自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

介意就疏遠佢……

我呢個路人甲睇,潮流嘅嘢,大家跟嚟跟去……冇所謂。

男爵府

明白樓主感受!有一位朋友手袋衫褲鞋裙乜都跟著我,搞到每次出街成日撞到七彩,呢種人不會諗下對方喜不喜歡,雖然有人欣賞自己style但不要樣樣跟足

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

比我都會覺得唔志在,咪少D share 囉

佢又慳到錢,你又舒服D

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

didi28 發表於 17-7-29 16:05
所以我覺得好中學生行為囉....最幣我地都29+1啦

咁大個人咩都要打爛沙盆問到足跟到貼,果種過火積極進取既姿態又真係難頂左啲既

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

Sumyeema1 發表於 17-7-29 16:09
介意就疏遠佢……

我呢個路人甲睇,潮流嘅嘢,大家跟嚟跟去……冇所謂。

咁我又唔會因為潮流既野疏遠佢既,我都唔係追潮流,只係用適合我既野...
如果只係模仿,佢覺得鍾意,我由佢;但我好驚佢開始比較,言談之間佢認為自己人生好不如意,不論家庭定感情方面...eg佢媽媽好睇重錢,同佢好斤斤計較,佢覺得佢媽只當佢為經濟之柱,但漠視佢既感受(我都覺得係既,佢媽偏心妹妹)...而我幸運有完整家庭,父母唔洗靠我養,俾家用媽媽會同我儲起晒,父母會為我設想等...我覺得各有前因莫羨人,佢好負面,成日呻,話命苦,我都好心疼佢,雖然話好多野係命運,係註定,但後天係可以改變,我都想佢建立自信,命運都可以隨住性格改寫

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

vvbb2214 發表於 17-7-29 16:13
比我都會覺得唔志在,咪少D share 囉

佢又慳到錢,你又舒服D

係啦…而家我都唔會主動提/在FB share,都係佢問我先講,唔想佢病態洗錢

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我真係冇,個個都有自己既特色

男爵府

回覆樓主

我c6有個fd又係咁!

當年我地買左間全海景既樓,個屋苑得兩座,佢個fd黎睇完我地個單位,唔聲唔聲就租左隔離座同我地同座向既單位!

佢呢個fd經常同我c6比較,好鬼煩架!

大宅

回覆樓主

不喜歡的話,漸漸疏遠此人吧。

我覺得她重視你e 個朋友而已,不過你有權選擇唔同她做親密朋友。

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

beautymimi 發表於 17-7-29 16:39
我c6有個fd又係咁!

當年我地買左間全海景既樓,個屋苑得兩座,佢個fd黎睇完我地個單位,唔聲唔聲就租左隔 ...

好搞笑~有冇晚晚黎參考你煮咩餸?

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有,唔太介意,証明我有 taste

子爵府

回覆樓主

我有個小學+中學同學係咁 ......由細到大我都忍受住....由細個買咩都要買一樣,連美勞堂畫畫都要拎住我張畫尼抄 (最慘係畫得靚過我好多) ....到大個左買衫買袋要一樣...到廿十歲左右..我同我男朋友既情侶頸鏈佢都要買一樣同佢男朋友用、自製相簿禮物都要一樣不過宜家少左聯絡就無咁多野一樣喇....

侯爵府

好媽媽勳章

didi28 發表於 17-7-29 16:35
咁我又唔會因為潮流既野疏遠佢既,我都唔係追潮流,只係用適合我既野...
如果只係模仿,佢覺得鍾意,我由佢;但 ...

我諗佢就係自卑同冇安全感先變成咁

能夠令自己可以同一個處於社會階層較好位置同埋高品味的人擁有或使用同一類物品,令佢覺得自己層次都高啲,品味高啲,以開解佢在家庭裏面一路被人忽視嘅自卑及無奈。。。

樓主,佢都好可憐的,你就算幾唔鍾意佢跟風,都婉轉啲同佢講,呢啲風格可能唔係咁啱佢,或者啲嘢佢膚質唔啱用。。。再建議其他又便宜又有品味嘅嘢(但你唔用的), 或者順便做埋佢義務造型師,佢咁聽你講,應該會信你,咁佢風格應該開始同你唔同(希望)

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

既然佢以你為榜樣, 不如試下帶佢做正確的事, 始終佢有小朋友要顧全

男爵府

你話買面霜o個度,千幾蚊
如果朋友話想試,我會叫佢唔好買住,我分d俾佢試下先,岩用先買,唔好浪費。如果好好朋友的話我會咁做
可能俾人follow會唔自在,但好朋友我會唔介意,大家睇岩野同樣野,一人買一件都幾開心添

大宅

不如你去join 傳銷,等佢跟你買

男爵府

shanhaha 發表於 17-7-29 18:55
我有個小學+中學同學係咁 ......由細到大我都忍受住....由細個買咩都要買一樣,連美勞堂畫畫都要拎住我張畫 ...
你朋友都好誇張喎

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

fungenergy 發表於 17-7-29 19:47
你話買面霜o個度,千幾蚊
如果朋友話想試,我會叫佢唔好買住,我分d俾佢試下先,岩用先買,唔好浪費。如果 ...

我明白呀,不過我都用完,所以先想配...所以都分唔到俾佢,有時叫佢試左sample先,始終試晌手同試面係兩回事,佢會話“得啦,你用過好用咪得囉”就會買貨裝,有時都幾矛盾,督促佢慳都唔容易,我都唔想好強硬咁制止佢,始終咁大個人,我信佢有分數的~
我會同佢share,不過主張佢自己去試,我用過伏既野就真係會講到好嚴重等佢唔好買,因為上個月同佢買完粉底,佢早幾日又話想買cushion粉底...返工又唔化得妝,我真係話佢呀今次...最後佢都冇買,驚佢走火入魔

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

testingabc 發表於 17-7-29 19:52
不如你去join 傳銷,等佢跟你買

係咪噴噴個d

首頁

尾頁

跳至