懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己屋企本身無養貓
但我娘家就有一隻
我日日都返去食飯
有時會同貓仔玩
但我就唔洗照顧佢的(即係唔洗執臭臭呀沖涼呀等等)
咁我洗唔洗叫醫生幫我 check下
我有冇受弓形蟲感染呀

男爵府

我都剛有咗,我屋企都有五隻貓,全部我一手照顧.
其實啲貓貓唔出街既話,唔食生肉,唔足老鼠係無乜可能會有弓型虫架.
最主要就係你同佢地玩完要洗手先好食嘢囉.
如果再唔放心,你可以帶貓貓同埋你自己都去驗下有無弓型虫架.

大宅

原帖由 gordonccc 於 09-2-2 15:29 發表
其實啲貓貓唔出街既話,唔食生肉,唔足老鼠係無乜可能會有弓型虫架.
如果再唔放心,你可以帶貓貓同埋你自己都去驗下有無弓型虫架. ...

你咁講我都放心d
不過我自從知到有左後
我d屋企人都唔俾我掂隻貓
但求安心我都係叫醫生幫我驗下
唔該晒先

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 gordonccc 於 09-2-2 15:29 發表
如果再唔放心,你可以帶貓貓同埋你自己都去驗下有無弓型虫架. ...

我都有兩隻貓貓. 我有左就冇同佢地清理便便, 老公攪掂. 不過我成日摸佢同佢玩架, 佢仲會上床同我訓tim.

大宅

我有養貓貓架!我bb已經6個半月大了﹗弓形蟲主要是經貓貓大便傳播。如準媽媽受感染,胎兒會有機會夭折。醫生說要小心衛生,不要接觸貓貓大便,還有貓貓會四處走,所以你坐沙發之前最好清潔,亦不要抱貓貓。無須太擔心架!

大宅

你隻貓唔係剛剛養,如果佢有弓型蟲,你已經感染左,你會有抗體,對你及BB無任何影響!如果你隻貓唔食生肉又唔出街,佢無可能有弓型蟲!你知道生既豬肉入面都會有弓型蟲嗎?你要驚不如驚D肉煮唔熟好過! 全球只有一個國家有孕婦感染過弓型蟲,不過我唔記得係唔係澳洲,文獻上到目前為止只有幾單!你中招又會對BB構成影響既機會率係幾千萬分之一!呢D資料係我前排SEARCH返黎既!醫生話個B中唐氏既機會率不知高過呢樣幾多,有錢不如去驗結構及唐氏!

我有左時都係我自己清理貓貓既廁所,不過就有戴上手套!BB已經出左世啦!我陀住時照抱貓及同貓貓玩,全無問題!

講真!D貓唔出街,邊有咩菌呀?返而身邊D人仲多菌!我大肚時對面個同事成日咳,我驚佢多D!

大宅

我屋企都有養貓, 亦唔打算唔要!

不過我想問下如果BB出世後, 係唔係要困住D 貓貓? 因為有人話驚BB仔吸到D 毛入肺, 會好嚴重, 因為BB仔未有鼻膜!

原帖由 yy2009 於 09-2-2 15:35 發表
我有養貓貓架!我bb已經6個半月大了﹗弓形蟲主要是經貓貓大便傳播。如準媽媽受感染,胎兒會有機會夭折。醫生說要小心衛生,不要接觸貓貓大便,還有貓貓會四處走,所以你坐沙發之前最好清潔,亦不要抱貓貓。無須太擔心架! ...

男爵府

原帖由 Lenatsang 於 09-2-2 17:45 發表

不過我想問下如果BB出世後, 係唔係要困住D 貓貓? 因為有人話驚BB仔吸到D 毛入肺, 會好嚴重, 因為BB仔未有鼻膜!

開頭當然要將BB同貓貓分隔啦!原因係驚貓貓啲抓唔小心抓到BB.
同埋亦要俾時間貓貓適應,因為突然多咗個新成員.
至於貓毛既問題,我就唔太擔心.
因為曾經上網睇過篇報導,調查統計,小朋友自細同動物一齊成長,患上鼻敏感同氣管敏感係低過無養小動物家庭既小朋友.
但如果擔心,可以買一部過濾貓毛既機,我之前係雜誌見過,亦都search過,評語都好好架.

大宅

我就係一個人版!
我自己一出世到而家屋企都有貓,無問題!我不知幾健康!
我個仔11月出左世,一樣無問題!VERY GOOD!
請睇睇下列既資料及其他媽媽既分享!

http://epaper.pchome.com.tw/archive/last.htm?s_date=old&s_dir=20050901&s_code=0615&s_cat=#c464392

節錄其中一段---
對抗過敏,請養貓!

