跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔仔由10個月開始10kg到而家都係10kg....好擔心呀...!唔知你地呀b係咪咁呢?

大宅

健康院d姑娘點講? 有無意見俾你?

我個女歲半o係健康院磅, 得9點幾kg, 不過佢比一歲時重左差不多2kg, 我都覺得唔錯了...

原帖由 tung715 於 09-2-3 00:29 發表
我仔仔由10個月開始10kg到而家都係10kg....好擔心呀...!唔知你地呀b係咪咁呢?

複式洋房

我無帶仔仔去健康院 次次約咗到嗰日都要出外公幹......!聽人講女仔好似係輕磅d...!不過我仔仔係早產b!
係細碼!咁你女女一日食幾多餐呀?我仔仔3餐奶2餐粥!因為佢都食幾多下!咁我先驚....!好似唔吸收咁.....!有時夜晚佢要食10安奶先夠架!!!!!

大宅

乜可以唔去健康院架咩? 雖然BB一歲後增長放慢, 但你囝囝成大半年都接近0增長, 會唔會需要跟進一下? 不如你帶囝囝去健康院或見下兒科醫生, 聽下佢地嘅意見...

我女一日三餐(固體)架喇, 另外早晚兩次奶, 不過早餐時佢嫲嫲都會另外再俾d奶佢飲... 其實我地BB都歲半, 應該開始接近/好似我地大人嘅用餐pattern(一日三餐, 另可加小食), 如果佢地飲食均衡, 奶其實可有可無架喇... 咁你囝囝食飯未? 聽講佢地夜晚食飯(仔), 會飽肚d架...

原帖由 tung715 於 09-2-3 21:32 發表
我無帶仔仔去健康院 次次約咗到嗰日都要出外公幹......!聽人講女仔好似係輕磅d...!不過我仔仔係早產b!
係細碼!咁你女女一日食幾多餐呀?我仔仔3餐奶2餐粥!因為佢都食幾多下!咁我先驚....!好似唔吸收咁.....!有 ...

複式洋房

原帖由 tung715 於 09-2-3 21:32 發表
係細碼!咁你女女一日食幾多餐呀?我仔仔3餐奶2餐粥!因為佢都食幾多下!咁我先驚....!好似唔吸收咁.....!有 ...

1歲去健康院, d姑娘已經話要慢慢幫bb轉1日食1-2餐奶 + 4至5餐固體. 其實奶唔係咁有營養, bb一路長大要食多d固體至會長肉.

你試下減1-2餐奶, 改食固體如面包,通粉,縲絲粉,烏東,牛奶麥皮...etc 遲d夜晚果餐跟大人食飯.

我仔仔早餐食1碗牛奶麥皮, 臨瞓前飲支奶, 其他時間食固體, 佢比1歲時重2kg

複式洋房

我都有比仔仔食好杰嘅粥仔...!不過佢有時只會食好小就唔肯食!所以只好再比奶佢飲..!佢都好鐘意奶奶!因為佢只有上下4隻牙仔(共8隻)咬唔碎d食物!我試過d紅蘿蔔無切得咁碎咁比佢食...咁佢d便便就一粒粒紅蘿蔔咁柯返出黎....!可能係消化得唔好!!我帶咗仔仔去睇咗營養師,今個星期再去...希望有進展啦!

子爵府

2011至尊種植勳章

原帖由 tung715 於 09-2-4 21:02 發表
我都有比仔仔食好杰嘅粥仔...!不過佢有時只會食好小就唔肯食!所以只好再比奶佢飲..!佢都好鐘意奶奶!因為佢只有上下4隻牙仔(共8隻)咬唔碎d食物!我試過d紅蘿蔔無切得咁碎咁比佢食...咁佢d便便就一粒粒紅蘿蔔咁柯返出黎 ...

個人意見小朋友食野係習慣來的,佢唔肯食咪狠心啲餓下佢,餓自然乜都食,奶唔夠營養的了.

我囝囝都係得8隻牙仔,佢1日3餐固體,兩餐飯1餐麵包,早晚1支奶,再加其他小食(芝士/魚肝油/餅乾..等),跟我地大人飲茶食飯都有呀..

