自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老闆突然愛心爆棚想領養朋友隻流浪貓bb,因佢長居深圳,所以想放舖頭養,問我地意見。

我唔討厭貓,但驚佢會周圍大小便,而且星期六日公司又冇人,老闆竟然話放自動餵食的貓籠就得。

養貓的JM覺得可行嗎?雖然老闆話佢會自己照顧,但始終佢唔係到就要我幫手,我覺得唔係佢想像咁簡單囉。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

星期六、日都冇人在公司? 公司有冷氣嗎?(清新空氣)
貓咪愛清潔,懂去沙盤厠所。但公司多雜物嗎?貓始終有機會撞跌嘢,如果大家都未養過貓,仲要養一隻bb,可能要諗清楚點做到。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得教佢養成習慣,都可以既

侯爵府

我會担心公司星期六日冇人,
如果關晒門窗,會焗死或焗病貓貓,
而且貓B冇人睇住,可能會牙痕咬電線,
萬一漏電就好卮險了.

珍珠宮

我屋企附近D舊式鋪頭會養貓, 夜晚收鋪佢地會留係鋪度,
有一次有一間貼街招尋貓, 原來走左出街唔返鋪, 當然最後玩夠就返來, 不過都嚇死店主。
樓主公司有兩日冇人, 我擔心touchwood冇咩事就唔好

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

公司是老闆的,老闆就算話要養條牛喺公司,員工可以say no嗎?

pancake0512    發表於 17-8-21 10:52
ericafong2    發表於 17-8-21 10:35
blackberry    發表於 17-8-20 12:42
SugarSugarFish    發表於 17-8-20 06:25
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

曾經我响街執到隻流浪貓B,也放在舖頭養。如果已流浪過嘅貓B要花段時間教,佢哋野性好重,習慣周圍走,亂摷嘢,亂抓嘢,周圍疴屎尿,如果唔困籠,公司地方大,你想捉返佢就難……。最後調教咗2個月都冇成果,之後仲走埋佬……。

同我屋企養開隻貓的性格簡直南北兩極……

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

大力大力 發表於 17-8-19 23:44
公司是老闆的,老闆就算話要養條牛喺公司,員工可以say no嗎?

老闆會問佢地意見
已經算好好了

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果係成貓,兩日係ok既。
但如果係貓b,最好多少少照顧,叫你老細每日去睇一睇佢啦。過半歲都ok既。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

邊個負責執屎執尿先

子爵府

回覆樓主:

我有間舊公司有養過,5天半,用自動餵食機同電動流水機,貓廁所放假有2個,間中隻貓會上人廁所痾,放長假有3位同事輪流帶返屋企,要注意係有清新空氣,開一隻落大雨都唔會濕既窗,裝貓網,電線唔好外露,裝D貓梯俾貓爬

珍珠宮

幸福肥師奶

水晶宮

唔係個個老闆都自以為是,有好多都虛心聆聽,咁先可以更上一層樓,當然,唔係個個有咁嘅胸襟

別墅

回覆樓主:

一放假,公司無人,無咩事還好,有事分分鐘老闆要求員工放假要輪流帶隻貓返屋企養

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

貓唔會周圍痾,問題係邊個剷貓砂

ericafong2    發表於 17-8-21 10:36

公爵府

我的育兒心得勳章

草莓熊本熊 發表於 17-8-20 00:22
我有間舊公司有養過,5天半,用自動餵食機同電動流水機,貓廁所放假有2個,間中隻貓會上人廁所痾,放長假有 ...

電動水機,萬一停電咪冇水飲?
建議裝多一碗清水(安全計)

其實樓主老闆咁有愛心都係好事
Everyday may not be good..but there is something Good in Everyday!

子爵府

coolwinnie 發表於 17-8-20 00:38
電動水機,萬一停電咪冇水飲?
建議裝多一碗清水(安全計)

停電都有水㗎,部機只係制造“流動既水”,有水碗放水

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

除左以上提出問題
好大個問題:
放舖,你俾佢自由行、定當家貓養先?
你放舖自由行(包括出街)好多領養機構會say no,因risk大左包括染病、打交、意外、周街食錯野。
如果你當家貓養,間舖星期六日可關晒門嗎?定得個閘?有閘會跑出街。關晒門通風點解決?困籠?整整兩日wor。唔困籠,你要好小心整理貨品同舖面確認無野俾佢咬囉

水晶宮

回覆樓主

貓b 一般會比較活躍,起初一定要困籠。同埋預左會咬野。如果一星期兩日都冇人係鋪,咁一定要攪好通風系統先,安裝好窗網,預多個貓砂盆,長放干糧.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢自己照顧, 響屋企都得啫.

首頁

尾頁

跳至