自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

EMILY03 發表於 17-8-6 13:33
我而家明白點解有咁多人為何唔讓座, 開門方益咗人, 兩位明係識都打對斜坐四人枱等行為係冇問題, 因為香港大 ...

咁你都可以拉埋全部嘢黎講,出口傷人都覺得自己好威咁,我直頭甘拜下風啦

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Helenrexly 發表於 17-8-5 22:35
Zip 入嚟個下真係快過小強
我試過有個男人貼我好埋. 果時 真係唔識比反應佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

EMILY03 發表於 17-8-6 00:25
我都遇過個女人係咁,度門只要細力就推到,我行佢後面,佢真係開到得佢一個先過到,驚使益咗後面啲人咁,我 ...
人地唔係做看更, 冇責任要開門比你喎 (就算係看更, 都唔係老馮啦)
你以為你係邊個? 3547 竟然可以出口鬧人?
你自己唔識開門架咩?

珍珠宮

selinako^^ 發表於 17-8-6 14:41
人地唔係做看更, 冇責任要開門比你喎 (就算係看更, 都唔係老馮啦)
你以為你係邊個? 3547 竟然可以出口鬧 ...

我最近才遇著兩件事
1. 我去㩒密碼,因為密碼制同度門差三步,佢拉門直入,冇按住度門比我入,又冇唔該,自己廢的嗎?
2. 我同個女在等(emoji),看更在派通告,佢見唔到看更,佢敲玻璃示意我去開門,我用咩身份開比你?四個數字也記不到,唔怪你,最後自己死死地氣拍八達通!
共通點,兩個都係年約四十的女人,大哂咁

珍珠宮

最後回覆 發表於 17-8-6 14:24
如果你四肢不健全又或者殘廢既幫你開無問題,但有手有腳等人開仲要臭西個樣點解要開埋比你,你估自己係皇 ...

頭先我才㩒住架(emoji)比人入,幾個大陸人,佢地唔該前唔該後,去到大堂門口,伯伯又幫我拉住度門!

所以呢。有啲人總會以小人之心 度君子之腹!

男爵府

Helenrexly 發表於 17-8-5 21:40
啱啱同C6一齊返到屋企樓下,要穿過大廈商場有對門先去到搭lift, 我地前面10歩左右有對母子(個仔10幾歲), ...

經過歲月嘅洗禮+已為人母,我由俾人踩親都會反射性say sorry,到現在帶住個女出門俾d無家教嘅孤兒仔(有父母教點會咁冇禮貌吖?)撞開再攝入門,早就練成可高貴可潑婦嘅神功~同埋宜家好多公屋d看更好慘,成日見住佢地仆出去頂住度門俾某d貴人出入,慢少少會被果D貴人投訴架(所以呢班貴人大部分街坊都認得)惟有努力教育自己D小朋友啦

今朝帶完女去公園玩,返屋企樓下開到度門最大然後叫女(3歳)入先,都幾大聲架,撞到一行6丶7個貴人急步攝到出口然後放緩速度邊傾計邊行,我真係榮幸到呀,一手拉住差d俾人撞跌嘅女然後睇準個十幾歲低頭打機青年行過時放開度門,然後大聲教女企埋一邊唔好阻住人~~度門順利地夾住個靚仔吹咩,即刻開聲教女行路要睇前面,望住行係靚仔後面個大嬸講嘅,成班人欺善怕惡急步走左
其實我都想做個溫柔女人

男爵府

畀面勳章

回覆 megng888 的帖子

有句唔該已算好,試過幾次見人拎得多野或推BB車,咁幫佢開住等佢入,點知。。。掂行掂過,感覺真係好無禮貌

公爵府

野原美冴 發表於 17-8-5 21:52
我屋企附近條紅緑燈,要襟掣才會轉燈比人過,有一次有對母女早過我地企在燈位等過路,我同阿女行到去見未襟 ...

我會即刻同自己個女講:呢盞燈要㩒先會轉燈,所以你做得啱,你仲幫埋其他人添,乖女。

大宅

onon530 發表於 17-8-6 16:10
回覆 megng888 的帖子

有句唔該已算好,試過幾次見人拎得多野或推BB車,咁幫佢開住等佢入,點知。。。掂 ...

打漏咗,係「冇」唔該的

男爵府

Helenrexly 發表於 17-8-5 21:40
啱啱同C6一齊返到屋企樓下,要穿過大廈商場有對門先去到搭lift, 我地前面10歩左右有對母子(個仔10幾歲), ...

依家真係好好多人都係咁,隻手好似殘癈,係金鐘區都大把西裝友係咁,開dd或者Sip落前面個個度,真係小家到
9成9既外國人先會開埋門等你

翡翠宮

sarali 發表於 17-8-6 14:50
我最近才遇著兩件事
1. 我去㩒密碼,因為密碼制同度門差三步,佢拉門直入,冇按住度門比我入,又冇唔該, ...佢敲玻璃示意我去開門
怇傻的嗎
我都唔會開比佢, 一陣係小3搵大婆尋仇我就做左幫兇
宜家D人, 下下都老馮咁,
求先同 C6 講: 最憎D人老馮要人開/推門比佢, 仲要唔該都冇聲, 成個老闆咁款
好似: 度門唔係你開, 唔通我開呀?! 使唔使我門埋比你呀?! 冇黎醒目

其實, 果D人咁中意做女皇, 我覺得 應該請個賓賓跟出跟入 (好似以前果D 妹仔咁)
不過, 最慘佢又冇呢個本事

翡翠宮

sarali 發表於 17-8-6 14:56
頭先我才㩒住架(emoji)比人入,幾個大陸人,佢地唔該前唔該後,去到大堂門口,伯伯又幫我拉住度門!

所以 ...
C6 話, 大陸一線城市既人, 真係可以好有禮貌

翡翠宮

laisausau 發表於 17-8-6 15:36
經過歲月嘅洗禮+已為人母,我由俾人踩親都會反射性say sorry,到現在帶住個女出門俾d無家教嘅孤兒仔(有父 ...
係架, 我都好計較架

有時 開住/推住比佢都得, 但唔該比返句唔該我
唔好我開/ 推住 度門, 佢就好似女皇出巡咁 樣串串貢不可一世咁, 我會即刻縮手回敬返比佢, 因為..........我唔係係呢度打工, 冇責任要服侍埋佢

珍珠宮

selinako^^ 發表於 17-8-6 21:44
怇傻的嗎
我都唔會開比佢, 一陣係小3搵大婆尋仇我就做左幫兇
宜家D人, 下下都老馮咁,

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

西人見到你差唔多行埋黎,佢真係會推開門等你過咗先過架!

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實我又無咩留意呢啲野,我唔係太執著既人!

不過,都試過有女人明明見到你差一步就入lift架喇,佢都喇喇聲按掣關門;但好多時啲人都會按停個lift門等你入來既,通常我都會唔該前唔該後架!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

月希 發表於 17-8-5 21:57
依家好多人都係咁架啦..明明行得好快..見到前面有門CLOSE左..會忽然行慢D..等後來的人行上去開門就即ZIP... ...

講開係,門勁重

首頁

尾頁

跳至