夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

同你結左婚10年,你的性格脾氣一丁點都唔肯改變,我就足你10年,仲要忍埋你個大6呀媽,都算,我都係想大家開心。

但自從小朋友出世,我做左full time媽咪,我覺得你越來越唔體諒我,心情好咪話錫我囉,但大部份時間都係話我,怪我!!! d細路唔食飯,就怪我煮得唔好,好似你之前都話我煮野好食架?點解會突然又話我煮得唔好?

小朋友病,又話我冷親佢!! 唔通我真係想佢地死咩?佢地病,我都好心痛架!

你只會話我成日黑口黑面,你有幫我take care過d細路咩? 要照顧佢地我已經好大壓力,你仲下下挑剔我,你自己放工就只係識得對實個電腦同hi-fi,你有幫過我,你有去親子咩? d細路喊,你就無耐性,發惡鬧佢地,o係你眼中就只有你呀媽,你呀媽咩都o岩,咩都好,咁你咪同你呀媽過埋下半世囉!

既然我做咩你都否定,咩都唔o岩你睇,大家一齊真係好無意思,你又成日怪我唔想同你"咩咩",哼,我對住你真係咩都唔想咩呀!

我真係唔想再同你一齊,我唔提出離婚唔係我唔捨得,你已經令我一d都唔愛你喇,我只係怕影響d細路,同埋係更怕我日後無錢生活咋!

我一見到你,我真係點都笑唔出喇,你出trip我會好開心,因為唔使對住你,同你一齊生活,我好大壓力呀,o係旁人眼中,我係好似好幸福,但又有邊個知道我係一d都唔開心呢,你係永遠連一個比我同你好好傾下o既機會都無,我唔係未試過呀,你應該記得你當時係點對我啦,我求你跪你都唔肯同我傾,只係識得死口話無野,無野好傾,兩公婆係咁樣架咩? 係你自己唔願意傾,係你封殺我地o既關係咋。

我真係已經對你一d感覺都無,我甚至連憎你o既感覺都無,我只係想從此唔好再比我見到你同你老母咋。

伯爵府

希望你可以重新生活, 快快樂樂!

伯爵府

做人真係幾煩, 一齊唔開心都要一齊因為為小朋友, 想小朋友在一個"完整"的家長大, 但到小朋友大晒時佢地有自己既世界, 而個偉大既媽咪只會更孤單更痛苦...............此段說話係最近起朋友口中聽到的

伯爵府

原帖由 bunnymami 於 09-2-4 10:02 發表
同你結左婚10年,你的性格脾氣一丁點都唔肯改變,我就足你10年,仲要忍埋你個大6呀媽,都算,我都係想大家開心。

但自從小朋友出世,我做左full time媽咪,我覺得你越來越唔體諒我,心情好咪話錫我囉,但大部份時間都係話我,怪我!!! d ...

你連憎佢既感覺都無, 都應該係走既時候.
祝你同小朋友快快樂樂過另1個新生活.

侯爵府

醒目開學勳章

好明白你既感受, 因我老公都係咁的. 我做mug, 做到加零一, 佢都係要 彈 的. mug都可以彈.......

係年三十那天, 我對住佢喊, 我話佢, 我話佢, 係佢眼中, 全世界既人都好, 唯獨是我, mug都唔好. 佢亞媽會幫, 仔女會幫, 工人會幫, 就係得我俾佢彈!!!!!! 我提醒佢, 呢個世界上有d人做人老婆係可以飯又唔煮, 工又唔番, 無生仔女, 連蘋果都唔會買俾個老公食的(個老公開到口話想),仲欠落一身咭數. 佢只答我: 咁我個friend都同左佢離婚啦.

我話, 個pt係, 唔係全部女人做人老婆都會一定好似我咁, mug都會做的呀, 做家務, 煮飯, 洗衫, 教仔女, 教d仔女練琴/讀書, 安排晒佢地學野, 考學校, 番工賺錢養屋企, 全部野都係我一個人一手一腳做的呀!! 我問佢, 從來我做咁多野, 佢有欣賞過半分嗎? 我話, 就算我煮既野幾難食(整羅白糕, 年糕, 包糭, 平時煮飯, 甜品), 我都係想一家人有番一d 回憶, 我都係為左一家人而去做的呀! 好彩, 佢後來都話, 係佢唔啱, 同我講對唔住........ 10年先等到佢呢句對唔住咋!!

