興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

有冇人隻貓好少飲水?你地用咩方法令佢地多飲水?除左食罐頭

伯爵府

買左水機都冇幫助

伯爵府

之前冇尿疴入院,唯有暫時用針筒餵水.

侯爵府

royal canin的"防尿石糧",加重sodium (他們說加sodium 能迫貓兒飲多些水; 信不信由妳)。

加了防尿石糧時(用來混糧的)。貓貓明顯飲多了水。

另外, qpet Gimpet特級天然多汁貓罐頭85g系列, 2/3 罐也是水。我貓貓次次也很愛飲(我有些朋友,溝湯汁到清水,貓貓也很喜歡)。

伯爵府

回覆樓主:

如果當日冇餵罐罐,就捉佢入房氹佢飲,再唔飲迫住用針筒.

公爵府

hker 發表於 17-8-18 22:51
royal canin的"防尿石糧",加重sodium (他們說加sodium 能迫貓兒飲多些水; 信不信由妳)。

加了 ...

咁你認為隻rc糧真係有用?

隻貓之前個義工養,習慣左餐餐都罐頭加水。但係我最想佢能夠自己飲水。

公爵府

Hanayori 發表於 17-8-18 22:56
如果當日冇餵罐罐,就捉佢入房氹佢飲,再唔飲迫住用針筒.

仲係新貓,唔比掂唔比摸

侯爵府

ivycowcow 發表於 17-8-18 22:57

解釋很有道理。
但個個也說是味精。

我不知了! 我以前死了的腎貓,長期吃rc 腎糧,好像沒大問題?我朋友狗狗腸敏感,吃什麼糧也不ok,只可吃rc腸胃糧(rc一切的糧也是好重味的,我貓女最初發病什麼也不吃,一聞到rc 腎糧即吃; 無理由獸醫糧加味精掛?)

rc 防尿石糧在一般寵物店的,法國造的。不如,去問人拿sample ,混在乾糧,ok才買啦!(我混1:4 , 1份防尿石糧,4 份乾糧); 拿多幾包sample 試真d . (sample是rc sales 給我,叫我自己試)
寫到幾勁:

Royal Canin Urinary Care 防尿石配方 貓糧

成貓完整且均衡的營養 – 幫助維持泌尿道健康

貓的尿液通常存在著結晶。包括pH值在內的好幾種因素都會影響尿液結晶的多寡。

泌尿道保健配方是一精準且有效維持泌尿道健康的營養均衡配方

特殊設計的營養配方有助於控制礦物質的平衡,並降低尿液pH值,形成濃度較低的尿液

泌尿道的健康。 泌尿道保健配方獨家的成分組合能形成一個不利尿液結晶生成的泌尿道環境。

p.s. qpet 的罐罐,大推!超多水,我貓兒最愛。我朋友腎貓也是拿湯開水來吸引貓貓飲多d 水。

瑪瑙宮

ivycowcow 發表於 17-8-18 21:33
有冇人隻貓好少飲水?你地用咩方法令佢地多飲水?除左食罐頭

食濕糧我會加水溝左先。好似飲湯咁。佢地會飲左D湯汁。先會食到濕糧。都係一個方法。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

別墅

ivycowcow 發表於 17-8-18 22:57

貓嘅習性係食物吸收水分,唔會主動飲水,為左逼隻貓自己飲水而食成分差又重味精嘅糧感覺不太好就算飲多左水,同時亦食多左鈉,不停加重腎負擔

而家慳左嘅糧錢第日會比番獸醫㗎唔好咁做

複式洋房

回覆 2meandhoho 的帖子

好同意你嘅講法,我睇過一篇外國獸醫嘅文,佢都係咁上下講法,佢話自然界嘅貓科係唔會飲水,佢地頂多去河邊都係玩下水,唔飲嘅。佢地主要係靠食物嘅水份黎吸收水份GE,自然界獵隻鹿都有70%水份LA,乾糧得10%,所以貓係唔應該食乾糧嘅。仲話依家D貓食乾糧食到缺水到要自己去飲水,其實件好唔自然嘅事黎。

禁止訪問

侯爵府

對RC加重sodium 去令貓貓飲水,我真的無意見(我買來混糧,是買個安心)。

外國不停上庭告人,如果,RC真的吃到貓狗有病,我估多多錢不夠賠。

我身邊的,食hills/ rc Vs 食天然糧的,轉食獸醫糧時間差不多!

