懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

11號生左呀b 38週催生 琴日發現bb早黃 推左去照燈 今日話黃指數跌左 冇咁高 但係話發炎指數高 要打抗生素 晏就1點同我講bb透氣吾順 要聞氧氣 照左x光聽日有報告 點解會咁樣 好心痛好擔心 奶奶係咁話我少奶 呀b淨係埋身啜過一日 其他都係用手揸 今日係e院揸左兩次先得2ml 我覺得我好失敗

男爵府

dadamama0615 發表於 17-8-14 17:13
11號生左呀b 38週催生 琴日發現bb早黃 推左去照燈 今日話黃指數跌左 冇咁高 但係話發炎指數高 要打抗生素 ...

你叫你老公叫99收聲,心理壓力都會攪到無奶,佢係咁多野講咪煲d有助上奶嘅湯水比你囉,唔係佢講多幾句就可以多奶到噴出黎。
比d時間上奶,bb情況ok就埋身多d,按摩下,仲有好多人有好多唔同方法,聽聞去健康院都有人教你,唔洗太緊張,餵人奶成日都有唔少問題,努力慢慢解決。

大宅

KILW 發表於 17-8-14 19:24
你叫你老公叫99收聲,心理壓力都會攪到無奶,佢係咁多野講咪煲d有助上奶嘅湯水比你囉,唔係佢講多幾句就可 ...

依加冇辦法埋身 bb要聞氣 唯有自己係屋企用手揸 岩岩用手揸每邊20分鐘夾埋有5ml算吾算小 揸完出黎右倒左去覺得好浪費

大宅

傻豬 唔洗驚 我個仔早產訓左個半月E院冇埋過身全泵都可以餵到半年 初初幾日系甘架 慢慢就多架啦

大宅

edenchan 發表於 17-8-15 00:50
傻豬 唔洗驚 我個仔早產訓左個半月E院冇埋過身全泵都可以餵到半年 初初幾日系甘架 慢慢就多架啦
...

因為我第一胎乜都吾識 見到bb右要打抗生素右右閒氧氣 覺得好心痛

大宅

dadamama0615 發表於 17-8-14 17:13
11號生左呀b 38週催生 琴日發現bb早黃 推左去照燈 今日話黃指數跌左 冇咁高 但係話發炎指數高 要打抗生素 ...

聞氣,面黃,好小事……只係普通護理,醫院一定會check好晒先放人,現在只係護理中,你現在要好好休息,放心交俾專業醫護人員照顧住阿BB,要足夠休息先有人奶,先有精神照顧bb,加油丫

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

藍尾巴 發表於 17-8-15 03:51
11號生邊有咁快上奶,頭幾日係好少,4-5日開始上左奶就會好d嫁啦。最緊要開始時準時泵,2hrs.一次,泵出黎 ...

我琴日夜晚6點幾開始飲 見到真係好似多左 依加3個中泵1次 點幾泵完訓到7點泵 有14ml 見到一次比一次多

複式洋房

回覆 dadamama0615 的帖子

我嗰時10ML照叫老公拎去俾阿B飲, 唔好掉啦~

大宅

畀面勳章

放心~打抗手素聞氧好平常

我2胎都開刀 2胎係醫院都母乳,醫院死都唔肯同我轉番奶粉

大仔因為黃跟唔到我出院
係醫院照燈個陣成日嘔醫院驚有事..
唔比佢食奶插胃喉抽胃液 種豆吊葡萄糖水同打抗生素...結論都係因為胃淺..
仲要我頭1日去睇佢無事
第2日再去就插晒野..醫院又唔會通知你..個下仲驚.
最後住到第11日人仔先出院

細仔仲慘
今次第2胎識餵啦..可以跟我一齊出院番屋企諗住好D啦
點知大仔同6299病晒
細仔一番屋企就中招
初初流鼻水
之後咳到餐餐嘔奶..
得第11日人仔就要入急症上病房照肺
原來變左肺炎...
打左7日抗生素..因為鼻塞既關係聞左6日氧氣..
最後住左成8日先出院..好彩唔係中流感..

所以唔駛太擔心,BB好快無事..

第一胎岩岩先生完係人都少奶
有邊個會一開始就多奶
唔駛理你99
咁勁叫佢揸自己出10安奶比你睇
理佢都晒氣

大宅

回覆樓主

首先媽媽自己要放鬆少少,相信醫護人員會照顧好你bb,無湯水飲就飲多啲水。

11號出世,今日15號都係4日姐,可能未上奶上得好,慢慢嚟,唔好覺得自己無奶唔夠奶。

第三,同奶奶講,你咁講只會加重壓力,想多奶都難,如果你嚟係想打擊我嘅,麻煩你唔好嚟啦。

真係好憎啲人成日話人唔夠奶,無奶

大宅

dadamama0615 發表於 17-8-14 19:40
依加冇辦法埋身 bb要聞氣 唯有自己係屋企用手揸 岩岩用手揸每邊20分鐘夾埋有5ml算吾算小 揸完出黎右倒左去 ...

用泵會好d

大宅

回覆樓主

多謝咁多位既支持呀 我用個手泵啲奶成日係個喇叭位到 我都想帶奶去e院 但依加趕頭趕命我吾知可以去邊買奶杯(emoji)冰種冰袋

別墅

差不多啦。你先生左一星期都無。俾啲信心自己。

奶奶個啲都係廢話,咁叻叫佢生返件,我都想知佢會唔會一生完就好似乳牛咁一加侖咁射啲奶出來

大宅

2024年龍年勳章

唔駛咁擔心,好快無事架啦,退左黃之後就好好多架啦
而家你得閒就飲多d湯水,同埋泵多d奶,少少都唔緊要,最重要係剌激到個乳線,到時埋身餵都會奶水多d

首頁

尾頁

跳至