自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我仔5歲半上完第二堂都話唔學(去年喺同一個場上過幾堂),話教練要佢"味"水,好驚,喊晒話唔再上,姐姐話可能教練有啲惡令佢驚,安慰過,解釋過佢都話唔上(但平時去游池自己玩完全無問題,仲有8堂唔知點好

珍珠宮

回覆樓主:

我仔5歲半上完第二堂都話唔學(去年喺同一個場上過幾堂),話教練要佢"味"水,好驚,喊晒話唔再上,姐姐話可能教練有啲惡令佢驚,安慰過,解釋過佢都話唔上(但平時去游池自己玩完全無問題,仲有8堂唔知點好

珍珠宮

Debbie0331 發表於 17-8-6 10:09
多謝各位意見,同佐阿囝講試埋下一堂體驗下仲係咪咁驚,如果仲係咁抗拒,就暫停了,大個d再算。
...
WEEKEND爸爸得閒嗎, 同佢去玩下水, 等佢感覺戯水嘅開心。

仲有就係佢上課個池係咪對佢太深? 細路初學游泳個池嘅水最好係只到佢胸口以下, 咁佢知企起身就OK。佢完全唔識游, 水深過佢頸己經好易失平衡, 咁個心掛住驚, 根本好難學好, 更難ENJOY。

基本上, 客觀環境配合到, 人越細越易學識游水, 大咗係要重新訓練"感統協調"去習泳。

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,我囡未夠4歲,教練話照收佢,學左6堂了,我有喺池邊睇佢,我初時都驚我囡會唔肯,結果佢好開心,無喊,每堂都話好玩。
其實我無做特別野,我囡仲係bb咁架,唔係特別大個,其他事我會鼓勵佢,勇敢,我同我囡講,你學識左游水要再教媽媽游架,試下

伯爵府

cheung2000 發表於 17-8-6 11:08
我仔5歲半上完第二堂都話唔學(去年喺同一個場上過幾堂),話教練要佢"味"水,好驚,喊晒話唔再上,姐姐話可 ...

我仲金,剩下10堂學費白舌(但無辦法)
我仔一樣,平時係好鐘意去泳池及沙灘落水玩的。個教練好nice唔悪。但我囝喊到跪系池邊唔落水,上堂前一晚仲喊住同我講「唔想上」

大宅

回覆樓主:

我仔都係4歲,舊年夏天我已比佢上暑期游泳班
跟泳會小班2-3人學
係學得開心吖,因為基本上冇學過啲乜玩水多
今年把心一横請私教教
因為單對單而且學既野多左
頭兩三堂我仔都有啲抗拒
上堂前會扭計喊
但之后習慣左同吖sir又熟左
就個個星期開開心心去學游水
我覺得教練既態度好重要
當然都要睇小朋友性格
我仔係硬唔work
吖sir就話唔好夾硬等佢驚左以后唔想黎
開始上堂同佢玩一陣水ice breaking下
有啲位吖sir亦會嚴厲話下佢
游得好亦會讃佢
所以我覺得遇到好教練係重要因素

另外我覺得睇你自己點解想小朋友學游水
我係因為仔氣管唔好
而且自己覺得係求生技能
所以想佢學
如果你冇特别原因而小朋友真係好驚
我會比佢上埋剩下既堂
等下年夏天再試

珍珠宮

Debbie0331 發表於 17-8-6 11:32
我仔一樣,平時係好鐘意去泳池及沙灘落水玩的。個教練好nice ...

我仔一講起就喊,同佢講試下先,唔得就算,安慰佢學識味水就可以好似啲哥哥姐姐去大池玩,但佢都唔願

子爵府

回覆樓主:

我仔3歲半,之前去過幾次沙灘,都唔肯掂水,只玩沙,最近同佢一齊上親子班玩水,第一堂已經肯落水,仲浸埋個頭落水,我覺得小朋友仲細,需要鼓勵同埋陪伴,急唔黎。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得佢唔係怕水,係唔鍾意練水咁嘅方式學,因為平時帶佢玩水佢自由慣,練水要聽教練話 。我個女都係,玩水就去,泳訓班就死都唔去。

象牙宮

等佢大d再學,唔好嚇佢,嚇親以後都驚的,
外甥細個都係咁,而家大唔怕,
朋友細個係咁父母逼佢,而家有心理陰影好抗拒的。

用戶要求終止服務

回覆樓主

停下下個夏天再教,急唔嚟

子爵府

回覆樓主

驚咪遲d 學
我大女細細個都勁驚水
宜家升小一 岩岩 不知幾享受 約埋同學仔一齊學仲開心

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

5-6歲先學都未遲,唔好嚇怕佢

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Debbie0331 發表於 17-8-6 11:32
我仔一樣,平時係好鐘意去泳池及沙灘落水玩的。個教練好nice ...

游水大個d先
佢怕的
真是嚇死佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我仔6歲,學左3堂死都唔肯再去,佢話好驚
嘥晒我d錢

佢都係去玩水冇問題,但個頭要浸落水佢唔得

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

換教練有女教練都好既
老實講睇你点睇
我仔啱學未夠4歲都係喊
我無理照學
个个做法吾同
我个係仔我吾係好就佢既
我係幾狠下架
我尤佢喊喊下吾喊la
學到依家7歲路
怕既咪出年再學無所謂架

禁止訪問

伯爵府

Debbie0331 發表於 17-8-6 00:43
有咁諗過,但我大緊肚又唔係陀得壯健果d,所以晤敢水。
見佢訓教前仲同我講:「我唔想游水」。我驚h ...

4歲我覺得太細,我女5歲半先開始跟呀sir學。1對2,有朋友仔一齊學好好多。

大宅

回覆樓主

要問清楚佢恐懼既係咩。佢唔似怕水,教授方法/泳池環境等都可能有影響。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

即停,過多2年先再學,游水佢唔想你根本迫唔到
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至