蘿蔔/粟米係難消化,我諗唔關幾多牙仔事..

可能妳無帶bb去健康院啦,1歲後好似已經開始要學咀嚼食物,歲半要3餐固體同2餐奶

不如妳趁老公唔外出工幹時約健康院check 下吧..

因為仲有語言,小肌肉測試等.都好有幫助,況且政府福利要用下~

別墅

好媽媽勳章

係呀, 我都係唔係政府打針, 但去政府做監測, 都ok嫁, 佢會話俾你聽bb係小肌肉、大肌肉及說話方便是否ok, 而且有d leaflet俾你教你1-2歲的bb的飲食、說話及其他方面需注意的地方, 唔錯的。
時間方面如果約左果日去唔到可以打電話去改的, 好方便。
如果咁耐體重都無重過, 我覺得要跟進喎, 我亞囡都係飲緊3餐奶(努力轉3餐固體中), 係慢d但都有重的。

大宅

我囡囡半年都係重得0.5公斤
但都食好多野嫁
如果冇病冇痛應該冇問題
試下比多d鈣質食物佢食
亞囡而家一日一粒芝士 + 肥仔鈣糖

原帖由 KamMckay 於 09-2-5 09:33 發表
係呀, 我都係唔係政府打針, 但去政府做監測, 都ok嫁, 佢會話俾你聽bb係小肌肉、大肌肉及說話方便是否ok, 而且有d leaflet俾你教你1-2歲的bb的飲食、說話及其他方面需注意的地方, 唔錯的。
時間方面如果約左果日去唔 ...

男爵府

又係我唔啱?

今日去健康院檢查,姑娘同我和62講話可以比ar仔自己拿spoon不嘢食,其實佢每次食飯仔都好主動拿spoon不嘢食, 頭先飲茶,4條7玩茶樓gei瓷根,係打得爛個隻,於是我即時唔比,但62話唔怕,因為4條7要d飽放係瓷根度至肯食包,但我見佢係拿黎玩,我就話唔得,仲拿走隻根,62就唔老黎話,頭先姑娘至話比佢拿spoon, 我話呢d同玻璃都唔可以比4條7掂,佢食飯仔隻膠spoon就可以,佢聽完都是唔多老黎。ai...佢上次比隻瓷根ar仔玩,已經比荼樓ar姐話唔好,仲話爛左就會整傷佢,都唔明佢點解d安全意識冇提升到??

男爵府

sorry, 貼錯地方

原帖由 ellako99 於 09-2-5 15:18 發表
今日去健康院檢查,姑娘同我和62講話可以比ar仔自己拿spoon不嘢食,其實佢每次食飯仔都好主動拿spoon不嘢食, 頭先飲茶,4條7玩茶樓gei瓷根,係打得爛個隻,於是我即時唔比,但62話唔怕,因為4條7要d飽放係瓷根度至肯食包,但我見佢係拿黎 ...

男爵府

4條7得23bls, 但姑娘話okay喎

複式洋房

多謝你哋比意見我!因為出外工幹嗰個係我......所以時間好難......!不過黎緊2月份我都應該唔使出外!明天打去book吓先,希望早d可以睇到啦!

大宅

我bb26lbs

Okay!

大宅

我個女得22lbs,高79-80cm

大宅

我個女剛剛19個月,24lbs,85cm

複式洋房

my girl is 28 lbs for her height is fine

別墅

BK Milk勳章

我靖翹仔18個月時有啱啱超過30磅...86cm高
[/ur1]

別墅

我個女係細碼b. 20lbs未到.高~78cm自己度.食好多嘢. 但冇點擔心, 因最緊要係佢很玩食瞓就ok啦. 個個小朋友生長都唔同.唔駛太擔心.

別墅

補充~我個囡係食豆奶. 我比牛奶佢食. 佢都唔很食.亦試過等佢好肚餓問你攞食先比佢食但佢都係唔很食.呢d都係唔迫得.所以佢快樂健康就得啦.

首頁

尾頁

跳至