懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 bb_chang1215 於 09-2-4 01:01 發表
大家好, 我預產期係3月10日, 已經第2胎, 不過今次個肚好低好辛苦, 而且好巨型, 唔知會唔會提早啦....arm arm過完年咩都未準備好, 打算下星期先開始執

我預產期都係3月10號呀,我本身自己都係3月10號生日,,如果bb同我1日就好喇

大宅

原帖由 TOleung 於 09-2-3 20:01 發表
我今日去完廣華同私家覆診,隻臭b又比左個難題我:之前一月中兩邊醫生檢查都話胎盤低同bb未調頭,所以喺私家已經book左期二月尾開刀;今日check完阿b又調左頭,胎盤又高番dd,廣華就話可以試順產,但係作動時一流血就要轉番開刀;私 ...
如果你係私家生,可以book開刀的話,個人意見.開刀好d囉 ~ 我網上有個mami分享胎盤低, [ 因為我開始有左,都係呀 ],到佢生時,兩個醫生睇佢,一個話可以試自己生,點知出血好勁,另一個醫生話係胎盤低做成,結果生完,輸左6包血,因為佢生完勁出血,自己都唔知咩事,係d姑娘見到,急call 醫生入左icu一晚,佢睇d姑娘好似好大件事咁,自己就暈暈地囉 !佢係政府生的 ~~~

複式洋房

我早兩日去威EC住左晚,照U/S見到BB偏肥,懷疑糖尿,結果飲左一次糖水.....都幾甜...但要暖暖地先好飲,仲要慢慢飲,唔好急....其實我覺得都OK,不過我懶,飲完無耐就睡,有小小想嘔囉.....但唔恐怖的...

原帖由 maipo 於 09-2-3 20:20 發表
士丹利妻,
你無事就好啦, 希望xowpooh都好快可以
出院啦!

skittle,

我17日都要去飲糖水呀, 都唔知會點呀?
有無人飲過有經驗分享吓呢?

大宅

早呀...

我想問下你地開始煲薑醋未呀..???

別墅

原帖由 Tigerpooh 於 09-2-3 14:51 發表

我上個week 32w開始食西瓜了,連食了4日,又食左2次芝麻糊 & 1次付竹蛋糖水,好好味呀, 好耐無食過lee d野了

你就好啦, 我都係先幾日先食咗一次西瓜咋. 我上星期五去咗化驗所飲第2次糖水, 因為私家醫生話我既尿d糖份高咗d, 加上政府之前個報告已經係邊緣, 所以佢就要我再驗多一次. 依家都未知結果, 所以都唔敢食咩甜野, 希望冇事就好啦...

Birth: 2.91 kg
1 mth: 4.12 kg; 2 mths: 5.69 kg

別墅

原帖由 maipo 於 09-2-3 20:20 發表
士丹利妻,
你無事就好啦, 希望xowpooh都好快可以
出院啦!

skittle,

我17日都要去飲糖水呀, 都唔知會點呀?
有無人飲過有經驗分享吓呢?

我飲咗2次糖水, 26wks响政府, 跟住上個禮拜32wks就私家. 記住之前晚12點後唔好食野, 直至第2日做完個test之後先好食. 成個過程要2hrs, 政府個次就抽2次血, 第一次係未飲糖水之前抽, 跟住就要飲一杯好甜既葡萄糖水, 再過2hrs之後抽第2次血, 咁就完成. 至於私家, 就抽3次血同留3次小便, 多咗個次就响飲完糖水1hr之後做, 可能咁樣出黎既結果會準d掛 (政府仲唔駛驗埋小便).

Birth: 2.91 kg
1 mth: 4.12 kg; 2 mths: 5.69 kg

大宅

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-4 09:16 發表
早呀...

我想問下你地開始煲薑醋未呀..???

講起醋就有d嬲嬲地,
前日打左去左同珍訂醋,
本來佢地係60蚊五斤架嘛,
點知前日打去訂話加左價,
而家要70蚊五斤,仲要話係二月先開始加價,
激到我屎屎下,無啦啦要蝕多幾廿蚊比佢地,
不過都局住要訂,因為d薑已經買晒喇,
等今日d醋送埋黎,下午就開始煲lu....

大宅

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-3 17:58 發表

係呀...只係係陰道拎d分泌物only...
我覺我唔痛..

我唔記得問姑娘test完幾時會有結果,
咁想問一問大約幾時先知個結果架???

大宅

原帖由 lingha 於 09-2-3 18:08 發表

我今晚先第一次食腐行蛋咋....好期待ar
我個肚陀得好低ar...都係好辛苦ar~~

我姨媽話我個肚好高,
所以成日叫媽媽煮腐竹比我食,
都連續食左三日喇...

