自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我個女上年學四堂喊足四堂,之後我停咗,冇再學,今年4歲半再學, 好好多( 雖然仲係怕水,但冇喊過,已經上左6堂), 上年個教練太push,個樣又比較惡, 我個女驚教練又驚水, 她在池邊自己玩水就唔怕。
或者你/老公同佢落多啲水玩下水, 又或者試下換教練, 再唔係下年先學都未遲呀!

公爵府

Amandang0124 發表於 17-8-6 00:39
4歲我覺得太細

水晶宮

Debbie0331 發表於 17-8-6 11:32
我仲金,剩下10堂學費白舌(但無辦法)
我仔一樣,平時係好鐘意去泳池及沙灘落水玩的。個教練好nice ...

咁你有無問佢點解唔想上堂

伯爵府

bluetulip 發表於 17-8-6 18:16
咁你有無問佢點解唔想上堂

有,佢話好驚。問佢驚d乜佢又講唔出。

伯爵府

cheung2000 發表於 17-8-6 11:58
我仔一講起就喊,同佢講試下先,唔得就算,安慰佢學識味水就可以好似啲哥哥姐姐去大池玩,但佢都唔願
...

Yes,夷加我囝都係一講就喊

別墅

回覆樓主:

4歲太细,手脚肌肉都還没協調好。去學游水有d難道。辛苦你,和小朋友和浪費金錢。朋友帶女4歲半學,學了32堂。每星期學2堂和我女同一班。但我女,遲5個月學。5歲3個月大,16堂已經同一班。我地都説太早學。所以上多好多堂。她們開始學时两個不驚水。现在學得很開心。

男爵府

Debbie0331 發表於 17-8-6 00:30
小朋友剛4歲,今次暑假報了游泳班,第二/三堂都喊唔停,一到池邊已喊到唔肯落水。請問我應該暫停學or狠心d ...

佢未ready 逼都冇用。大少少再試下單對單,如果同教練夾到會好快學識。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我囝4歲那年暑假,第一堂肯游,第二堂已經吾想游,第三堂即情大喊話吾去,我就由得佢,因為都知道佢咁細,我怕有反效果,跟住直到6歲上左小學再問佢學吾學游水,佢話想學,上左幾堂飲左幾啖水又想放棄,但今次堅決拒絕,而且教練試過鬧喊佢,但再隔兩日再問佢仲去吾去學,佢話要去學,依家上左5個月情況吾錯。之前睇過報導過游水其實吾好咁早學,上小一學算係適當時機

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

自細已經驚定點?

定係本來好地地係上堂先唔肯落水??

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

小朋友剛4歲,今次暑假報了游泳班,第二/三堂都喊唔停,一到池邊已喊到唔肯落水。請問我應該暫停學or狠心d ...

我女之前都好驚
一話學游就say no
一直等 等到今年七歲我再報
佢無抗拒 仲好鍾意忝

珍珠宮

回覆樓主:

停一停,明年再學,4歲仲好細啫

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

LittleRoxie 發表於 17-8-6 20:34
我剛相反,4yrs暑假一星期兩堂,學了12堂就識游自由式。
5yrs那年暑假再穩定泳術,及學蛙式
現在10yrs,試 ...

勁啊。都要看小朋友體力。不是人人能做到。也要看小朋友能否enjoy學游水過程。在这里一學就四式,有三個级别。考到第一级已經会游四式。不知道香港是否一樣。

子爵府

回覆樓主

對於怕水的小孩學游泳,一定要腳掂到地才有安全感,還有怕頭浸落水,我自己當時跟教練説不用逼,學著踢腳先,結果搞了成年先肯浸個頭,但起碼冇喊肯學,不過真的燒銀紙,稔番真係五歲先學會快好多,而且和之後游得叻吾叻其實同早學冇關係。

男爵府

回覆樓主

會先嘗試狠心一、兩次,再唔得先停,再用今年既時間多帶小朋友游水,下年再試過跟泳班

翡翠宮

回覆樓主:

其實唔洗咁早學。。。。我朋友做教練,佢講嘅,佢話咁早其實小朋友唔太明白,所以五六歲先學都冇所謂,當然,冇話三四歲唔學得。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我陪玩到5歲,到佢自己扒下扒下好似識游咁再去學。快好多,又易教。

珍珠宮

我都唔明而家d 家長點解要小朋友咁早學,
4歲.好細.. 其實好多活動, 都prefer 6歲以上,

所以如果仔仔係唔中意,
一定唔會再學,等佢大d 先.

男爵府

Debbie0331 發表於 17-8-6 11:32
我仲金,剩下10堂學費白舌(但無辦法)
我仔一樣,平時係好鐘意去泳池及沙灘落水玩的。個教練好nice ...

我同你一樣,我係手1:1,阿仔剛4歲半,開頭學一直好好(上年學過3堂,不同教練,上年1:2),今年1:1,開頭都驚佢唔肯,但味水,踢水都無問題,直到最近,教最後的全套動作(自由式),阿仔做唔到,個鼻作晒水,就開始顛,近幾次完全白俾錢,喊住無乜游,佢近3次係喊住話唔學,一講起就喊,我都唔知點算

首頁

尾頁

跳至