懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今胎真超辛苦,因為我孕咳又嘔到七彩無胃口,一咳就想嘔

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆 victoriaqueen 的帖子

唔好咁諗呀!雖然我自己都有想過真係超辛苦,但我同BB講比媽媽舒服D啦,其實做女人真係好偉大,所有苦淨係女人先知道,我哋一齊加油

男爵府

原來d餸落左薑,薑炒飯,入口容易好多。不過孕婦又食唔食得?

別墅

薑應該食得,因為我口淡淡飲薑母茶又好D,媽媽無話唔食得薑

別墅

嘔足20w,無食野就嘔黃膽水,食咩嘔咩,飲水就嘔水,嘔到出血,體重輕1-2kg左右,28w至而家36w長期有胃酸,唔可以食太飽,只可7-8成飽,否則會嘔
果時食啲無益嘅野就唔會嘔,例如M記,因為怕b無營養,所以唔嘔時,都會飲杯媽媽奶,希望補充到營養,無嘔之後就無再飲媽媽奶
因為本身有貧血,所以醫院有開惠氏果隻維他命,葉酸,鐵丸比我食,所以b同我都ok,淨係要睇住血色素

男爵府

Mini429 發表於 17-9-5 20:42
嘔足20w,無食野就嘔黃膽水,食咩嘔咩,飲水就嘔水,嘔到出血,體重輕1-2kg左右,28w至而家36w長期有胃酸, ...

我今個星期16終於嘔少左。不過如果食得飽就一定頂住,所以已經知道晚餐唔可以食得飽,要食就午餐食七八成咁。我又係食m 記kfc (emoji)d就ok

我自己有左前係超唔夠iron 同vitamin d ,所以都要食一堆supplement。一食唔足就暈。

大宅

其實嘔係好事... 即係代表Pregnancy hormones 釋放得好好... bb好strong... 而且小x既機會比較低....

有25% 孕婦會孕吐, 當中的25%係會嘔到wk12之後... 樂觀d睇... 我o地係比較特別既人...哈哈~

第一胎, wk5嘔到wk28
今胎, 都係wk5開始... 但比上胎辛苦勁多... 唉...

別墅

scmtse 發表於 17-9-6 08:05
我今個星期16終於嘔少左。不過如果食得飽就一定頂住,所以已經知道晚餐唔可以食得飽,要食就午餐食七八成 ...
咁你小心啲啦,因爲我而家唔知係咪濕熱,口氣勁大,背脊,手(關節位),肚出好多暗倉,唔知係咪有左到而家食得太多熱氣野

別墅

DottyDoggies 發表於 17-9-6 12:43
其實嘔係好事... 即係代表Pregnancy hormones 釋放得好好... bb好strong... 而且小x既機會比較低....

有25 ...
我一知有b,就問醫生:我兩個姨生仔都有低胛臟線,我b會唔會有,之後佢話而家答唔到我,而且要等b出世先驗到b有無,不過胛臟線有機會遺傳,所以佢幫我驗血至24w都話胛控體有問題,所以我嘔左20w有機會係胛臟線影響不過大肚都會影響荷爾蒙,所以未必準確,24w到而家36w,血報告都正常,而家等生完復診,所以嘔得勁,問問醫生穩振

大宅

Mini429 發表於 17-9-7 01:17
我一知有b,就問醫生:我兩個姨生仔都有低胛臟線,我b會唔會有,之後佢話而家答唔到我,而且要等b出世先驗 ...

我上胎都係問醫生,醫生解釋我知的!

我朋友仔一出世有甲狀腺問題,佢完全冇嘔的!

我另一朋友嘔吐足三胎,嘔到住院,醫生都係話bb hormones 太勁,冇得搞(emoji)

大宅

我一知有b,就問醫生:我兩個姨生仔都有低胛臟線,我b會唔會有,之後佢話而家答唔到我,而且要等b出世先驗 ...

而且如果媽媽懷孕時甲狀腺有問題,係會心跳好快,訓唔到.... 唔會只係嘔咁簡單

利申:因為我試過心跳太快而驗血,醫生解釋我知

男爵府

我一有左,醫生已經check 左我甲臓缐同肝工能,因為我爸爸兩樣都有事。check 左只係肝有事,之後一個月後再驗已經冇問題。我醫生話可能係嘔到20周嗰d,ok 既,只要bb ok, 我本身又過重,起碼唔再肥落去,一陣又到糖血過唔倒。我上胎醫生已經話我重得太多太快,因為嘔得少。

別墅

DottyDoggies 發表於 17-9-7 08:02
而且如果媽媽懷孕時甲狀腺有問題,係會心跳好快,訓唔到.... 唔會只係嘔咁簡單

利申:因為我試過心跳太快 ...
因為我有貧血,所以長期心跳都係100-112左右,醫生話正常,但上網睇,心跳正常要100內,所以我無理啦,同咪貧血影響,我由細到大,都要訓超過10個鐘以上,之後可精神2-3個鐘,所以好難訓唔著,但胛臟線我麻麻,老豆,2個姨生都證實有,同食緊藥,不過我家姐都係無事,我自己就有左至7個月都驗有,7個月後又正常翻,所以唔知自己有無啦,而家都係等生完再驗

別墅

DottyDoggies 發表於 17-9-7 07:58
我上胎都係問醫生,醫生解釋我知的!

我朋友仔一出世有甲狀腺問題,佢完全冇嘔的!
胛臟線有機會隔代遺傳,可能因為咁,你朋友無嘔掛,同咪我嘔得勁,醫生話有機會係胛臟線影響,或荷爾蒙影響,所以都唔一定,不過分享大家知,是等大家都有嘔得勁嘅話,又知自己一定有胛臟線問題嘅話,再問問醫生可點做同咪會唔會因為咁胛臟線問題先嘔得勁,有無藥控制,雖然都知醫生一定話:大肚係會嘔嫁啦,開啲胃藥食,睇下有無好啲,食下梳打餅(因為醫生都係咁同我講)

首頁

尾頁

跳至