陀得高又頂住個胃,陀得低又壓住膀胱,
有時真係想阿b快d出黎...

侯爵府

原帖由 zoe0722 於 09-2-4 10:27 發表

講起醋就有d嬲嬲地,
前日打左去左同珍訂醋,
本來佢地係60蚊五斤架嘛,
點知前日打去訂話加左價,
而家要70蚊五斤,仲要話係二月先開始加價,
激到我屎屎下,無啦啦要蝕多幾廿蚊比佢地,
不過都局住要訂,因為d薑已經買晒 ...

why 5去百佳買同珍醋ge?$62.9/5公斤咋,我買咗10斤, 煲咗大半個月了~

侯爵府

原帖由 zoe0722 於 09-2-4 10:30 發表

我姨媽話我個肚好高,
所以成日叫媽媽煮腐竹比我食,
都連續食左三日喇...

陀得高又頂住個胃,陀得低又壓住膀胱,
有時真係想阿b快d出黎...

冇錯....我1個鐘可以去到2-3次vv ga,去完隔一陣又有dd急咁~~

大宅

原帖由 lingha 於 09-2-4 10:32 發表

why 5去百佳買同珍醋ge?$62.9/5公斤咋,我買咗10斤, 煲咗大半個月了~

係咩? 我無去睇過呀...
因為一心諗住佢地個到可以送貨,
完全無諗過去第二到買,
真失敗.........

侯爵府

原帖由 zoe0722 於 09-2-4 10:41 發表

係咩? 我無去睇過呀...
因為一心諗住佢地個到可以送貨,
完全無諗過去第二到買,
真失敗.........

icic....5緊要la~~

大宅

原帖由 lingha 於 09-2-4 10:36 發表

冇錯....我1個鐘可以去到2-3次vv ga,去完隔一陣又有dd急咁~~

我有時都會呀,
有時去完廁所,然後行左十分鐘左右,就會再想去,
新年放假個陣,成日都要去廁所,
不過而家要返工,長期都要坐係到做野,
咁就反而無咁多廁所去囉...

侯爵府

原帖由 zoe0722 於 09-2-4 10:44 發表

我有時都會呀,
有時去完廁所,然後行左十分鐘左右,就會再想去,
新年放假個陣,成日都要去廁所,
不過而家要返工,長期都要坐係到做野,
咁就反而無咁多廁所去囉... ...

唉....總之陀高陀低都辛苦la~mouth:

男爵府

原帖由 jinglepop 於 09-2-4 09:30 發表

你就好啦, 我都係先幾日先食咗一次西瓜咋. 我上星期五去咗化驗所飲第2次糖水, 因為私家醫生話我既尿d糖份高咗d, 加上政府之前個報告已經係邊緣, 所以佢就要我再驗多一次. 依家都未知結果, 所以都唔敢食咩甜野, 希 ...

咁你真係要介下口唔好食甜野住了
希望你驗出黎無事la

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 lingha 於 09-2-4 10:36 發表

係la, 明明去完vv先放工的,但成日一落到mtr站就又開始急了,要一路忍到返屋企

昨晚去左3次vv, 攪到無覺好訓, 而家超眼訓tim

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

侯爵府

原帖由 Tigerpooh 於 09-2-4 10:51 發表

係la, 明明去完vv先放工的,但成日一落到mtr站就又開始急了,要一路忍到返屋企

昨晚去左3次vv, 攪到無覺好訓, 而家超眼訓tim

好快就5會再係咁....

男爵府

多謝各位姊妹o既分享!
我係私家e生到做, 佢話要抽2次血囉,
之前聽過有d人飲到嘔, 有d驚囉,
杯糖水有幾大杯呀?

原帖由 jinglepop 於 09-2-4 10:03 發表

我飲咗2次糖水, 26wks响政府, 跟住上個禮拜32wks就私家. 記住之前晚12點後唔好食野, 直至第2日做完個test之後先好食. 成個過程要2hrs, 政府個次就抽2次血, 第一次係未飲糖水之前抽, 跟住就要飲一杯好甜既葡萄糖水, ...

3.91kgs - 出世

大宅

畀面勳章

原帖由 TOleung 於 09-2-3 20:01 發表
我今日去完廣華同私家覆診,隻臭b又比左個難題我:之前一月中兩邊醫生檢查都話胎盤低同bb未調頭,所以喺私家已經book左期二月尾開刀;今日check完阿b又調左頭,胎盤又高番dd,廣華就話可以試順產,但係作動時一流血就要轉番開刀;私 ...

順產如果大量流血好危險架
所以二邊醫院先同你講作動一流血就要開刀

如果係我就唔駁啦
開刀對二母子都比較安全

首頁

尾頁

跳至