所以我好明你既心情, 你係心淡..........變到心死!! 唉.......男人..........好多時都唔識我珍惜佢有既野...... 有時......我地又可以點呀? 同佢鬥poon pair? 又唔忍心d仔女受影響. 但係繼續盡自己本份, 佢亦可能一路都係咁, 完全唔會欣賞!!

原帖由 bunnymami 於 09-2-4 10:02 發表

但自從小朋友出世,我做左full time媽咪,我覺得你越來越唔體諒我,心情好咪話錫我囉,但大部份時間都係話我,怪我!!! d ...

伯爵府

原帖由 happypiano 於 09-2-4 10:28 發表
好明白你既感受, 因我老公都係咁的. 我做mug, 做到加零一, 佢都係要 彈 的. mug都可以彈.......

係年三十那天, 我對住佢喊, 我話佢, 我話佢, 係佢眼中, 全世界既人都好, 唯獨是我, mug都唔好. 佢亞媽會幫, 仔女會幫 ...

好同意,去年我同老公d關係都係差到想離婚,但我唔甘心啦,跟左個男人咁耐,忍左你咁耐,我罵你一句都無就離婚咪好蠢,橫掂都諗住分開就同佢攤牌講哂出來啦,特登搵人幫手睇小朋友,自己約佢出去傾,咩都講哂出來,等佢知自己有幾唔岩,或者當中我都有錯只係自己唔知,佢又會講返出來囉,就咁大家既關係就越來越好啦,依家都會有嘈交,但係都係增進感情既一種方法,唔係一世無交嗌就叫幸福同開心,所以既然你都諗住離婚,不如同佢講哂出來,可能感受就完全唔同架啦,希望你同小朋友都有想得到既開心

別墅

如果你已死心,唔再愛佢同恨佢,而佢又繼續比家用你,繼續養你,你咪當自己同佢打工,你的工作就係比佢罵,比佢出氣,因為係公司返工都一樣比老板罵,只係你的工作地點是屋企而已.
  如果你真係忍唔到,見到佢甚至佢呀媽就好激氣,你不如就真係決絕d同佢分開,還掂你同佢一齊成日比佢罵,佢一定會試過當住你d仔女面前罵你,咁樣就已經比左個反面教材比你的仔女,對你同你d仔女一d好處都無.如果你真係擔心以後生活的問題,大可以向社會福利處申請援助,一世人溜溜長,點解要自己過得唔開心?依家仲係白燕時代,要睇人面色過日子?你有手有腳出去搵野做都得啦~
  世上唔會無左邊個就不能活,只要你肯走出一步,什麼也可以改變,要不你就要忍落去,要不就同佢分開,再呷也沒用,積極一點吧~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

既然已死心同打定最壞打算
不如大大咁攤一次牌
將一切感覺同決定講哂出嚟
大家都得個明白吖
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

大宅

我個情況都好似你咁....但係我老公就冇女人lor..........我都好想離婚...........
KATHY.LIN

伯爵府

我老公成日都話我乜都唔做,又唔返工,問我想點,我只係答佢︰「咁你養唔養我同個仔呀!」

記得新年有屋企人過黎我屋企,我話煮飯食,佢第一句問係邊個煮,我話我煮,佢竟然話算啦,都係出去食好d。

都唔明d男人架,女人做好d又"炎3炎4",唔做又話唔做,自己重要唔係點理個仔,要個老婆叫先肯理下個仔。

係!老公返工辛苦,咁個老婆做家務就唔辛苦架咩?試下佢做家務、湊仔、教功課呀,個老婆返工呀,睇下會點。

大宅

其實你的情況跟我差不多, 尤其是我沒有返工後, 有時我還會覺得我做任何事, 他都覺得唔好, 唔夠好. 我要照顧兩位小朋友, 其中有一個要特別多些照顧的. 但老公有意無意間都會對我的做法不滿, 另到我好唔開心, 又覺得佢唔體諒我, 我覺得我老公是一個好大男人, 好要面子的男仕, 佢有任何的唔高興都會發洩在我身上, 每次他發發洩時, 我都不會作聲, 只會唔開心, 甚至黑面, 每當他過氣後就會錫返我, 經常都是這樣.

我在想 - 其實要兩個不同生活習慣的人住在一起, 共同生活和生小朋友, 不是一件容易的事, 真的要大家包容和引耐, 我唔知道誰付出的多, 每當我唔高興時, 我會同另外的親人講, 講完後, 自己就會舒服了. 你可以用其他方法另自己舒服D. 有時我都會找時間同老公說我們的問題, 但都要好小心說出來和找適當時間. 但多數侉都會說佢知佢的脾氣唔好, 好多時都會找了我來出氣, 而對我說對不起.