貓咪的過敏原(貓毛、皮屑)較輕,可以在空氣中停留很久,使得空氣中過敏原濃度提高,高到人的免疫系統不會有所反應。他說,過敏原濃度太低時,人的免疫系統不會反應,過高時亦同,但僅有少數過敏原可以達到「過高」的標準,貓咪是有毛的動物中,唯一研究證實能產生這種效果的動物!

在青春期之前,還處於成長階段,身體具有足夠的修復能力,所以從小和貓咪一起長大,反而能降低過敏的機率,徐醫師說:「在十八歲前都有機會!」若過敏體質的人在成年之後才開始養貓,那就太遲囉。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1777239&extra=page%3D1

原帖由 Lenatsang 於 09-2-2 17:45 發表

大宅

我都剛有左, 我有5隻貓2隻狗, 佢地d便便我會盡量唔掂. 我會盡量洗多d手囉.其實唔會嗡易有弓形虫既

出左世我會俾貓貓見下bb先, 先分房訓, 之後先同房, 係驚d貓曳得濟跳上bb度咋, 唔係怕佢地d毛

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我自己都有養3隻貓, 都養左超過5年啦! 但我有左bb後驗血化驗所證實我冇感染亦check唔到有toxoplasma嘅抗體, 證明我d貓貓係冇toxoplasma嘅. 但醫生嘅講法同網上資料講法都一致, 只要唔好掂貓貓嘅便便 (litterbox叫老公或者工人姐姐清理啦) 同埋掂完貓貓之後消毒洗手, 基本上係一定唔會有事架, 放心啦 :)

大宅

我都有2隻meow,之前都worry會不會影響將來的bb, 不過看過你們的分享, 便不再worry了

男爵府

其實養貓唔煩,最煩係人.
好似我奶奶咁,一知道我有咗,
就話唔準我養貓,我屋企有五隻貓.
話第時bb出世,間屋好多嘢,邊重有地方
所以要我送走哂啲貓,又話啲毛會影響bb,
同老爺一人一句,話bb緊要定啲貓緊要.
無人肯要啲貓,咪送哂去愛協囉...
唉,真係好煩
講極佢地都唔明,我而家都唔知點算..

大宅

原帖由 gordonccc 於 09-2-2 23:26 發表
無人肯要啲貓,咪送哂去愛協 ...

o甘你而家d meow 點呀....你仲有5隻tim...一定好有感情la...

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我都係一個人辦呢,我屋企有幾隻狗,仲有一隻係金毛,加一隻貓,BB宜家十個月呢,好健康,完全唔會因為BB,而唔要牠們,
其實所有野,係睇個主人,點去清潔和整理,
之前有報紙,都刊登左一份美國測試報告,證明有BB也可以養狗和貓係完全無問題,

不過,ANYWAY,係唔想要,一個藉口/理由,可以唔理佢地,係要佢地,一萬個理由都可以留住佢地

貓貓係住家貓,唔食老鼠丫或肉丫等,其實已好安全,

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 gordonccc 於 09-2-2 23:26 發表

隻貓咁大隻 >"< 送去愛協唔知有冇人領養~~~ 唔好丫~~~
佢地對你都有感情, 佢地唔見你都會傷心架 >"<

大宅

我都有一隻貓,BB剛出世,但仍在兒科照燈
懷孕期間只要不去倒貓砂,感染的機會是非常非常低,而且香港的貓通常都不會吃生肉和出街,所以不用擔心.
但我的99和我亞媽都叫我唔好要隻貓,怕貓貓呷醋,會傷害BB,但我一於少理.等BB出院,最初幾個月咪分開BB同貓貓,等BB識轉身時,貓貓應該可以同BB玩都無問題!
希望一切順利!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

千其唔好呀~~~ 你老公有冇support 你?

你同6299 住咩 ? 如果唔同住唔駛理佢地啦!

男爵府

我同老爺奶奶係住同一座樓,樓上樓下囉...
我老公長期係澳門工作.
我都唔想理我老爺奶奶,但佢地每日都講,
真係好煩.
重講到萬一出咗咩事,我點負責.
佢倆佬等到咁大年紀先有孫抱,問我係咪要同佢地過唔去...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有時老人家真係好煩
但我亞媽問煩我
我都唔會放便我D狗狗

首頁

尾頁

跳至