自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我屋企2個大人,每日只煮晚飯,隔日煲湯
未有姐姐時$300
姐姐黎後,水費初期$600-$700,近期過$1000,最新個期$1400
姐姐第一個約就快到期,頭先同佢傾,佢期他方面都ok, 唯獨用太多水。問佢可否改善,可以既就續約。
佢話問過附近其他姐姐,全部都過千,以前鄰居$3000 添,如果要改善,就要洗小d衫同換小d床單

我問佢毎日冲幾多次涼,佢聲稱一日一次,但我眼見佢起碼早晚一次(返工後屋企冇人,唔知仲有冇冲多d)

我冇鬧過佢,要求improve 用小d水就同佢續約,但佢既答案,令我重新考慮。

leung2888    發表於 17-8-22 09:08

水晶宮

回覆樓主

一係話如果水費xxx蚊,就會比$200 bonus 佢,咁佢先會care同節約用水

好姐姐難求

子爵府

回覆樓主

會續約,其他問題無野已經好難得。無工人時700蚊,兩個人平均350蚊,姐姐黎左有時1000蚊,甘計落人均應該係平左。貴時1400蚊,人均都係467蚊,貴117蚊一個人。而且宜家夏天,沖多幾次涼都正常,佢又一日到黑係屋企要飲水煮飯洗野,我又覺得正常wor 。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

一日沖三次唔奇
我之前個公主都係咁
我話佢,佢仲大大聲話佢地菲律賓個個日日都沖三次
唔知點解我地香港人咁污垢

男爵府

咁如果各方面ok,真係同佢傾下呢個問題。咁水費係一季季,會唔會後期因為清潔方面多左所以用水多?又或者洗碗係開住水來洗?

大宅

mocha20150323 發表於 17-8-21 23:10
會續約,其他問題無野已經好難得。無工人時700蚊,兩個人平均350蚊,姐姐黎左有時1000蚊,甘計落人均應該係 ...

冇工人$300。工人初黎$600, 依家愈來愈多,係$1400

大宅

cy.muimui 發表於 17-8-21 23:13
咁如果各方面ok,真係同佢傾下呢個問題。咁水費係一季季,會唔會後期因為清潔方面多左所以用水多?又或者洗 ...

其他方面普通,煮食ok, 淸潔麻麻,會玩電話同訓晏覺,本來佢肯improve 用水,我都費是換,但佢唔打算improve 而我接受,呢下,驚以後每況愈下

珍珠宮

回覆樓主

既然佢講得出問過附近工人姐姐
講到咁難改善
我會唔續約

其實jm們話好工人難求
同樣地,好僱主一樣難求
如果佢有心做,又滿意工作量
(我見你都俾工人平常玩下電話之類)
佢有心既,一定改善到

所以我會寧願請另一個
呢個工人姐姐可能試緊你底線,睇下自己有幾多籌碼

大宅

yurijm 發表於 17-8-21 23:24
既然佢講得出問過附近工人姐姐
講到咁難改善
我會唔續約

我唔知佢算唔算好姐姐,但自問係好僱主
每個月$500 bonus,每年返家鄉一次,有wifi, 有自己房,冇老人家,冇寵物,冇小朋友,二公婆返工,我諗算好做

男爵府

gloriafongfong 發表於 17-8-21 23:30
每個月$500 bonus,每年返家鄉一次,有wifi, 有自己房,冇老人家 ...

咁請鐘點得啦,洗咩請佢

珍珠宮

減齡達人勳章

gloriafongfong 發表於 17-8-21 23:13
冇工人$300。工人初黎$600, 依家愈來愈多,係$1400

冇工人時,你地幾耐開一次洗衣機?一日煮幾餐?

舉例,如果你無工人時一個月洗一次床單,現在要求工人隔日洗,水費已經相差好遠。

無工人時通常好懶做家務,唔太用水,請了工人就會要求工人勤力日日洗衫丶日日煮飯丶日日拖地,呢d全部用水。

大宅

2018復活節勳章

連咁簡單的要求都吾肯嘗試改善,咁嘅工人,比我一定吾會續約!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

gloriafongfong 發表於 17-8-21 23:30
每個月$500 bonus,每年返家鄉一次,有wifi, 有自己房,冇老人家 ...

如果是能力問題,尚可慢慢教導。
如果是態度問題,就換吧。。。
態度決定一切。。一個人有無心做,緊唔緊張份工從工作態度上反映。
人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

珍珠宮

哇,你客觀條件好好
聽完你補充,我真係會建議你換
你個工人應該早有離心
可能已揾埋後路或另有打算

珍珠宮

好媽媽勳章

請鐘點得啦,請個公主返來訓覺同玩水
你呢D筍工個個爭住做啦, 駛乜留佢

男爵府

回覆樓主:

我一家四口,每日洗兩機衫(因要分深淺色洗),日日抹地,晚晚煮飯煲湯,都唔洗$900水費喎,姐姐有心幫你慳就可以了。
其實你得兩口子,唔洗請工人都得啦。

侯爵府

2024年龍年勳章

甘好做
點解2個都要請工人
有少有

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

千四太誇啦!鄰居三千?豪宅咩?唔信,我一家五口連魚缸都,4百幾

大宅

野原美冴 發表於 17-8-21 23:40
冇工人時,你地幾耐開一次洗衣機?一日煮幾餐?

舉例,如果你無工人時一個月洗一次床單,現在要求工人隔 ...

我清潔標準唔算好高,只要求每星期大洗洗手間同廚房1次
每星期同以前一樣洗2-3機衫,地隔日拖。
屋企多個人用多左水,我明
但多左成$1000 水費,買屈臣氏蒸餾水都唔使咁多

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至