但我真的好想對老公說 - 為什麼有些人脾氣大, 有些人脾氣少, 而你有沒有反省自己的脾氣啦! 可惜我沒有說過, 因我知如我這樣說, 他已接受不到了.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

做女人真無奈 尤其冇工作冇收入
係要受氣d
casllsac 該用戶已被刪除

複式洋房

都唔明點解d男人個個都咁大男人(根據以上各媽咪的留言), d男人個個都係要面子多過老婆仔女, 我個佬一樣,番到屋企做大爺, 仲要成日講男女平等,但永冇平等過

男爵府

畀面勳章

何苦呢

大宅

你講嘅野真係心同感受,佢地做mug都可以彈.......,成日話我懶,我真係唔知點先係好,放工買餸返屋企煮飯、洗衫同d女沖涼、放假執屋,甘都株多不滿,我地d女人真係好無奈,自己又唔做野,只係黑口黑面, 旁人見到我係覺得perfect 100分, 但係呢d男人真係身在褔中不知褔,幾多人都唔煮飯日日食飯盒。 

原帖由 happypiano 於 09-2-4 10:28 發表

係年三十那天, 我對住佢喊, 我話佢, 我話佢, 係佢眼中, 全世界既人都好, 唯獨是我, mug都唔好. 佢亞媽會幫, 仔女會幫 ...

水晶宮

原帖由 premum2006 於 09-2-4 12:34 發表
既然已死心同打定最壞打算
不如大大咁攤一次牌
將一切感覺同決定講哂出嚟
大家都得個明白吖

同意.既然自己個心都已經有最壞既打算(離婚),倒不如大膽地同佢嘈一鑊講哂你依家講既野,話唔定就咁鬧醒佢都未定,鬧唔醒既至諗離婚都未遲.

有時對住男人唔可以下下都係咁低聲下氣架!你越係就佢越係唔清清楚楚咁同佢講番你既感受,佢地永遠都係犯賤係咁挑戰你底線.

我隻佬都係咁啦,岩岩嗰個聖誕節前夕,我都係因為我老公又黎無啦啦發癲掟野掟凳咁發好大脾氣鬧仔,仲爆粗添!我直頭指住佢個頭問佢:"你癲完未?"之後一野趕埋佢出門口,佢走嗰陣仲好潚洒懶係型,番黎都係扮哂無事發生咁大支野攞房鎖匙開我房門入黎同我瞓...又唔願同我傾番呢個問題,我嗰幾日直頭當佢透明,之後佢唔夠一個星期又黎發癲,我原先約咗佢同個仔去買新衫,我都叫佢唔好同我地兩仔乸一齊去,費時佢又勞氣'教仔'啦,過咗幾日佢都係唔願同我傾,我至叫佢入房閂埋門話佢,叫做似番個爸爸要身教,我老公一路都逃避我呢個話題,唔肯傾,跟住我直頭講到明話我想離婚,我話佢再係咁樣發癲,我一定會拉埋個仔走,唔會番黎.我老公至知驚肯同我傾,當然佢有佢一大堆籍口去辯護自己(又係話個仔曳,講真個仔只係自己搵野搵到ee un un無搞到佢)...我亦好坦白地一一推翻佢既籍口,佢係無聲出架.因為佢自己都知自己嗰D係籍口黎.

同佢講明咗我既立場,之後咪由佢自己執生囉!暫時到依家我老公都無再發癲,正常番,做番一個好老公好爸爸,雖則我預咗呢樣情況唔會維持得好耐,佢好快又會無啦啦發癲,但至少佢唔會越黎越放肆,自己D脾氣唔好好控制下,任性地唔理身邊人感受,自己鐘意癲就發癲囉!

別墅

既然處得佢死罪,都要比佢知道自己衰咩, 等佢死都死得眼閉~!
又向好既方面諗丫,可能佢一直都唔知自己衰咩,一次過講哂出黎,可以佢會改呢

複式洋房

d男人就係咁, 好o既時候就氹下你, 顛起上黎, 就痴痴地!

伯爵府

所以話,其實個個男人都係賤人~ 當我地d女人烚下烚下,成日嫌三嫌四..叫佢地生bb,叫佢地做返d女人做既野囉~:;pppp: :;pppp: :;pppp: 不過我從來都唔會聽我老公講野架喎~我會同佢抗戰到底既!!!

首頁

尾頁

跳至