夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

同你結左婚10年,你的性格脾氣一丁點都唔肯改變,我就足你10年,仲要忍埋你個大6呀媽,都算,我都係想大家開心。

但自從小朋友出世,我做左full time媽咪,我覺得你越來越唔體諒我,心情好咪話錫我囉,但大部份時間都係話我,怪我!!! d細路唔食飯,就怪我煮得唔好,好似你之前都話我煮野好食架?點解會突然又話我煮得唔好?

小朋友病,又話我冷親佢!! 唔通我真係想佢地死咩?佢地病,我都好心痛架!

你只會話我成日黑口黑面,你有幫我take care過d細路咩? 要照顧佢地我已經好大壓力,你仲下下挑剔我,你自己放工就只係識得對實個電腦同hi-fi,你有幫過我,你有去親子咩? d細路喊,你就無耐性,發惡鬧佢地,o係你眼中就只有你呀媽,你呀媽咩都o岩,咩都好,咁你咪同你呀媽過埋下半世囉!

既然我做咩你都否定,咩都唔o岩你睇,大家一齊真係好無意思,你又成日怪我唔想同你"咩咩",哼,我對住你真係咩都唔想咩呀!

我真係唔想再同你一齊,我唔提出離婚唔係我唔捨得,你已經令我一d都唔愛你喇,我只係怕影響d細路,同埋係更怕我日後無錢生活咋!

我一見到你,我真係點都笑唔出喇,你出trip我會好開心,因為唔使對住你,同你一齊生活,我好大壓力呀,o係旁人眼中,我係好似好幸福,但又有邊個知道我係一d都唔開心呢,你係永遠連一個比我同你好好傾下o既機會都無,我唔係未試過呀,你應該記得你當時係點對我啦,我求你跪你都唔肯同我傾,只係識得死口話無野,無野好傾,兩公婆係咁樣架咩? 係你自己唔願意傾,係你封殺我地o既關係咋。

我真係已經對你一d感覺都無,我甚至連憎你o既感覺都無,我只係想從此唔好再比我見到你同你老母咋。

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 HangPig 於 09-2-9 01:36 發表
既然樓主你已經到了"哀莫大於心死"這地步,我是你就會將心中所有不快,一次過數比佢知,等佢死都死得眼閉

我都試過同c6講, 但係不久, 佢又"重操古技", 真係不思長進, 最慘係佢都死口話無, 聲又大, 都唔知幾討厭.

別墅

既然樓主你已經到了"哀莫大於心死"這地步,我是你就會將心中所有不快,一次過數比佢知,等佢死都死得眼閉

男爵府

樓主,

我有d情況都同你相似, 年初二我先同c6吵大鑊, 佢話我臨過年先將d野堆埋一日做, 又怪我做到無時間同佢去行年宵, 我話 : 你可以問個仔, 我做屋企野(執屋、 清潔、貼揮春、 買野過年)做足3日, 你有無幫過我做, 年廿九個仔流鼻水你只埋怨個仔臨過年先嚟病, 到年三十個仔咳得好犀利, 你都唔會起身睇個仔, 我晨早9點同佢see doctor, 返上來仲要整早餐個仔食, 然後再攪清潔, 抹鐵習, 擺全盒, 貼揮春, 忙到下晝3點都未食飯, 你只是瞓到成10點幾起身食早餐, 睇報紙, 見你咁得閒叫你入利是你就黑面, 入完就去瞓到成3點幾無同我講過一句野就出左去姑奶度食團年飯, 你只識得怨個仔病, 佢想病既咩? 你話我d野埋堆一日做, 我做足3日你都無幫過我, 仲怨我累你無得行年宵, 你為個屋企做過d乜? 我真係好直接同佢講 : 就算我離婚拎綜援都好過對住你, 你正一廢柴!! 然後我連續3次同佢講要離婚, 佢都無出聲, 跟住佢就閂左門出左去, d男人只會覺得女人係屋企做乜都要最好, 但佢地又只是冷眼旁觀狠狠地批評你這做得不足、 那做得不夠好, 我都唔知自己可以為個仔忍到幾時

