自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

超長長長~~~篇
唔想用“模仿”“跟”“學”“抄”等字眼,因為我只係個普通人,冇咩值得人抄...只是有位朋友(稱佢做Y吧),唔知係巧合定係點啦,各樣野都愈來愈同我一樣~

事例一:我去染髮,染了亞麻綠色;過了數月,佢去染髮染了一樣的色(我心想,呢期興)

事例二:大家開始熟絡後,我會搵埋佢一齊去一些品牌既event,佢由冇接觸過呢d品牌,變成買埋一份(好正常既),Y開始愈來愈研究同沈迷,見到有新產品會即刻問我有冇買?好唔好用?幾錢?或者有幾款我買左邊一款等等;有時同佢分享我放假個日去左某間品牌買野...到佢放假個日,佢會去返同一商場同一店舖行街(佢完全唔就腳的)

事例三:早幾日Y msg我,問我用咩化妝掃,我話我咩都有d,冇特定牌子(我冇乜研究呢樣,因為好多時用手指),佢就問“咁係咩牌子?咩掃頭?晌邊度買?”咁我就講d多人推介既牌子,RT呀...Sigma咁,其實岩我唔代表岩佢,我都建議佢自己試

事例四:因為生日優惠,早前去左個化妝品品牌免費化妝班,咁又redeem左d產品,其實我冇特別同佢講既,因為我比較喜歡自己行街;第二日陪佢買化妝掃講開化妝技巧,佢問我幾時去學左化妝...點解有咁既優惠...咁redeem左d乜?我講左其中2樣野...(因為要redeem至少1200元產品,可能佢計到呢2樣野唔洗1200),佢就繼續問,咁仲有咩呀?冇喇咩?

事例五:前排首次自己一個去了旅遊,返到黎佢話佢都將會自己一個去旅遊(同我同一個地方),問我budget幾多,搭咩航空,民宿幾錢等等,最後佢因為要照顧小朋友去唔成...

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

del

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

最後,連晌FB打字既回應都好似,有時我小學雞鍾意用“貢”“巧”“茅”等字既諧音,佢而家出post都一模一樣...
其實有好多其他細節都係咁,佢的確係好易俾人影響個種,可能我不知不覺影響緊佢,但我唔係刻意;佢參考我,我冇唔開心,佢真係我的交心朋友,我喜歡這個朋友的...只是覺得不自在,有時幾驚佢問到篤,問得好細緻,好似咩隱私都冇(當然我可以唔開心share既);每個人都係獨立個體,我只是唔明佢心態,加上而家愈來愈直接,因為我好多時上網自己搵料,睇youtube又好,forum又好,好少咁樣問人,同埋我唔係個種鍾意孖公仔乜都要成set一樣既“少女”,已經過左那個年紀...唔知有冇人明我呢...有冇jm都有咁既經歷?

珍珠宮

回覆樓主

Um.....
其實我又無咩
我同朋友間都會咁開心sharing
有著數都會問得好詳細

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

aliensss2008 發表於 17-7-28 23:55
Um.....
其實我又無咩
我同朋友間都會咁開心sharing

其實我都唔係介意開心share,但係佢會碌卡買野...佢同我講過佢月月清,儲唔到錢,叫我督促佢慳錢...因為一些狀況,佢想同個仔搬出去住,呢度都要儲唔少錢,開支頗大...
有次同佢去event,我諗住補貨,配返瓶面霜,千幾蚊既...Y話佢都想買黎試下,我有叫佢諗下先,始終唔算平,有其他line都好用又抵d~佢話想用好d,所以買左...我覺得幾難做架,又叫我督促佢慳,但佢又會任性囉…我唔想做損友,真心唔希望佢係想同我一樣而大花筒

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

有人欣賞你,學習你,證明你有長處,唔好咩?

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

jutau 發表於 17-7-29 09:17
有人欣賞你,學習你,證明你有長處,唔好咩?

所以每次覺得不自在既時候,就會咁諗,佢想問意見姐,可能佢覺得我用得好

珍珠宮

回覆樓主

有,我鍾意幫女女影相,有時d相自己都覺得幾特別。
唔止一次。開心些牙吓,幾日後某人又放張相,好明顯係參考我既拍攝方法。
明顯到共同朋友喺群組share俾大家一齊''欣賞''

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

我討厭呢種感覺

大宅

回覆樓主

我有認識1對媽媽朋友,又係咁,打扮好以,住同一個屋苑,仔女讀同一間國際學校~

但係被follow嗰位,即係同樓主一樣,都係周身唔自在,而外人睇就覺得好搞笑

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

woodhopeso 發表於 17-7-29 14:56
我有認識1對媽媽朋友,又係咁,打扮好以,住同一個屋苑,仔女讀同一間國際學校~

但係被follow嗰位,即係 ...

Twins...當多左個孖妹....不過Y大過我

子爵府

didi28 發表於 17-7-28 23:35
最後,連晌FB打字既回應都好似,有時我小學雞鍾意用“貢”“巧”“茅”等字既諧音,佢而家出post都一模一樣... ...

佢視妳為偶像啫

大宅

回覆樓主

我唔介意ga,有時仲自己走去提下friends我買咗嘅依家減緊價,反而驚佢哋買貴咗唔抵

男爵府

回覆樓主:

有呀…好煩架,出親fb po幾秒後會收到佢wts問幾錢,邊度,小朋友學野都跟埋,好詳細地問。我po小朋友既相同對話,佢仲都“參考”埋,構圖同內容9成似!我老公都有add佢,佢成日叫我唔好刺激佢 ,話唔想睇完我啲野轉頭見到一樣

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

mamimuimui 發表於 17-7-29 15:09
有呀…好煩架,出親fb po幾秒後會收到佢wts問幾錢,邊度,小朋友學野都跟埋,好詳細地問。我po小朋友既相同 ...

好搞笑,唔好刺激佢

子爵府

我明你,以前中學有個女仔又係你用咩佢又買咩,你做咩又跟住做咩,我寫字有同學讚靚佢直頭改埋字跡,其他同學以為佢寫既字係我寫。

向好果方面諗佢覺得你值得參考同靚咪想同你一樣,講真髮色/化妝品/護膚品呢樣野人夾人,你用既效果好,唔代表岩佢用。
唯有等佢自己有一日醒覺

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

didi28 發表於 17-7-28 23:33
超長長長~~~篇
唔想用“模仿”“跟”“學”“抄”等字眼,因為我只係個普通人,冇咩值得人抄...只是有位朋友( ...

買護膚品或者旅行資料咁我覺得都ok,但涉及到衣著打扮甚至言行或興趣,呢啲好個人既野都要參考,咁你朋友咪冇晒自我囉?

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

mariefish 發表於 17-7-29 15:38
買護膚品或者旅行資料咁我覺得都ok,但涉及到衣著打扮甚至言行或興趣,呢啲好個人既野都要參考,咁你朋友 ...

Um...佢真係冇乜自我...
我地係做同事識既,個時我初入行,我覺得佢好冷靜,處事果斷,始終我個行累積經驗係好重要;到後來我地做左好朋友,發現原來除左工作,佢其他方面係冇主見,雖然佢大我幾年,但晌私事上可以好任性,做既野好唔成熟,之後會喊住搵我傾...我諗真係性格問題,表面好tough好沉穩,但裡面完全唔同的

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

艾森 發表於 17-7-29 15:29
我明你,以前中學有個女仔又係你用咩佢又買咩,你做咩又跟住做咩,我寫字有同學讚靚佢直頭改埋字跡,其他同 ...

所以我覺得好中學生行為囉....最幣我地都29+1啦

首頁

尾頁

跳至