反而,食天然糧的,更多腸胃問題/尿石問題,每次也要吃獸醫糧才ok. (bb 糧最易看到,RC bb糧貓貓很多是ok 的,一食天然all stage 糧即出問題)

不過,肯定是的,太早開始RC糧的貓狗,好難轉食其他糧。RC 太香了,腎病貓貓很多超愛吃!(在診所很多交流)。

每一隻糧也有好的地方。我覺得,久不久轉轉糧是好事。(特別是貓貓,主人vs 僕人的觀點太薄弱好難轉糧)

p.s.我朋友尿石貓貓,一停食防尿石糧又出事。我覺得很神奇。
ps2 大自然的貓,根本不會吃餅乾。(成隻老鼠吃!)。而且,壽命也短。這點也要考慮。要解決-吃餅乾如何補水。

公爵府

Carikw 發表於 17-8-19 12:13
回覆 2meandhoho 的帖子

好同意你嘅講法,我睇過一篇外國獸醫嘅文,佢都係咁上下講法,佢話自然界嘅貓科係 ...

我明呀,我之前隻狗食生肉,可以幾乎完全唔飲水

公爵府

hker 發表於 17-8-19 12:41
對RC加重sodium 去令貓貓飲水,我真的無意見(我買來混糧,是買個安心)。

外國不停上庭告人,如果,RC真 ...

明白,可能我會試下你講果隻糧,佢而家食緊rc kitten.

侯爵府

ivycowcow 發表於 17-8-19 20:17
明白,可能我會試下你講果隻糧,佢而家食緊rc kitten.
我還是那一句, RC這糧,我真的不知怎評價。
這個牌子,留待生病了吃好好(好香)。

健健康康的貓,我最多是溝1/4 至1/5 防尿石糧,主糧我會選優質蛋白質的糧。(如果我可話事的話,但要問問貓大爺意見先)。記得,先試samples.

p.s.始終rc 及hills防尿石糧(獸醫糧),效果確是比all stage 天然糧好!他們應有配方掛?不是單一加重sodium 掛?

別墅

hker 發表於 17-8-19 12:41

外國不停上庭告人,如果,RC真 ...

唉⋯RC b糧⋯⋯隻貓細細個就被逼食差糧,食到腸胃差晒,食好少少就會屙,平時貓主又唔幫貓貓補充消化酵素同益生菌,腸胃差上加差,變到處理其他食物都好易出事。

而且貓生結石係好唔正常,完全係人類貪方便餵乾糧而做成,無論係食rc,hills或者其他天然糧都好,只要唔夠水一樣出事,只係rc hills 成分差,有得揀唔會揀佢
我都轉哂早晚主食罐,但求貓貓健康唔想比錢醫生賺

hker    發表於 17-8-19 21:20

公爵府

hker 發表於 17-8-19 20:55
我還是那一句, RC這糧,我真的不知怎評價。
這個牌子,留待生病了吃好好(好香)。

咁請問邊隻主糧好?一般寵物店會派sample嗎?因為我好少見放sample出黎

大宅

hker 發表於 17-8-18 22:51

加了 ...

我每天刀用針筒追數,好苦。請問隻糧形狀,可否影張相看看,我家喵太細食吾到,謝謝!

侯爵府

ivycowcow 發表於 17-8-19 22:25
咁請問邊隻主糧好?一般寵物店會派sample嗎?因為我好少見放sample出黎
主糧?大路牌子也好掛(貓,最重要她們肯食)。
餅餅: e.g. oven baked (有2 條line, 貴平也有)。 origen (sixth fish/ chicken), fish for cat ( 我偏好英國貓狗糧的), wellness, innova , first mate等等,等等。好多。

脫水(乾肉粒):  ziwipeak/ k9 /primal等等。

我有朋友教我: 幾個月轉一次貓糧。令她們均衡一點的營養。脫水糧,只當"加餸"。不要做正餐。他好勁!boss of the cats! 另外,他主張限時餵不放長糧的(長糧貓,時時食,胰島素不停又上又落,對貓貓不好的)總之,一夠鐘便收食物。

我樣樣也做不到。慘!

寵物店一定有samples, 問她們拿。有些好衰,要收我錢! (最好(雞及魚也拿,不知妳貓是那類口味)

但,如貓貓是新回家的,一步步來吧!一下子轉太多東西,怕貓貓受不了。

總之。暫時計,把水加入濕糧又好/ 買qpet 湯罐又好,去鼓勵貓貓飲多些水。

[url=http://www.reviews.com/cat-food/]http://www.reviews.com/cat-food/[/url]

(入面的145款 Recommended Brands)(我不知它有沒有收廣告費,但,這145 款幾正路; 自己看大約價錢/成份

首頁

尾頁

跳至