懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

士丹利妻, xowpooh, 你地冇事就好lor, 保重呀

男爵府

原帖由 cherryccm 於 09-2-3 10:46 發表
我會係威院生, 不過係3月中~~

我都係3月中bor~

男爵府

大家依排小心d好!!
仲有一個月大家既阿b都出世lu~
relax d ~大家開心d!!等臭b出世!

別墅

原帖由 士丹利妻 於 09-2-3 10:02 發表

謝謝你哦^^

無上來幾日,而家先知道你地入左院,聽到你地都無事就安心啦. 努力,加油,祝大家既bb都乖乖足月出世 !

大宅

原帖由 士丹利妻 於 09-2-2 22:03 發表
各位, 我上嚟報到啦, 又開咗PART 4啦^^
多謝大家關心.

最終我當晚(初三)入咗醫院, 醫生懷疑我穿洋水. 但入到醫院後又冇, 所以要留院觀察同做檢查.

照U/S,醫生話洋水少咗, 應該漏咗D出嚟, 但由於未足月, 所以不會催 ...

無事就好喇, 咁, 你之後要一切小心, 唔好太操勞, 唔好太大動作, 做咩都緩慢d, 當自己老人家咁先啦...

大宅

原帖由 士丹利妻 於 09-2-2 22:12 發表
另外, 代XOWPOOH報平安呀.

佢都入咗醫院, 咁啱我地係隔離床位.

佢初三早見紅入咗醫院(佢胎盤低), 之後係醫院曾經大出血一次. 辛好依家已經穩定.

不過仍然有流啡. 所以醫生要佢繼續留院, 好大機會要住到生(佢好似 ...

咁啱得咁橋係隔離, 希望佢快d無事啦, 捱多一兩個星期, bb先出世會好d...

大宅

各位3月媽媽,Hello!我個B女預產期係2/3。而家心情都好緊張呀!希望大家都順順利利啦!

大宅

畀面勳章

原帖由 Tigerpooh 於 09-2-2 17:22 發表
neko1234 :

你買果份保誠plan係唔係已經包左心臟病及cancer架? 我剛剛問完個保誠agent話包,但賠償金額都係medical/住院的上限,無話好似我地本地人買危疾咁有事起黎有一大筆錢到手喎,同埋要成6-700蚊一年,你果份9xx到 ...

賠償金額同你agent講ge一樣
因為唔係危疾..所以賠得唔多 (叫做好過無咁啦..遲D唔知會唔出有包危疾ge plan...)

一年$600 二年$1050
因為做緊promotion(一月X日前)
所以二年打折後係$947.26

大宅

畀面勳章

原帖由 mmf3 於 09-2-2 18:31 發表
Have you started your maternity leave? I still need to work so can't spend time with the maid during weekdays. I plan to ask her to do routine household cleaning on Sunday so that I can judge whether ...

我未放產假..我要3月頭先放
所以2月都唔知點叫佢做野好
亦都無時間跟佢做野做得好唔好..

星期四..其實都係叫佢自己搭車去我屋企樓下等我放工返來
星期五..我去私家做產檢..會有1 day sick leave..所以順便帶佢去驗身..

大宅

畀面勳章

原帖由 mmf3 於 09-2-2 23:50 發表
neko1234, tvkittymama

I've emailed the file to you lar.

收到啦..THX

大宅

畀面勳章

原帖由 Tigerpooh 於 09-2-3 10:17 發表

乜唔係個agent帶個工人去驗身的嗎
無事比左報告我地先帶返屋企

你諗住叫佢用手洗bb衫定係用洗衣機ar?

因為佢係local印
agent包一次驗身for 做手續用(比入境處)
咁contract生效之後
我比佢放假返印尼先再來我到做野
咁係呢段時間佢唔係香港
幫佢做多次驗身安全D (其實我唔想架..係身邊既朋友同親戚pull我一定要做...)

