懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

以前的討論
Part 1
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1505051

Part 2
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1657272

Part 3
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1710441

侯爵府

引用:
原帖由 lingha 於 09-2-2 10:43 發表
請問有冇人知"士丹利妻"點ar??

唔知
佢應該有入院
先至咁多日都無上來
唯有等佢上來報告啦

============================

係la~~

男爵府

希望士丹利妻無事啦.
2月啦, 大家o既bb 好快陸續出世啦!

原帖由 lingha 於 09-2-2 11:07 發表
引用:原帖由 lingha 於 09-2-2 10:43 發表
請問有冇人知"士丹利妻"點ar??
唔知
佢應該有入院
先至咁多日都無上來
唯有等佢上來報告啦

============= ...

3.91kgs - 出世

大宅

NEKO1234

I've prepared a task list (daily routine, weekly, monthly, quarterly and onboard projects) for the maid lar. Let me share with you tonight and hope you will find it useful.

However, I find it very difficult to prepare daily work schedule coz I have no idea how long the work will take and how much she knows.

I plan to use Sunday to check her standards and then develop the schedule with her.

大宅

咦, 我地又擴充營業la喎, 唔該晒 neko 1234~~

士丹尼妻我地好擔心你呀, 快d上黎報到la.

大宅

Yes, not sure how she is doing. I hope she is just being busy, like last time.

原帖由 maipo 於 09-2-2 12:02 發表
希望士丹利妻無事啦.
2月啦, 大家o既bb 好快陸續出世啦!

大宅

係啦, 希望佢冇事啦....

今日去健康院做產檢, 阿b個頭已經响'bikini area'上面啦, 唔怪得知呢排成日吉吓吉吓咁啦, 有時都幾痛, 原來係阿b個鐵頭功...hahaha...姑娘仲比我自己按吓佢個頭仔, 不過我都唔係好敢咁大力按, 驚整親佢呀...真係好得意呀!!!!

原帖由 mmf3 於 09-2-2 12:43 發表
Yes, not sure how she is doing. I hope she is just being busy, like last time.

大宅

To: mmf3

May I have one task list as well?

Can I pm you my email address?

NEKO1234

I've prepared a task list (daily routine, weekly, monthly, quarterly and onboard projects) for the maid lar. Let me share with you tonight and hope you will find it useful.

However, I find ...

複式洋房

係啦,大家的BB都差唔多出世了....我早兩日肚痛...BB胎動我又痛...夜晚又唔係好訓到....去VV又有小小血....都有想過去一趟E院...結果睡了兩天,又好似鬼打咁精神....
最麻煩係我諗如果早產...我就去公立生,反正細細粒,佢想衝出來都應該唔會生太耐和痛太耐,但我無執過走佬袋....
如果阿B等到我3月開刀,我又會去私家生....咁就5萬了....(仲要希望BB無病無痛喎)

真係心大心小.....2月真係令我心情好緊張....

男爵府

早幾日去左拜年,叫左e生表嫂幫我按下阿b掉左頭未, (事關之前去e生度檢查時都話未掉頭的),佢按完後話轉左了。

之前隻右腳勁痛及腫左,所以就順手叫佢幫我睇下隻"豬"腳,佢叫我用熱水加salt去浸下/孚下,試左幾日後,隻"豬"腳即時消失左,痛楚感覺都舒緩左好多,而家行得多先痛,希望浸多幾次後,連lee d痛都無埋就好了。

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

男爵府

neko1234 :

你買果份保誠plan係唔係已經包左心臟病及cancer架? 我剛剛問完個保誠agent話包,但賠償金額都係medical/住院的上限,無話好似我地本地人買危疾咁有事起黎有一大筆錢到手喎,同埋要成6-700蚊一年,你果份9xx到幾多呀?

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

大宅

原帖由 wingl410 於 09-2-2 12:43 發表
咦, 我地又擴充營業la喎, 唔該晒 neko 1234~~

士丹尼妻我地好擔心你呀, 快d上黎報到la.

係囉...都唔知佢而家點...真係有 d 擔心呀...

複式洋房

我腳痛就浸熱水,浸完就無痛,萬試萬0,我個B頭都一早調左頭,所以下面好重....

