兩間店的運費(我未試過,有人試過嘅請指教)

大宅

tensi819 發表於 17-8-13 18:42
因為唔係間間店都支持淘寶直送

哦,原來有D咁嘅事!唔該你呀。等我係咁試係咁試。。。咁買得一間商户的話,集運係咪會慢D?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

nnmama 發表於 17-8-13 18:35
...
可試下將版面轉成[淘寶全球]或[淘寶香港], 應該可以見到直送選項
如該貨品不能直送, 佢會寫明不支持直送

伯爵府

tensi819 發表於 17-8-13 18:45
同埋合併直送果幾間店,最好買夠免國內運費,因為平時分開落單就可逐間店叫佢改運費(有時佢default個運費 ...

即使有個別店舖要比國內段運費都無問題的
因為只要你拍貨後, 再聯繫客服改運費, ok後先合併付款即可, 無影響的

直送的重點係付款時一定要合併付款, 拍單時可以分開拍

珍珠宮

畀面勳章

phoenixM 發表於 17-8-13 18:57
即使有個別店舖要比國內段運費都無問題的
因為只要你拍貨後, 再聯繫客服改運費, ok後先合併付款即可, 無影 ...

原來係合併付款,我以為係要合併拍下

不過宅配要另加三十,除非大件嘢,否則點計都唔係好抵,依家直送無埋郵局自取免宅配費,一揀郵局會自動彈咗去集運,咁我用返官集4PX自取仲抵又近

珍珠宮

畀面勳章

nnmama 發表於 17-8-13 18:48
哦,原來有D咁嘅事!唔該你呀。等我係咁試係咁試。。。咁買得一間商户的話,集運係咪會慢D?
...

你指淘寶直送&官方集運比較嗎?
其實呢兩種,都係賣家先送去國內倉庫,之後再由倉庫送來香港,所以我覺得兩種都差不多時間(suppose你用官集一track或收到SMS通知件貨已入庫,你就上淘寶俾埋香港段運費,咁佢就會好快發貨去香港)

如果一件貨,最快一定係第三種,淘寶叫佢做賣家直送,即係你旺旺同賣家商量直接送香港運費,不過近幾年九成賣家一聽到香港只會發順豐,所以就肯定貴過上面淘寶直送&官方集運

大宅

tensi819 發表於 17-8-14 14:58
你指淘寶直送&官方集運比較嗎?
其實呢兩種,都係賣家先送去國內倉庫,之後再由倉庫送來香港,所以我覺得 ...

請問係咪會有D賣家做唔到淘寶直送?因合併付款時有-件貨失效話不可合併付款。。。

珍珠宮

畀面勳章

nnmama 發表於 17-8-18 22:49
請問係咪會有D賣家做唔到淘寶直送?因合併付款時有-件貨失效話不可合併付款。。。
...

係,有d可能直頭唔送香港(失效寶貝)

男爵府

tensi819 發表於 17-8-14 14:49
原來係合併付款,我以為係要合併拍下

不過宅配要另加三十,除非大件嘢,否則點計都唔係好抵,依家 ...

請指教,我買大件野,賣家話用快遞要差不多三百。但淘寶直送是24 人仔。所以我應該用直送對嗎?咁平嘅?

珍珠宮

畀面勳章

simplelife 發表於 17-8-31 16:36
請指教,我買大件野,賣家話用快遞要差不多三百。但淘寶直送是24 人仔。所以我應該用直送對嗎?咁平嘅?
...

你睇清係咪真係淘寶直送,我用app test時有時佢會自動彈咗去集運,果24蚊會否係國內運費?你睇清係咪海外段運費24?
如果海外段24,咁當然抵好多,但suppose你件貨唔好超咗直送個長濶高限制,否則國內倉會拒收

男爵府

回覆樓主:

咁直運限制長?濶?高?重量?又係幾多呢

首頁

尾頁

跳至