大宅

真係同道中人~鬧佢又嘥氣講佢又唔明!嬲佢佢又唔知~勞民傷財~有時括出去~佢好似得自己返工,我唔駛返工咩老細~咪又係要做哂~佢都係坐係屋企上網打機,我咪當湊多個大仔law,有時兩公婆越係去計交大家出幾多,會好唔開心架~不如諗下有咩可以另自己去開心仲好啦~我就一定keep住自己生活law,整指甲。做facial。我宜家都睇住一個三歲一個岩岩出世妹妹~中間lee d 時間的哂佢地訓,自己有 3-4個鐘玩下,我都覺得好開心好舒服,我老公就係個cam睇住我,仲講你都幾得閒成日上網,可唔可以同老公msn呀,我同老公msn多,我都唔打比我老公架。佢自己打黎炸~安排下自己時間同生活,我估樓主太無自己時間啦~
原帖由 毛豆豆 於 09-2-6 09:36 發表
無錯, 我同你一樣,咩都習慣一個人去做,甚至電器壞,之前搬屋執野都係自己攪, 其實覺得佢地簡直係費人黎。我同你都係EQ好高,D FRIEND 都服佐我,甚至佢發癲的時候都不理會佢,因為你同佢駁會更加癲。

...

大宅

無錯, 我同你一樣,咩都習慣一個人去做,甚至電器壞,之前搬屋執野都係自己攪, 其實覺得佢地簡直係費人黎。我同你都係EQ好高,D FRIEND 都服佐我,甚至佢發癲的時候都不理會佢,因為你同佢駁會更加癲。

原帖由 BERRYTOTO 於 09-2-6 00:45 發表
其實真係好多男人都係一樣,我都係咩都習慣一個人去做哂,我老公好似大仔跟住個媽去邊就去邊,平日我老公就周圍飛去做野,我就覺得好開心,睇你點睇啦,可能我EQ高掛我又無怪佢,我既情況係去到賣左樓再搬埋屋,我老公無去幫手同插手 ...

大宅

其實真係好多男人都係一樣,我都係咩都習慣一個人去做哂,我老公好似大仔跟住個媽去邊就去邊,平日我老公就周圍飛去做野,我就覺得好開心,睇你點睇啦,可能我EQ高掛我又無怪佢,我既情況係去到賣左樓再搬埋屋,我老公無去幫手同插手亦無問,係番到hk問我老婆你搬左去邊,然後去到樓下就打黎邊座邊層咩室,生仔生女都係通知佢我入院啦!你返黎未~不過佢未去到夠膽彈我law~
所以真係要睇下大家點睇law,凡事睇開D會唔會好D呢~我個人見解~我都希望大家都過得開心同快樂~

伯爵府

所以話,其實個個男人都係賤人~ 當我地d女人烚下烚下,成日嫌三嫌四..叫佢地生bb,叫佢地做返d女人做既野囉~:;pppp: :;pppp: :;pppp: 不過我從來都唔會聽我老公講野架喎~我會同佢抗戰到底既!!!

複式洋房

d男人就係咁, 好o既時候就氹下你, 顛起上黎, 就痴痴地!

別墅

既然處得佢死罪,都要比佢知道自己衰咩, 等佢死都死得眼閉~!
又向好既方面諗丫,可能佢一直都唔知自己衰咩,一次過講哂出黎,可以佢會改呢

水晶宮

原帖由 premum2006 於 09-2-4 12:34 發表
既然已死心同打定最壞打算
不如大大咁攤一次牌
將一切感覺同決定講哂出嚟
大家都得個明白吖

同意.既然自己個心都已經有最壞既打算(離婚),倒不如大膽地同佢嘈一鑊講哂你依家講既野,話唔定就咁鬧醒佢都未定,鬧唔醒既至諗離婚都未遲.

有時對住男人唔可以下下都係咁低聲下氣架!你越係就佢越係唔清清楚楚咁同佢講番你既感受,佢地永遠都係犯賤係咁挑戰你底線.

我隻佬都係咁啦,岩岩嗰個聖誕節前夕,我都係因為我老公又黎無啦啦發癲掟野掟凳咁發好大脾氣鬧仔,仲爆粗添!我直頭指住佢個頭問佢:"你癲完未?"之後一野趕埋佢出門口,佢走嗰陣仲好潚洒懶係型,番黎都係扮哂無事發生咁大支野攞房鎖匙開我房門入黎同我瞓...又唔願同我傾番呢個問題,我嗰幾日直頭當佢透明,之後佢唔夠一個星期又黎發癲,我原先約咗佢同個仔去買新衫,我都叫佢唔好同我地兩仔乸一齊去,費時佢又勞氣'教仔'啦,過咗幾日佢都係唔願同我傾,我至叫佢入房閂埋門話佢,叫做似番個爸爸要身教,我老公一路都逃避我呢個話題,唔肯傾,跟住我直頭講到明話我想離婚,我話佢再係咁樣發癲,我一定會拉埋個仔走,唔會番黎.我老公至知驚肯同我傾,當然佢有佢一大堆籍口去辯護自己(又係話個仔曳,講真個仔只係自己搵野搵到ee un un無搞到佢)...我亦好坦白地一一推翻佢既籍口,佢係無聲出架.因為佢自己都知自己嗰D係籍口黎.

