自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問 今年 應該 怎樣 擺家居風水陣 ?

請指教. Thanks

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都想知,我女床頭向正北
順順利利 大吉大利       

大宅

畀面勳章

我囡囡都一樣係向正北呀,可參考(麥玲玲)~
~正北方(五黄位)宜靜不宜動,忌黄,紅兩色.可以放"6"件
銅製或金色重物或六層金色風鈴.

大宅

咁其它方位應點擺呢?

原帖由 wahchiman 於 09-2-5 11:49 發表
我囡囡都一樣係向正北呀,可參考(麥玲玲)~
~正北方(五黄位)宜靜不宜動,忌黄,紅兩色.可以放"6"件
銅製或金色重物或六層金色風鈴.

大宅

咁其它方位應點擺呢?

請指教. Thanks

大宅

咁其它方位應點擺呢?

請指教. Thanks

大宅

畀面勳章

你要乜方向呀?
原帖由 AnitaHo 於 09-2-8 01:22 發表
咁其它方位應點擺呢?

請指教. Thanks

大宅

請問有冇關於財位, 病位及文昌位既風水陣擺位方法提供呢?

大宅

畀面勳章

以下係麥師傅之方位~
財位~東南,可放紅,黃兩色,有利流動性物品,此方位不可
雜物.
~西南,可放黃,金兩色,'8'字例如8條金魚,水種植物,
陶瓷,石頭,紅,兩色(此亦事業位)
病位~正東(三煞/病位) 放藍色物品,不可放流動性物品,
宜靜不宜動.
病位 ~正西,紅,黃兩色,不可放流動物品,可放'6'件銅
製或金色重物.
五黄位~正北,與正西一樣.
文昌位~正南,可放4支水種富貴竹,藍色,綠色,或間條亦有
利文昌.

原帖由 saui 於 09-2-10 12:17 發表
請問有冇關於財位 病位及文昌位既風水陣擺位方法提供呢?

大宅

Hi, wahchiman:

真係唔該晒你既解答, 但我仲有問題 :

1) 咩係"有利流動性物品"?
2) 咩係"五黃位"?

原帖由 wahchiman 於 09-2-10 13:03 發表
以下係麥師傅之方位~
雜物.
陶瓷,石頭,忌紅,橙兩色(此亦事業位)
病位~正東(三煞/病位 ...

大宅

畀面勳章

1)會郁動嘅,如隻手會郁嘅招財貓.
2)即係疾病,災禍位
原帖由 saui 於 09-2-10 14:10 發表
Hi, wahchiman:

真係唔該晒你既解答, 但我仲有問題 :

1) 咩係"有利流動性物品"?
2) 咩係"五黃位"?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

雜物(請問如果嗰個位係放玩具(有大部份係擺多過玩的)有無問題?)

男爵府

好媽媽勳章

所謂方向, 其實係唔係將間屋分做9份(好似寫毛筆既9宮格), 如果係o係西o個一格就放有關既野呀?Thanks!

大宅

畀面勳章

病位 ~正西,紅,黃兩色,不可放流動物品,可放'6'件銅
製或金色重物.不宜動土,養魚,擺放水種植物,要
避免長期坐臥.
原帖由 tubobo 於 09-2-10 15:05 發表
所謂方向, 其實係唔係將間屋分做9份(好似寫毛筆既9宮格), 如果係o係西o個一格就放有關既野呀?Thanks!

