興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

有部dell notebook 行window7因軟件問題3年都冇法更新,所以越行越慢,胙日欏去黃金dell幫我重裝後都未能更新,職員説或者轉用window 10來解決更新問題,window10大約千多元又或者買部新機大約3599,希望大家比D意見,thx

侯爵府

amalee 發表於 17-8-5 11:17
有部dell notebook 行window7因軟件問題3年都冇法更新,所以越行越慢,胙日欏去黃金dell幫我重裝後都未能更 ...

http://m.price.com.hk/product.php?p=202432

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

crshk 發表於 17-8-5 11:30

http://m.price.com.hk/product.php?p=202432
點解平官網咁多,我見官網1369

侯爵府

amalee 發表於 17-8-5 12:39
點解平官網咁多,我見官網1369

放心買,正版。

不過新的 notebook 不是太貴,自己衡量一下。

珍珠宮

crshk 發表於 17-8-5 12:59
放心買,正版。

唔該哂

珍珠宮

crshk 發表於 17-8-5 12:59
放心買,正版。

想問下如自行裝window10是否要先剷左舊window?thx

侯爵府

amalee 發表於 17-8-5 14:04
想問下如自行裝window10是否要先剷左舊window?thx

為左唔好新舊 data 炒埋,一般我都會完全剷晒先裝新系統。

當然你可以揀原有系統 upgrade, 但時間會耐一點,同可能會有中途失敗的風險。

珍珠宮

crshk 發表於 17-8-5 14:51
為左唔好新舊 data 炒埋,一般我都會完全剷晒先裝新系統。

當然你可以揀原有系統 upgrade, 但時間會耐 ...
明白唔該哂

侯爵府

amalee 發表於 17-8-5 16:24
明白唔該哂

Welcome

別墅

有部dell notebook 行window7因軟件問題3年都冇法更新,所以越行越慢,胙日欏去黃金dell幫我重裝後都未能更 ...
可先backup電腦內重要資料(包括相片,文件...)之後重新安裝Dell 的window 7, 再之後從windwos 7 升上windows 10, 平靚正

珍珠宮

lingling2018 發表於 17-8-5 18:22
可先backup電腦內重要資料(包括相片,文件...)之後重新安裝Dell 的window 7, 再之後從windwos 7 升上windows ...
就是重裝之後都係更新唔到,所以冇得升上window10

侯爵府

amalee 發表於 17-8-5 21:22
就是重裝之後都係更新唔到,所以冇得升上window10

你呢個情況係要重新安裝,upgrade 係幫唔到你。之前我遇過幾個 cases 係同你一樣。

珍珠宮

crshk 發表於 17-8-5 21:41
你呢個情況係要重新安裝,upgrade 係幫唔到你。之前我遇過幾個 cases 係同你一樣。
...
Dell職員幫我洗左機再重裝左都係冇法更新,所以提議我改裝window10去解決更新問題

侯爵府

amalee 發表於 17-8-5 22:04
Dell職員幫我洗左機再重裝左都係冇法更新,所以提議我改裝window10去解決更新問題 ...

正確方法!

珍珠宮

crshk 發表於 17-8-5 22:08
正確方法!
是否改裝window10就能解決問題?

侯爵府

amalee 發表於 17-8-5 22:12
是否改裝window10就能解決問題?

如果硬件無問題,係會解決到。

你可以上 DELL 官網睇下佢哋有無提供你部 notebook 的 Windows 10 Drivers.

珍珠宮

crshk 發表於 17-8-5 22:29
如果硬件無問題,係會解決到。

你可以上 DELL 官網睇下佢哋有無提供你部 notebook 的 Windows 10 Drivers ...
好的,謝謝解答

珍珠宮

會唔會係呢個問題?
http://pai1017.pixnet.net/blog/post/55751319-win7--windows-update-排除無法自動更新問題%21

珍珠宮

whyyou 發表於 17-8-6 17:26
會唔會係呢個問題?
http://pai1017.pixnet.net/blog/post/55751319-win7--windows-update-排除無法自動更 ...
等我試試先thx

珍珠宮

whyyou 發表於 17-8-6 17:26
會唔會係呢個問題?
http://pai1017.pixnet.net/blog/post/55751319-win7--windows-update-排除無法自動更 ...
試了都係唔得

首頁

尾頁

跳至