自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近有套楚喬傳,超正。大家不妨看看

男爵府

牛年勳章 親子王國15週年勳章

雲妮鼠鼠 發表於 17-8-3 15:23
超級爛尾,若唔想激氣,未睇就唔好追喇

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20182445&extra=&page=1

wcpcelia    發表於 17-8-3 16:47

男爵府

demii 發表於 17-8-3 15:36
超級爛尾,若唔想激氣,未睇就唔好追喇

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&ti ...

雖然結尾麻麻,但甘多集都吾系好悶,都可以一看。

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

呢套戲得一半,激死人,趙麗穎都話被騙,得一半,之後都吾知仲拍吾拍, 好睇但係尾令人好激氣,話完就完咁。

公爵府

回覆樓主:

劇集偏離原著,原著係好好睇㗎

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

雲妮鼠鼠 發表於 17-8-3 15:23

唔俾"穿越"令到楚喬個角色設定好不合理!
原著中,楚喬係孤兒院長大,院長係一個曾經放洋回國嘅老兵!以至楚喬對於兵法、歷史、軍人生活是自幼被熏陶的!

後來入軍校受正規現代軍訓,並有多年特攻經驗,擅長爆破,做炸彈,搏撃,諜戰,係軍情11處皇牌特攻005,穿越前27歲!哩個令到穿越後只有8歲的小主角有當時奴隷不可能有的軍事常識和世界觀!見過人權、平等所以對信念有堅持!其性格才合理地在當時社會成為奇葩!令身邊人另眼相看!

可能由於不適合找個童星由8歲開始演譯,令到楚喬在靑山院的小精靈變了一個心 計女子!
8年臥薪嚐膽變了3年,令件事很齷促!

原著的枝節也寫不完,就不要加太多又鹽又醋,十六年前家醜,十二人傑,風云令⋯⋯通通無中生有,搞到個故事太貪心,爛尾!

另外,賜死曬d重要配角,咁邊有人做season2,月七,程鳶、宇文懷、魏舒燁在下半部的工作邊個分擔!

唯一比原著好是在男女主角的感情進展比原著較多著墨,令件事比較合理!不過有起承,未有機會轉合就完!

個故事去到哩度係好人冇好報式收塲!爛尾!

但個個演員紅曬,點度期拍season2?如season2換曬人,咁仲係咪楚喬傳?

男爵府

candietweety 發表於 18-5-24 10:09
唔俾"穿越"令到楚喬個角色設定好不合理!
原著中,楚喬係孤兒院長大,院長係一個曾經放洋回國嘅老兵!以 ...

冇睇原著。祇系覺得套劇集集0K,男女主角又襯,冇乜悶局。

首頁

尾頁

跳至