自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

啱啱同C6一齊返到屋企樓下,要穿過大廈商場有對門先去到搭lift, 我地前面10歩左右有對母子(個仔10幾歲),個阿媽一路行一路睇電話,佢兩母子行到對玻璃門前,企埋一邊,個仔仲撟埋手,我地兩個仲以為佢地未上樓,所以企埋一邊

點知我C6推開門俾我入之後,佢兩母子即刻跟住入,原來佢兩個企埋一邊係等我地開門,到有lift 個時,我地入咗去,佢兩母子之後跟入嚟,又喺度扮睇電話等人㩒lift, 我地今次未理佢地,最後等佢個仔自己走去㩒lift

返到屋企,C6 話個男仔唔啱,因為阿媽睇電話,個男人應該開門,唔係咁老奉

但係我覺得係阿媽唔啱,因為佢唔識教仔,10幾歲仔四肢健全撟住手,佢真係撟埋手等人開門

早幾日先見個女人,開門開到好窄啱啱好自己出到,點解開門都要咁計較?又唔會少咗忽肉

大宅

回覆樓主

開門開得窄我要平反下,自問手唔夠力,有時d門重真係好難開,冇得講

珍珠宮

減齡達人勳章

我屋企附近條紅緑燈,要襟掣才會轉燈比人過,有一次有對母女早過我地企在燈位等過路,我同阿女行到去見未襟掣,阿女於是襟一下,嗰個小朋友又想襟,個阿媽大聲喝住佢女:「人地污糟你唔好學人襟啦!」

我女聽到好唔開心,覺得對方出言侮辱。我其實都嬲,我地襟掣,燈號才轉比佢地過路,佢地怕污糟唔緊要,我地唔怕蝕底襟掣大家一齊有得過馬路,佢地抽水過馬路仲好意思單打我女

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

依家好多人都係咁架啦..明明行得好快..見到前面有門CLOSE左..會忽然行慢D..等後來的人行上去開門就即ZIP...

不過你話女人開門..開得細只夠自己過...
我有時都係咁...推的還好...可以推開D..拉的..門有時好鬼重..拉門我有時要企定定再用力先開到DD...

其實我都唔明..D門整到咁鬼重做乜?
商場樓底高..就要整1.5層樓咁高既門真係好重囉...

珍珠宮

減齡達人勳章

好多人唔開門,係覺得門柄有菌,人地掂菌好過佢自己掂自私

大宅

野原美冴 發表於 17-8-5 21:52
我屋企附近條紅緑燈,要襟掣才會轉燈比人過,有一次有對母女早過我地企在燈位等過路,我同阿女行到去見未襟 ...

你應該同阿女講「人地自私奉指等人㩒制,你唔好學人咁計較」

大宅

Maya5488 發表於 17-8-5 21:49
開門開得窄我要平反下,自問手唔夠力,有時d門重真係好難開,冇得講

有啲門係真係好重,但係屋企大堂個門唔係重,我都係自己開到

大宅

月希 發表於 17-8-5 21:57
依家好多人都係咁架啦..明明行得好快..見到前面有門CLOSE左..會忽然行慢D..等後來的人行上去開門就即ZIP... ...

見人開門zip 入去,我真係覺得好cheap

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Helenrexly 發表於 17-8-5 21:40
啱啱同C6一齊返到屋企樓下,要穿過大廈商場有對門先去到搭lift, 我地前面10歩左右有對母子(個仔10幾歲), ...

好得意架有時明明係雙門,但啲人好似列隊咁等前面既人開一邊門,我通常都唔理佢地開另一邊門行勒,傻傻地

子爵府

回覆樓主:

有其母必有其子

珍珠宮

減齡達人勳章

Helenrexly 發表於 17-8-5 22:13
見人開門zip 入去,我真係覺得好cheap

仲唔該都無一聲!非常無家教

大宅

野原美冴 發表於 17-8-5 21:58
好多人唔開門,係覺得門柄有菌,人地掂菌好過佢自己掂自私

其實咁驚有菌,不如帶手套出街喇,出完街返屋企搵滴露浸浴

依家啲人好冷漠,試過喺lift 門口,入面個人望到你仲有一歩就到,仲要即刻㩒關門

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我都唔明,好人好姐身光頸靚,寧願打側閃過都唔會hold一hold隻門。佢覺得咁閃過去好有型定點呀

大宅

汽水餅 發表於 17-8-5 22:17
有其母必有其子

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

月希 發表於 17-8-5 21:57
依家好多人都係咁架啦..明明行得好快..見到前面有門CLOSE左..會忽然行慢D..等後來的人行上去開門就即ZIP... ...

我樓下食Q話要合消防例,所以隻門有咁重wor

大宅

回覆樓主:

唉⋯⋯有次我推住bb車,我單手拉度門,竟然有條身壯力健嘅中年漢出嚟,老捧咁一句唔該都冇就出咗嚟,我仲要頂住度門等佢出咗嚟我先入得

珍珠宮

減齡達人勳章

我試過一手推住bb車,另一手開門,竟然有人唔幫手拉住度門,仲即刻zip入門行左去

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-8-5 22:21
我都唔明,好人好姐身光頸靚,寧願打側閃過都唔會hold一hold隻門。佢覺得咁閃過去好有型定點呀
...

可能人地身嬌肉貴,成世人無試過自己指甲嗰啲掛

我有時真係好睇唔過眼,我見有傷健人士,老人家,孕婦呢類有需要人士,我真係衝埋去開門俾人,但個啲老奉人士下下都9秒9zip 埋嚟,面皮厚到呢

珍珠宮

mariefish 發表於 17-8-5 22:17
好得意架有時明明係雙門,但啲人好似列隊咁等前面既人開一邊門,我通常都唔理佢地開另一邊門行勒,傻傻地: ...

我同你一樣

哈哈

吾明佢地等乜者

伯爵府

熱血勳章

mariefish 發表於 17-8-5 22:17
好得意架有時明明係雙門,但啲人好似列隊咁等前面既人開一邊門,我通常都唔理佢地開另一邊門行勒,傻傻地: ...

係喎,都無佢地咁好氣,會開另一隻門出

首頁
12345...7

尾頁

跳至