自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

男爵府

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:23
其實不嬲如果佢地想行開,佢地都會叫我媽咪幫手架,都冇話佢地一定唔去得街架...
...

好難㗎,你都講佢地要通知你媽咪,佢地係咪好friend先,你媽咪住得近嗎?
所以應該你6299自己谷住條氣,又唔想揾親家幫忙,所以比說話你個女聽。
如果我係你,我會同媽咪商量,一星期三日幫手湊女,接埋返娘家,起碼2邊都係辛苦2-3日,分擔下,大家又可以去下街。

大宅

Hoining 發表於 17-7-31 08:18

父母湊大自己嘅仔女已經盡咗佢哋嘅責任,佢哋無責任要湊孫 ...

咁點解我老公又係阿嫲湊,唔係6299湊,唔明...

珍珠宮

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:28
當我搬出去住,我每個月都只比一二千當茶錢,佢地連租都交唔到啊

我唔太清楚公屋同長者福利政策,你可以問下專業人士,我覺得香港對長者的福利都幾好,應該唔至於交唔到租

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:36
講得岩呀,其實係唔係都要比家用架,等如我都會比家用我媽媽一樣... 只係當我地做野辛苦,返到屋企仲要做 ...

先要改變一下你自己心態,唔好認為俾左家用就要回饋番工作給你,更加唔能夠預6299做番俾你,千萬個不能,就算你再搬你老公係阿嫲湊出來講都係無意思!而家係你個女要人湊!

一個家庭每個人位置不同就有不同崗位,講真又唔可以學你咁講喎⋯⋯

大宅

wingwingin 發表於 17-7-31 08:21
我係你 即搬 家用減 請工人或鐘點 少見面
阿女4年班都已經要聽咁既說話 好心痛
既然你6299咁厭惡湊孫 無謂 ...

我都覺得係,正在考慮搬出去,請工人湊,但開支一定好大...
到時冇乜錢比兩老,一講到錢,可能佢地口氣又會轉... 佢地成日去旅行,到時有自由,又冇錢去玩了

伯爵府

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:41

兩回事黎喎,而且唔係奉旨架

琥珀宮

我係c奶 發表於 17-7-31 08:42
我唔太清楚公屋同長者福利政策,你可以問下專業人士,我覺得香港對長者的福利都幾好,應該唔至於交唔到租: ...

即係叫樓主一家搬出,6299拎綜緩等政府養?

男爵府

回覆樓主:

睇黎唔止湊女問題
相處都開始出問題
我會搬出去,始終自己1頭家會好點
每月俾返3千2老,但前提要同2老傾好先
如果2老覺得唔得,就唯有大家再遷就

瑪瑙宮

大廚勳章

我愛Corina 發表於 17-7-31 08:40
如果環境咁差,佢地合資格拎綜援,兩個老人家應該都有$5-6千,又唔洗交租,什費好似有津貼,生活未必差過 ...

係。。。生活津貼每人二千幾。。。兩老都4千幾。。。就算樓主比一兩千。。。可能已自得其樂。。

但樓主就搬走,三人租連基本水電煤都過萬。。。(租好少少,淨租金也不止一萬)
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-7-31 08:26
老實說,俾公屋租水電煤三餐,呢個budget都唔夠你一家搬出去,你根本無選擇
(唔係串你,我都係同6299住, ...

我媽媽係可以幫我睇埋女架,不過佢會覺得尷尬,因為可能好多時6299都响屋企

珍珠宮

妙妙媽 發表於 17-7-31 05:29
唉,我就係唔想阿女成日有說話聽,先諗到成晚訓唔著...
我想同99傾,但又怕阿女變成磨心....
...

唔係個個老人鍾意湊孫,我外婆就是典型例子,如果佢當年識字佢會打工唔對住細路同廚房(有工人幫佢亦如是,佢就係覺得責任纏身),類似的話我地細個聽好多。

其實你先生都同佢地唔啱傾,不如真的考慮搬走吧,例如分戶又可以嗎?
如果住近你媽媽,阿女放學咪去外婆家。到時俾幾多6299就由你先生傾,畢竟自己一家都有使用,依家餐餐外食,亦唔少花費。
不如好好睇下屋企依家咩費用,你所說的家用真係包水電等之後剩幾多?咁你先知兩老係咪真係靠你地養。

大宅

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:24
有馬路架,我真的不放心

如果純粹接放學可以敎女自己放,我仔小三已經自己放,路程過30分鐘,要搭車同過馬路,係擔心但人窮無法㗎,兩老又唔想湊,唯有當比阿女磨練囉

侯爵府

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:46
到時冇乜錢比兩老,一講到錢,可能佢地口氣又 ...

咁你米放下風同佢地講你地一家想搬出去、到時只係比到1-2千佢地
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

devilray666 發表於 17-7-31 04:18
我係你,首先唔會同6299講,因為要尊重阿女意向,無謂令佢日後做磨心。

其次我會搵其他人(一定要信得過嘅 ...

講得好好!

侯爵府

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:41

更加證明佢地其實吾鐘意比小朋友困住
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

願我能 發表於 17-7-31 08:40
比家用唔代表要湊孫,什麼養埋你呢啲說話係極度難聽,我係6299都唔會幫你湊。
要改變人首先你唔應該有呢種 ...

係我忍左好耐先開始咁諗,太多野喇,唔會淨係呢樣囉...

琥珀宮

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:46
到時冇乜錢比兩老,一講到錢,可能佢地口氣又 ...

唔搬,照請工人,只係多了工人開支,平均約六千一個月,大家也有住家飯成。

sklui    發表於 17-7-31 11:01

大宅

cca929 發表於 17-7-31 08:41
好難㗎,你都講佢地要通知你媽咪,佢地係咪好friend先,你媽咪住得近嗎?
所以應該你6299自己谷住條氣,又 ...

呢個都係好方法,謝謝你

珍珠宮

木土土 發表於 17-7-31 08:47
即係叫樓主一家搬出,6299拎綜緩等政府養?

我意思係,我唔清楚長者究竟有d咩福利,攞埋d長者福利應該唔至於交唔到租,加上樓主每月俾幾千茶錢,生活應該夠吧?

珍珠宮

木土土 發表於 17-7-31 08:54
唔搬,照請工人,只係多了工人開支,平均約六千一個月,大家也有住家飯成。
...

樓主講咗了唔係只有湊孫一樣野,仲有好多野⋯

首頁
23456...14

尾頁

跳至