同佢講明咗我既立場,之後咪由佢自己執生囉!暫時到依家我老公都無再發癲,正常番,做番一個好老公好爸爸,雖則我預咗呢樣情況唔會維持得好耐,佢好快又會無啦啦發癲,但至少佢唔會越黎越放肆,自己D脾氣唔好好控制下,任性地唔理身邊人感受,自己鐘意癲就發癲囉!

大宅

你講嘅野真係心同感受,佢地做mug都可以彈.......,成日話我懶,我真係唔知點先係好,放工買餸返屋企煮飯、洗衫同d女沖涼、放假執屋,甘都株多不滿,我地d女人真係好無奈,自己又唔做野,只係黑口黑面, 旁人見到我係覺得perfect 100分, 但係呢d男人真係身在褔中不知褔,幾多人都唔煮飯日日食飯盒。 

原帖由 happypiano 於 09-2-4 10:28 發表
好明白你既感受, 因我老公都係咁的. 我做mug, 做到加零一, 佢都係要 彈 的. mug都可以彈.......

係年三十那天, 我對住佢喊, 我話佢, 我話佢, 係佢眼中, 全世界既人都好, 唯獨是我, mug都唔好. 佢亞媽會幫, 仔女會幫 ...

男爵府

畀面勳章

何苦呢

複式洋房

都唔明點解d男人個個都咁大男人(根據以上各媽咪的留言), d男人個個都係要面子多過老婆仔女, 我個佬一樣,番到屋企做大爺, 仲要成日講男女平等,但永冇平等過
casllsac 該用戶已被刪除

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

做女人真無奈 尤其冇工作冇收入
係要受氣d

大宅

其實你的情況跟我差不多, 尤其是我沒有返工後, 有時我還會覺得我做任何事, 他都覺得唔好, 唔夠好. 我要照顧兩位小朋友, 其中有一個要特別多些照顧的. 但老公有意無意間都會對我的做法不滿, 另到我好唔開心, 又覺得佢唔體諒我, 我覺得我老公是一個好大男人, 好要面子的男仕, 佢有任何的唔高興都會發洩在我身上, 每次他發發洩時, 我都不會作聲, 只會唔開心, 甚至黑面, 每當他過氣後就會錫返我, 經常都是這樣.

我在想 - 其實要兩個不同生活習慣的人住在一起, 共同生活和生小朋友, 不是一件容易的事, 真的要大家包容和引耐, 我唔知道誰付出的多, 每當我唔高興時, 我會同另外的親人講, 講完後, 自己就會舒服了. 你可以用其他方法另自己舒服D. 有時我都會找時間同老公說我們的問題, 但都要好小心說出來和找適當時間. 但多數侉都會說佢知佢的脾氣唔好, 好多時都會找了我來出氣, 而對我說對不起.

但我真的好想對老公說 - 為什麼有些人脾氣大, 有些人脾氣少, 而你有沒有反省自己的脾氣啦! 可惜我沒有說過, 因我知如我這樣說, 他已接受不到了.

原帖由 bunnymami 於 09-2-4 10:02 發表
同你結左婚10年,你的性格脾氣一丁點都唔肯改變,我就足你10年,仲要忍埋你個大6呀媽,都算,我都係想大家開心。

但自從小朋友出世,我做左full time媽咪,我覺得你越來越唔體諒我,心情好咪話錫我囉,但大部份時間都係話我,怪我!!! d ...

伯爵府

我老公成日都話我乜都唔做,又唔返工,問我想點,我只係答佢︰「咁你養唔養我同個仔呀!」

記得新年有屋企人過黎我屋企,我話煮飯食,佢第一句問係邊個煮,我話我煮,佢竟然話算啦,都係出去食好d。

都唔明d男人架,女人做好d又"炎3炎4",唔做又話唔做,自己重要唔係點理個仔,要個老婆叫先肯理下個仔。

係!老公返工辛苦,咁個老婆做家務就唔辛苦架咩?試下佢做家務、湊仔、教功課呀,個老婆返工呀,睇下會點。

大宅

我個情況都好似你咁....但係我老公就冇女人lor..........我都好想離婚...........
KATHY.LIN

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

既然已死心同打定最壞打算
不如大大咁攤一次牌
將一切感覺同決定講哂出嚟
大家都得個明白吖
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

首頁

尾頁

跳至