論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

唔明點解用開右手的人,會用左手拎刀,介損自己隻右手姆指,後尾話發炎,睇完醫生,自行停抗生素藥,翻發下,住院二十日,得到抗菌性金黃葡萄球菌,今日出院,仲要拎病假十日

真係好慘,我又有兩個小朋友,又就生,真係好抗拒佢,佢初到時,巳唔係好滿意佢,勞工處話要等佢判左傷先唔要得佢,嘩,諗起我都煩.真係好漫長

佢0既唔小心,攪到我而家冇工人用,而家好似要我服侍埋佢咁

呻完

侯爵府

醒目開學勳章

你真係黑仔!!!

翡翠宮

feel sorry for you, do you have any backup upon baby delivery??

珍珠宮

咁邊個幫你湊小朋友呀?

珍珠宮

都唔知係工人定係僱主行衰運了.....

大宅

真係唔明.......點解我0地個屎人政府,淨係保障D工人,唔保障下我0地D僱主??!!!!!依家樓主仲要湊埋個工人,真係慘.........

水晶宮

may姐,睇黎你個工人都係黎玩野同攞水腳居多,唉,又一溫神真係唔得佢死

子爵府

畀面勳章

:;pppp: :;pppp:

大宅

佢好似只有唔夠4日有薪病假喎!唔好比足人工佢呀!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 may123 於 09-2-4 13:58 發表
唔明點解用開右手的人,會用左手拎刀,介損自己隻右手姆指,後尾話發炎,睇完醫生,自行停抗生素藥,翻發下,住院二十日,得到抗菌性金黃葡萄球菌,今日出院,仲要拎病假十日

真係好慘,我又有兩個小朋友,又就生,真係好抗拒佢, ...

大宅

出WARNING LETTER 比佢啦,唔照你命令去醫好自己!

洋房

真係慘,有工人等於無.....

大宅

原帖由 琛媽 於 09-2-4 15:08 發表
may姐,睇黎你個工人都係黎玩野同攞水腳居多,唉,又一溫神真係唔得佢死

咪係! 仲要 take care 埋佢tim

男爵府

樓主:

1) 在職兩個月, 即係只享有4天有薪病假, 其他的冇人工。
2) 果4天有薪病假, 只需比日薪x80%x4天。
3) 睇下份家傭保險, 有冇cover 埋"中斷服務現金津貼", 通常住院3日以上就可以 claim, 幫補下.

---以下節錄自勞工處的僱用外籍傭工實用指南:

問 5.3 僱工在甚麼情況下, 可享有疾病津貼?

在以下情況, 僱主須支付疾病津貼給傭工:
傭工已累積有足夠的有薪病假;
所放取病假的日數不少於連續4 天; 以及
傭工能夠出示適當的醫生證明書。
傭工在最初受僱的12 個月內, 每受僱滿一個月便可累積有薪病假日2 天;之後受僱滿一個月可累積有薪病假日4 天,有薪病假日最多可累積至120 天。

問5.4 怎樣計算疾病津貼的款額? 僱主須何時支付?

疾 病 津 貼 每 日 的 款 額,相等於傭工的每日平均工資的五分之四*。

僱主最遲須在正常發薪日支付疾病津貼給傭工。

男爵府

bk 又食晒我 d 字,

好無良!

大宅

請問你有無試過CLAIM ”中斷服務現金津貼”?
我工人住左10日啦,應該要住多幾日潻!我份保單有COVER呢樣,唔知佢地會自動比定係要另外申請呢?

原帖由 咕怪媽媽 於 09-2-4 16:17 發表
樓主:

1) 在職兩個月, 即係只享有4天有薪病假, 其他的冇人工。
3) 睇下份家傭保險, 有冇cover 埋"中斷服務現金津貼", 通常住院3日以上就可以 claim, 幫補下.

---以下節錄 ...

男爵府

touch wood, 未 claim 過.

您打電話去問下要 provide 乜野 document.

原帖由 CoffeeCake 於 09-2-4 16:29 發表
請問你有無試過CLAIM ”中斷服務現金津貼”?
我工人住左10日啦,應該要住多幾日潻!我份保單有COVER呢樣,唔知佢地會自動比定係要另外申請呢?

大宅

,保重.
原帖由 may123 於 09-2-4 13:58 發表

真係好慘,我又有兩個小朋友,又就生,真係好抗拒佢, ...

侯爵府

醒目開學勳章

抗菌性金黃葡萄球菌?mrsa?以前看雜誌d健康篇好像話傳染的....
有沒有有醫護常識每bk mom知道會不會傳染?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 09-2-4 16:17 發表
樓主:

---以下節錄 ...

我問過勞工處.,佢係工傷,所以要比5分4

首頁

尾頁

跳至