自由報料

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

今次唔知做咩大發作 我連續帶佢睇左皮膚科五次了⋯⋯情況仲差左 有無人可以教下我點做 很無助 絕望 睇佢晚晚無覺好訓 又痕 又成手血⋯ 有無人教下我有咩方法幫佢 有邊個醫生睇濕疹好⋯⋯

男爵府

回覆樓主

聽到好心痛
有朋友教用羅漢果煲水冲涼
佢嘅小朋友4歲,用緊尼個方法,話有效

大宅

greyson 發表於 17-7-29 02:23
聽到好心痛
有朋友教用羅漢果煲水冲涼
佢嘅小朋友4歲,用緊尼個方法,話有效

聽日試試先 晚晚佢同我講手腳好痕⋯我都唔知點幫佢好 醫生開的防敏感藥水又飲左 類固醇加抗生素藥膏又搽埋 都仲好痕⋯⋯

大宅

回覆樓主

床單有冇經常換同用熱水浸?另外中環有個醫生專睇皮膚,系好貴但好多人話可以斷尾!

伯爵府

史力奇2 發表於 17-7-29 02:12
今次唔知做咩大發作 我連續帶佢睇左皮膚科五次了⋯⋯情況仲差左 有無人可以教下我點做 很無助 絕望 睇佢晚 ...
戒食糖

男爵府

回覆樓主:

我個女bb時出濕疹出到全身冇忽好,只睇左1次兒科醫生,跟住醫生教既方法就好返,而家就4歲了都冇翻發過。

方法:用oilatum浴油浸浴(不用過水)+用Cetaphil restoraderm skin restoring body wash(沐浴露),沖完揸同line既body moisturiser(基本上唔止沖完涼,係一乾就搽一乾就搽)。我女好翻後一直都keep住用呢堆野,直至最近見佢完全冇野就諗住用平啲,就連沐浴露+body lotion都轉埋用oilatum(濕疹line)。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆 史力奇2 的帖子

介口...基本上食得好清....只有豬肉食得...牛有關GE 都唔好食, 豆類, 無/細鱗魚,旦,蝦蟹等...我女細個時都有過, 之後都叫好番, 今年又發番出來, 要去睇E生, 痕到成日掃佢,出曬水, 現在介口中, 另外, 佢差不多日日食龜令膏....不過, 醫生是話濕疹番發...抵抗力問題...

沖涼...唔好熱水, 少少暖就夠...
Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

回覆樓主

我仔以前都係咁,睇楊志強好返晒,你快d book, 好多人睇,book好耐,你可以同佢講情況嚴重,果度d姑娘好好,會盡量幫你搵個快期

大宅

回覆樓主

楊志強好得。我女睇佢好番8成!
另外可以去做敏感測試。睇下我女對咩敏感令到佢起濕疹。

大宅

紫紫媽 發表於 17-7-29 07:36
楊志強好得。我女睇佢好番8成!
另外可以去做敏感測試。睇下我女對咩敏感令到佢起濕疹。
...

我都睇楊志強,俾囡囡濕敷好返8-9成。不用晚晚幫佢R。快d去約

珍珠宮

scgift 發表於 17-7-29 04:10
我個女bb時出濕疹出到全身冇忽好,只睇左1次兒科醫生,跟住醫生教既方法就好返,而家就4歲了都冇翻發過。

...

你用咗幾耐就好返

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

沖涼唔好用咁熱既水,同唔好用沖涼液。
剪哂d指甲,夜晚訓覺係d手指頭揸d藥膏。

男爵府

noel-chan 發表於 17-7-29 08:15
你用咗幾耐就好返

個半月左右就好返晒。最初有搽類固醇藥膏,但只係用左幾日。

象牙宮

史力奇2 發表於 17-7-29 02:12
今次唔知做咩大發作 我連續帶佢睇左皮膚科五次了⋯⋯情況仲差左 有無人可以教下我點做 很無助 絕望 睇佢晚 ...

中, 西醫合醫療, 較佳。

1. 帶她去看中醫吧。去體內的毒。
2. 皮膚醫生照看, 另也可叫醫生 refer 政府專科。
3. 自己每一日, 搽D aloe gel 全身。

我是經歷了....皮膚濕疹, 至出血。背, 手, 腳, 头皮。那种痛疼法。
N年醫好過程, 現只剩头皮。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

食物敏感測試好得,我屋企人睇完後戒口,好番8-9成

男爵府

回覆 scgift 的帖子

我都覺oilatum bathing oil ok. 我仔一出世就用,過覺得大個用第二d平的就乾到死,有時我自己濕疹小小都有拿黎用,

男爵府

welove1006 發表於 17-7-29 07:27
我仔以前都係咁,睇楊志強好返晒,你快d book, 好多人睇,book好耐,你可以同佢講情況嚴重,果度d姑娘好好 ...

都係要搽類固醇的嗎?

大宅

vvbb2214 發表於 17-7-29 08:35
食物敏感測試好得,我屋企人睇完後戒口,好番8-9成

想問你系邊間醫院做? 我一路想做 但唔知邊間醫院好啲?

男爵府

sumbaby2011 發表於 17-7-29 03:41
戒食糖

係呀!特別是白沙糖,改用黄糖。
另外,衣物的方式質料也要注意,要全棉,不要穿有nylon或合成的物料,一焗D濕疹又出

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

除咗沖涼要用特別的, 還有一定要介口先掂, 南瓜,西蘭花, 芒果, 牛肉, 海鮮都唔食得

首頁
12345...9

尾頁

跳至