跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我小朋友原本派左EC..已經打定輸數,連書薄都比埋錢,點知第二日官小打來,甘更係開心都來不切即刻say yes啦🙌🏻
但其實我地搬左來屯門唔算好耐,網上官小又唔係好多資料
所以想係度問下各位,其實官小算係1線定2線小學?大家見到學生啲品行ok嗎?
仔女係度讀緊既媽媽們,小朋友都讀得開心嗎?學校著重英文嗎?
我地2nd in時都有問過校長關於功課問題,校長就話始終係官立學校,功課理論上唔會好多,
想問下媽媽們,功課會偏少嗎?
唔該哂各位,thxxxx lots:)

大宅

makiyoshi 發表於 17-7-30 18:15
我小朋友原本派左EC..已經打定輸數,連書薄都比埋錢,點知第二日官小打來,甘更係開心都來不切即刻say yes ...

聽聞官小都好,而且好難入,好奇問下你小朋友係唔係111?

BTW, 恭喜晒小朋友

大宅

回覆樓主:

官小同ec應該唔同校網,其實叩門可以去其他校網叩嗎?

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 DJpoodle 的帖子

叩門可去其他校網

大宅

QQ女馬咪 發表於 17-8-8 13:43
回覆 DJpoodle 的帖子

叩門可去其他校網

thx

複式洋房

回覆 Guardian-angel 的帖子

唔係111架,仲要唔同校網,我111係蒙恩,但失敗左☹️☹️一心只係覺得有宗教背景學校好啲,而官小係因為派左去EC,同學家長介紹,叫我間間都試下
都叩左好幾間,點知唯一一間唔同校網既收左,我見佢學校網頁做得好好同有聯繫中學,其他其實都唔係好清楚,都冇乜人討論

複式洋房

DJpoodle 發表於 17-8-8 10:19
官小同ec應該唔同校網,其實叩門可以去其他校網叩嗎?
係呀,唔同校網可以叩,但好多學校張form都會問你選該校做第幾志願

大宅

makiyoshi 發表於 17-8-10 02:14
係呀,唔同校網可以叩,但好多學校張form都會問你選該校做第幾志願

Thx, 官小好處就係有屯官,南官2間英中做聯系

男爵府

回覆樓主:

老公朋友既小朋友早幾年叩門入左官小,早幾日同佢傾開計話自小朋友讀過一年精英班後就情願佢讀非精英班。話學校老師只著重精英班當中既十幾個同學,當嗰十幾個同學都識左新教既野,就唔會理其他同學識唔識就照去繼續教新野,所以如果唔夠叻既讀精英班就會好大壓力冇晒自信。

複式洋房

scgift 發表於 17-8-11 00:10
老公朋友既小朋友早幾年叩門入左官小,早幾日同佢傾開計話自小朋友讀過一年精英班後就情願佢讀非精英班。話 ...

Thxxx for ur replied;)又係精英班問題:(我知佢學校到P.3開始會分好似2班精英班..會唔會係因為要趕進度,所以無耐要move on繼續教落去呢?
想問下知唔知間學校學生乖唔乖啲品行好唔好架?校風唔知好唔好呢

民房

首頁

尾頁

跳至