別墅

蘇民峰同麥玲玲好似唔多同, 定係我唔曉, 睇到頭都大

蘇 民 峰 牛 年 催 財 秘 笈
催 旺 全 家 風 水 陣
【 正 東 】
屬 「 七 赤 星 」 , 是 退 氣 星 , 但 仲 有 旺 氣 , 宜 放 一 杯 水 催 財 。

【 東 南 】
當 旺 「 八 白 財 星 」 , 擺 放 一 杯 水 、 水 種 植 物 或 魚 缸 即 可 以 旺 財 運 。

【 正 南 】
為 「 文 昌 位 」 , 宜 放 四 枝 富 貴 竹 催 運 , 但 放 一 杯 水 都 有 旺 文 昌 之 效 。 另 外 對 簽 立 契 約 和 處 理 文 件 亦 有 正 面 作 用 。

【 西 南 】
是 「 武 曲 位 」 , 利 文 職 以 外 的 人 , 如 裝 設 電 腦 、 修 理 火 車 路 軌 、 三 行 工 人 、 紀 律 部 隊 或 其 他 技 術 性 人 員 等 。 放 八 粒 白 色 的 石 頭 有 助 升 職 , 放 一 杯 水 財 源 廣 進 。

【 正 西 】
屬 「 二 黑 細 病 位 」 , 如 果 大 門 、 廚 房 或 睡 房 位 於 正 西 , 會 容 易 患 上 呼 吸 系 統 毛 病 , 其 次 係 腹 部 疾 病 。 要 化 解 就 放 風 鈴 、 音 樂 盒 及 金 屬 物 件 。

【 西 北 】
屬 「 桃 花 位 」 , 放 一 杯 水 , 再 在 旁 邊 放 一 個 上 鏈 發 聲 音 樂 盒 可 催 桃 花 。 若 只 係 想 催 旺 人 際 關 係 , 放 一 杯 水 即 可 。

【 正 北 】
為 「 五 黃 大 病 位 」 , 主 要 係 呼 吸 系 統 及 腹 部 毛 病 。 如 大 門 、 廚 房 、 又 或 睡 房 正 北 , 會 病 得 更 加 嚴 重 。 宜 放 音 樂 盒 、 風 鈴 或 金 屬 物 件 化 解 。

【 東 北 】
屬 「 三 碧 嗌 交 位 」 , 可 放 粉 紅 色 物 件 化 解 。 但 要 靠 把 口 為 生 的 人 , 如 經 紀 、 歌 手 等 則 可 免 。

【 中 宮 】
是 「 喜 慶 位 」 , 可 以 在 屋 的 中 央 位 置 擺 放 四 盆 泥 種 植 物 及 九 枝 紅 花 , 即 能 催 旺 家 中 任 何 喜 慶 事 的 發 生 。
都 可 以 細 細 買 下 $10 三 T , 睇 自 己 有 冇 運

男爵府

原帖由 wahchiman 於 09-2-10 13:03 發表
以下係麥師傅之方位~
雜物.
陶瓷,石頭,忌紅,橙兩色(此亦事業位)
病位~正東(三煞/病位 ...

我想問擺位只是計大廳 or room 都計埋.

大宅

方位如何計? It should base on the location
(count from the middle of the house) or
direction? Tks

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 baseball 於 09-2-23 13:58 發表
方位如何計? It should base on the location
(count from the middle of the house) or
direction? Tks

六層金色風鈴? 在家掛風鈴招個d野架渦~
仲有佢地講既都係大路野,唔係配合每個住的主人八字去放,放錯左仲衰,不如唔好放呀~ 提醒大家~ 有可能變反效果~

別墅

今年北位真係大病位,我屋企度大門開正北位,結果我個仔由初一到今日成日發燒,差不多個個星期都睇醫生。
  話之D風鈴係未真係"野"鬼,如果掛左可以令我個仔病少D,我都願意。
  點都好,試左話比大家知~

大宅

畀面勳章

又可買六粒金元寶代替試下,我都係用金元寶放喺正北位.希望你仔仔快怏趣好番.

原帖由 kk_unique 於 09-2-23 23:47 發表
  今年北位真係大病位,我屋企度大門開正北位,結果我個仔由初一到今日成日發燒,差不多個個星期都睇醫生。
  話之D風鈴係未真係"野"鬼,如果掛左可以令我個仔病少D,我都願意。
  點都好,試左話比大家知~ ...

首頁

尾頁

跳至