我唔mind bb衫機洗 (只要同大人衫分開就OK)
但老公話2月bb未出世....時間咁多..
叫工人手洗唔駛佢咁得閒喎
咁我都唔想工人太得閒
所以會手洗

但bb出世之後
會睇bb難湊程度同埋bb皮膚好唔好
再決定手洗定機洗
但到左冬天..厚衫外套之類一定比佢機洗...
天寒地凍...我唔想駛死人嘛...

大宅

畀面勳章

原帖由 士丹利妻 於 09-2-2 22:03 發表
各位, 我上嚟報到啦, 又開咗PART 4啦^^
多謝大家關心.

最終我當晚(初三)入咗醫院, 醫生懷疑我穿洋水. 但入到醫院後又冇, 所以要留院觀察同做檢查.

照U/S,醫生話洋水少咗, 應該漏咗D出嚟, 但由於未足月, 所以不會催 ...

你同xowpooh平安係最重要^^

祝願 大家既BB都能夠平安出世~

大宅

今日去鴻福堂買野飲, d小姐介紹左"紫蘇薑檸蜜"比我, 佢話對孕婦好喎, 不過我自己唔多鍾意d味, 薑味太重la, 飲到條脷有少少"拿".

另外我上星期都食左1/3碗龜苓膏.

大宅

應該可以食西瓜呢d涼嘢了, right?
等我叫阿媽煲白蓮蘇俾我飲先... 等阿b啲皮膚好d

男爵府

原帖由 mrschoy 於 09-2-3 14:43 發表
應該可以食西瓜呢d涼嘢了, right?
等我叫阿媽煲白蓮蘇俾我飲先... 等阿b啲皮膚好d

我上個week 32w開始食西瓜了,連食了4日,又食左2次芝麻糊 & 1次付竹蛋糖水,好好味呀, 好耐無食過lee d野了

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

大宅

原帖由 jin9 於 09-2-3 04:55 發表
有無媽咪3月頭會o係威記生呀~

我2月尾~~~

侯爵府

原帖由 wingl410 於 09-2-3 14:39 發表
今日去鴻福堂買野飲, d小姐介紹左"紫蘇薑檸蜜"比我, 佢話對孕婦好喎, 不過我自己唔多鍾意d味, 薑味太重la, 飲到條脷有少少"拿".

另外我上星期都食左1/3碗龜苓膏. ...

我由29weeks開始到現在,食咗2次龜令膏,1次綠豆沙,西瓜&芝麻糊就4個月已開始食~^^

男爵府

原帖由 neko1234 於 09-2-3 13:48 發表

因為佢係local印
agent包一次驗身for 做手續用(比入境處)
咁contract生效之後
我比佢放假返印尼先再來我到做野
咁係呢段時間佢唔係香港
幫佢做多次驗身安全D (其實我唔想架..係身邊既朋友同親戚pull我一定要做...) ...

我果個又係local印,佢都係要返印尼1個月,我個agent 又係會包佢一次驗身or1年保險,我揀左要驗身,個印印在23/1已經返左黎香港, 但我唔想佢在我屋企過年,所以擺左佢在agnet的宿舍度住住先,lee兩日agnet話會帶佢去驗身,等出左報告後, 今個星期六會送佢黎我屋企報到。

本來我都諗住叫佢用手洗bb衫的,但第一轉果d又好似真係好多咁, 又衫、又被、又床鋪、紗巾咁,所以咪諗住比洗衣機佢用lor, 但又驚佢知道可以用洗衣機洗bb衫, 之後會炸炸帝唔用手洗 (我返左工, 佢點洗我都唔知la),所以而家15/16咁

2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

大宅

士丹利妻, xowpooh, 見到你地報平安的消息真好la, 放心晒!!

大家努力呀, 亞b就黎同大家見面la

男爵府

原帖由 neko1234 於 09-2-3 13:20 發表

賠償金額同你agent講ge一樣
因為唔係危疾..所以賠得唔多 (叫做好過無咁啦..遲D唔知會唔出有包危疾ge plan...)

一年$600 二年$1050
因為做緊promotion(一月X日前)
所以二年打折後係$947.26 ...

thanks! 等我問下佢仲有無折先

6個月 8.57kg

首頁

尾頁

跳至