原帖由 Tigerpooh 於 09-2-2 17:17 發表
早幾日去左拜年,叫左e生表嫂幫我按下阿b掉左頭未, (事關之前去e生度檢查時都話未掉頭的),佢按完後話轉左了。

之前隻右腳勁痛及腫左,所以就順手叫佢幫我睇下隻"豬"腳,佢叫我用熱水加salt去浸下/孚下,試左幾日後,隻 ...

男爵府

part4 lu~~
齊齊搬入黎傾^^
but士丹尼妻就慘d lu~希望佢快d無樹!!
報番個平安啦!!

大宅

畀面勳章

NEKO1234

However, I find ...

先多謝你^^

我打算星期四接左工人後
比時間佢執下自己野

星期五帶佢去驗身
有無媽咪有介紹丫..我係上網隨便揾一間咋

星期六帶佢係屋企附近走一圈熟悉一下環境
順便買佢需要既日用品

下星期就叫佢主力洗BB衫

大宅

Sure, please PM me your email address la.

原帖由 tvkittymama 於 09-2-2 17:02 發表
To: mmf3

May I have one task list as well?

Can I pm you my email address?

大宅

Have you started your maternity leave? I still need to work so can't spend time with the maid during weekdays. I plan to ask her to do routine household cleaning on Sunday so that I can judge whether she knows how to do housework or not.

I will also get her to wash bb's clothes next week. I think it's better to get bb's stuff all prepared. Then starts the thorough household cleaning.

Then she can do housework while I am at work.

Wish us luck and have a responsible and integrity maid.

原帖由 neko1234 於 09-2-2 17:38 發表

先多謝你^^

我打算星期四接左工人後
比時間佢執下自己野

星期五帶佢去驗身
有無媽咪有介紹丫..我係上網隨便揾一間咋

星期六帶佢係屋企附近走一圈熟悉一下環境
順便買佢需要既日用品

下星期就叫佢主力洗BB衫 ...

複式洋房

我都希望士丹尼妻冇事.....
唉...我琴日個肚勁唔舒服,訓又訓唔到,訓到又痛醒...驚起上黎就即刻飛的去左聯合....3:00am去左產房check后話我唔係生得(入到去聽到好多媽媽慘叫聲~~~),andthen就調左我上去4樓產前房再check...佢地懷疑我有尿道炎,要聽日先出報告....本來e生叫我留埋今晚...但我就好想番home,so,聽日要一早再去過e院check....佢話我超重,要飲糖水&抽血....諗起飲糖水我就想嘔...都唔知難唔難飲>,<

男爵府

各位, 我上嚟報到啦, 又開咗PART 4啦^^
多謝大家關心.

最終我當晚(初三)入咗醫院, 醫生懷疑我穿洋水. 但入到醫院後又冇, 所以要留院觀察同做檢查.

照U/S,醫生話洋水少咗, 應該漏咗D出嚟, 但由於未足月, 所以不會催生. 但要食抗生素, 避免BB受感染.

住咗5日醫院, 醫生本來話起碼要住多一星期. 原先明天照U/S, CONFIRM一下洋水情況, 醫生話洋水多番, 有機會係自動埋返口, 所以可以今日比我出醫, 但就寫咗一個星期個比我係屋企休息, 同埋之後要每星期返去檢查一次. 明天都要返去做胎心機.下星期返去照U/S同做檢查.

抬賴依家一切情況穩定.
東區E院的SERVICE, 職員真係好好.
謝謝大家, 不好意思, 要大家担心這麼久.

男爵府

另外, 代XOWPOOH報平安呀.

佢都入咗醫院, 咁啱我地係隔離床位.

佢初三早見紅入咗醫院(佢胎盤低), 之後係醫院曾經大出血一次. 辛好依家已經穩定.

不過仍然有流啡. 所以醫生要佢繼續留院, 好大機會要住到生(佢好似BOOK咗2月2X日). 但佢應該會响浸會生, 日子提早咗係2月11日. (註:今日我出院前, 醫生話如果佢冇再流啡, 可以先返屋企^^)

我們都著對方, 邊個先出院, 就代對方上嚟報平安.

我代佢謝謝大家^^

明天我又會返醫院做檢查, 都會去探佢.

首頁

尾頁

跳至