自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

頭先等巴士番屋企, 有一家人推住BB車都係到等車, 巴士黎到架車停前左, 媽媽就帶女女係前門上車, 個爸爸就選擇等人落晒車抬架BB車由後門上車, 咁啲人落晒車, 司機就關門啦, 差小小就夾到佢架BB車, 個男人就死死氣去番前門上車, 但就鬧個司機點解見到BB車都閂門

我想講, 人地唔會知你係後門上車架, 上車唔該用番前門, 同埋上巴士係要收BB車架, 輪椅位唔係用黎停BB車架, 如果我同佢一架車, 我會幫司機話佢囉

大宅

回覆樓主:

佢係後門上車係吾岩

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pppppeggy 發表於 17-8-13 13:25
佢係後門上車係吾岩
上左車後可以話佢吾岩
但司機是否都應該睇清楚
其實真係落晒人架喇, 咁個男人都要等啲人離開晒先上到車架, 咁司機見後門無人咪閂門囉, 點知佢就係呢刻上車

侯爵府

回覆樓主

昨天我都見到一個媽媽成架bb車搬上巴士,媽媽叫個大女行先大概5-6歲,自己就搬架bb車上巴士bb車內有個細仔3-4歲啦,應該識行啦,又唔係瞓咗。

我自己一拖二出街帶bb車都會在巴士到之前收起架車,絶對不是難事。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

水晶宮

hellohellojenny 發表於 17-8-13 13:30
昨天我都見到一個媽媽成架bb車搬上巴士,媽媽叫個大女行先大概5-6歲,自己就搬架bb車上巴士bb車內有個細仔3 ...
佢架BB車仲要勾晒啲玩具戰利品

珍珠宮

pppppeggy 發表於 17-8-13 13:25
佢係後門上車係吾岩
上左車後可以話佢吾岩
但司機是否都應該睇清楚

我以為大部分司機係從倒後鏡望下車廂入面仲有冇乘客落車
如果要望埋外面有冇人從後門上車
要另轉頭望喎

而且一般司機又點會諗到有香港人從後門上車
男人有手有腳都唔識摺返BB車
咁free style既上車方法,邊個司機預先預計到而去留意
咁都要話埋個司機。。。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

angelacch 發表於 17-8-13 13:20
頭先等巴士番屋企, 有一家人推住BB車都係到等車, 巴士黎到架車停前左, 媽媽就帶女女係前門上車, 個爸爸就選 ...

你估朝早迫巴士,
係後面上咩

大宅

yurijm 發表於 17-8-13 13:40
如果要望埋外 ...

其實呢我以爲係個男人一路係後門上車
司機睇倒後鏡應該會睇到
樓主後來覆左我 話係乘客落晒車
司機山門 佢先上車 咁就吾關司機事
我吾係現場 要樓主描述多啲先會了解
我一開始都話後門上車係有問題咖喎

禁止訪問

水晶宮

yurijm 發表於 17-8-13 13:40
如果要望埋外 ...
咪係囉, 個司機都好慘

大宅

angelacch 發表於 17-8-13 13:30
其實真係落晒人架喇, 咁個男人都要等啲人離開晒先上到車架, 咁司機見後門無人咪閂門囉, 點知佢就係呢刻上車 ...

咁落晒人先上車就係個男人問題

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

冇家教冇禮貌,又一個以為有BB大晒既人

瑪瑙宮

大廚勳章

angelacch 發表於 17-8-13 13:46
咪係囉, 個司機都好慘

應該個司機答佢。。。香港無人後門上,除非坐電車。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

angelacch 發表於 17-8-13 13:20
頭先等巴士番屋企, 有一家人推住BB車都係到等車, 巴士黎到架車停前左, 媽媽就帶女女係前門上車, 個爸爸就選 ...

咁都得 bb係要摺埋上車喎

水晶宮

KWHeidi 發表於 17-8-13 13:51
咁都得 bb係要摺埋上車喎
係呀, 我見佢泊左係輪椅位

水晶宮

seaheart88 發表於 17-8-13 13:49
應該個司機答佢。。。香港無人後門上,除非坐電車。。。
我唔係同一班車, 所以聽唔到司機點答佢呀, 替司機慘

珍珠宮

回覆樓主:

有次搭巴士上班,已經滿座,企到司機位,到站唔開上車,只開落車門,有個女人係站頭,想上車,就走出馬路,企係司機面前叫佢開車門,咁個司機見佢咁咪開車門,個女人拍咗八達通,就話你開番後边隻門比我上車(當時已關落車門),就落番車走去落車門,司機緊係無理佢,個女人就死死氣上番巴士!

佢好似以為巴士司機係佢私人司機

水晶宮

karshing 發表於 17-8-13 13:57
有次搭巴士上班,已經滿座,企到司機位,到站唔開上車,只開落車門,有個女人係站頭,想上車,就走出馬路, ...
而家好多人都係咁, 自私

伯爵府

實見到佢既咩見落哂客就關門嫁啦,啲巴士司機好慘,好似如被投訴,會冇左獎金(有錯指正)

伯爵府

回覆樓主:

都唔係咁明白啲人點解上巴士前唔摺好架bb車先上車。
我當年口單拖湊住個B都喺等車前收好bb車準備車嚟時方便啲。

仲有父母諸多口,去比自己個細路破壞規矩。
例如喺地鐵,巴士上食早餐。

佢地只顧方便自己,完全冇理其他人感受,當其他人坐喺一架密封嘅車廂內,聞到嗰陣食物物,簡直不好受。真討厭!

首頁

尾頁

跳至